PSD vrea să crească pensia minimă la 1.100 lei și salariul minim la 3.000 lei

L. G. | 31.08.2022

Ministrul Muncii, Marius Budăi (PSD), propune creșterea salariului minim la 3.000 lei, pensia minimă de 1.100 lei iar valoarea punctului de pensie să fie de 1.745 lei. Impactul bugetar ar fi de 11 mld. lei

Pe aceeași temă

Potrivit ministrului Muncii, din salariul minim brut de 3.000 lei, 2.800 lei vor fi taxați, iar 200 lei rămân în continuare netaxați.

Întrebat care este efectul majorării salariul minim, ministrul Muncii a precizat că nu există decât un impact pozitiv pe buget, fără a preciza și impactul pe care trebuie să îl suporte companiile pentru această majorare.

Întrebat dacă a consultat mediul de afaceri, Budăi a precizat că urmează să discute cu acesta în Consiliul Național Tripartit. „Aceste măsuri pe care le luăm de la începutul anului au fost luate în discuție cu mediul de afaceri. Această majorare este propunerea cu care PSD merge în Consiliul Național Tripartit. Nu avem discuțiile finalizate, nu avem un acord. Dar este o necesitate ca salariul minim să crească”, a spus Budăi.

„În coaliție vom propune și majorarea punctului de pensie de la valoarea de 1.586 de lei la valoarea de 1.745 de lei”, a mai declarat Marius Budăi.

Referitor la majorarea voluntară de 200 de lei a salariului minim, pentru care angajatorii nu sunt taxați, ministrul Muncii a precizat că ea a fost operată pentru 70.000 de contracte.

Referitor la taxarea pensiilor speciale, reformă asumată de România prin PNRR, ministrul a spus că este pe ultima sută de metri în discuțiile cu Banca Mondială și cu ministerele de resort.

Întrebat dacă va include pensiile militare în această reformă, așa cum a cerut Comisia Europeană, ministrul a reiterat: „Pensiile militare nu sunt pensii speciale”.

El a mai fost întrebat dacă magistraţii ar trebui să aibă pensii speciale.

„A fost o discuţie şi este o discuţie intensă şi uzitată foarte mult din punct de vedere politic. Această decizie a fost luată demult tare. Nu cred că cineva trebuie să aibă o pensie care să depăşească salariul preşedintelui, aşa cum a spus şi Marcel Ciolacu, şi mai ales o pensie care să depăşească salariul în plată. Şi atunci aceste discuţii sunt pe masa coaliţiei, sunt în acel comitet la care făceam referire anterior, memorandumul aprobat în Guvern şi venim cu soluţii”, a mai transmis ministrul Muncii.

Referitor la numărul de contracte part-time, după ce Guvernul a decis suprataxarea acestora, ministrul a precizat că cele 100.000 de contracte s-au transformat toate în contracte cu normă întreagă.

Premierul Nicolae Ciucă a dat de înțeles, marți, într-o declarație de presă, că eventualele majorări de pensii și salarii depind de colectările la bugetul de stat. „Vă rog să aveți încredere că atât PNL, cât și PSD sau UDMR am avut în dezbatere măsurile prin care să protejăm populația și economia. Ca să asigurăm acest pachet de măsuri sociale trebuie să avem din ce să asigurăm banii necesari pentru a majora atât pensiile cât și salariile", a spus Ciucă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22