PSD vrea sa schimbe iar legile fiscale. Motivul ar fi amenzile neplatite

E.b. | 21.05.2017

PSD vrea sa abroge alineatul 2 al art. 165 din Codul de procedura fiscala, care prevede ca impozitele datorate se pot achita doar dupa plata amenzilor neachitate.

Pe aceeași temă

  
 

Initiatorii proiectului de lege sustin ca primariile au sesizat in repetate randuri imposibilitatea colectarii impozitelor.

 

PSD, care a depus proiectul de lege, argumenteaza ca articolul 9 alin (8) din OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile public prevede ca amenzile de circulatie se fac venit integral la bugetele locale, iar art. 165 alin. (2) din Codul de procedura fiscala introduce o prioritate in ordinea stingerii obligatiilor fiscale la bugetul local in sensul ca impozitele datorate se pot achita doar dupa plata amenzilor neachitate, trimise spre valorificare catre autoritatea publica locala.

 

Aceasta prioritizare diminueaza sumele incasate la bugetele locale.

 

"Prioritizarea stingerii obligatiilor a afectat executia la nivelul bugetului local prin diminuarea sumelor incasate intrucat exista debitori care amana plata amenzilor contraventionale in asteptarea trecerii termenului de prescriptie, amanand astfel si momentul achitarii impozitului pe proprietate, generand o diminuare notabila a veniturilor bugetare programate", sustin deputatii PSD, conform ziare.com.

 

Alineatul (2) al articolului 165 din Codul de procedura fiscala prevede ca " (...) in cazul creantelor fiscale administrate de organul fiscal local cu suma platita se sting cu prioritate amenzile contraventionale individualizate in titluri executorii, in ordinea vechimii, chiar daca debitorul indica un alt tip de obligatie fiscala (..) ", prin exceptie de la regula generala care impune "stingerea de drept a obligatiilor fiscale principale in ordinea vechimii si apoi a obligatiilor fiscale accesorii in ordinea vechimii, iar ulterior stingerea obligatiilor cu scadente viitoare, la solicitarea debitorului", se arata in expunerea de motive.

 

Senatul este prima camera sesizata.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22