PSD vrea impozitarea pensiilor speciale și taxarea marilor companii cu cel puțin 0,5%

Redactia | 14.06.2022

Discuțiile din Coaliție privind modificarea Codului Fiscal ar urma să fie finalizate în această săptămână, a anunţat, marţi, la Parlament, ministrul Finanțelor Adrian Câciu.

Pe aceeași temă

Surse din conducerea PSD au declarat pentru Digi24.ro că social democrații vor susține în Coaliție impozitarea progresivă a pensiilor speciale, precum și a salariilor bugetarilor, „cele care sunt mai mari decât salariul președintelui României”. De asemenea, PSD vrea taxarea companiilor a căror cifră de afaceri este mai mare de 100 de milioane de euro, iar banii să meargă către un fond pentru finanțarea proiectelor din educație și sănătate.

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a confirmat marți că s-a discutat despre ajustarea unor facilităţi şi creşterea deducerilor pentru persoanele cu venituri mici, iar taxa de solidaritate se doreşte mai degrabă o contribuţie pentru sistemul de educaţie şi de sănătate. Potrivit ministrului, acest pachet va aduce la bugetul de stat între 1,2 şi 1,5 puncte procentuale din PIB.

Coaliţia urmează să stabilească modificările la Codul Fiscal și le anunțe în perioada imediat următoare, astfel încât măsurile să intre în vigoare de anul viitor.

„Nu există taxă de solidaritate”, spun surse din Coaliție. De altfel, vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți că sunt şanse mici ca taxa de solidaritate să fie introdusă.

Totuși, deși nu intenționează să o numească taxă de solidaritate, social democrații vor să taxeze companiile care au o cifră de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro, discuțiile fiind ca valoarea taxei să fie cuprinsă între 0,5 și 1% din cifra de afaceri. „Dar ne referim la companiile care nu acoperă această sumă din impozitul pe profit. Cu alte cuvinte, nu faci dublă impozitare”, susțin sursele citate.

Banii ar urma să fie direcționați către un fond pentru finanțarea proiectelor din educație și sănătate. De asemenea, social-democraţii mai vor impozitarea progresivă a pensiilor speciale şi deduceri pentru cei cu venituri mici și medii. Astfel de deduceri ar putea fi acordate pentru cei cu venituri sub 6.000 de lei.

„Pentru cei cu salariul minim, vrem să scădem impozitul pe venit, cu alte cuvinte să scadă impozitarea muncii, mergând în trepte până la cei cu salarii medii, care să își poată face deduceri pentru after school, asigurare medicală sau pensie privată”, spun surse din PSD.

Social democrații vor propune în Coaliție și taxarea salariilor bugetarilor care au un venit mai mare decât cel al președintelui Românei, adică 24.960 de lei brut lunar. „La pensiile speciale, pragul ar merge și mai jos”, au mai declarat sursele citate.

Discuțiile din Coaliție nu au fost încă finalizate, urmând ca în această săptămână liderii PSD, PNL și UDMR să le reia. Liberalii se opun introducerii unei taxe de solidaritate. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22