Păun, atacuri la adresa lui Mădălin Voicu și a parlamentarilor făcute din poarta Arestului

Iulian Popescu | 27.02.2016

Nicolae Păun a fost arestat sâmbătă, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a admis cererea făcută de DNA în dosarul cu fraudarea unor fonduri europene în valoare de 27 milioane de lei și destinate comunității romilor.

Pe aceeași temă

 

Decizia nu este definitivă, dar este executorie, așa încât deputatul a plecat de la ICCJ la Arestul Poliției Capitalei.

 

Înainte de a intra în curtea Arestului, Păuna  făcut mai multe declarații în care a acuzat un complot politic, s-a arătat nemulțumit că el a fost lăsat să meargă în arest, în timp ce colegii săi de Parlament l-au apărat pe Mădălin Voicu etc.

 

Supărat că numai el merge la închisoare:

 

“Eu, țiganul din Ferentari, trebuie să merg la pușcărie, Mădălin Voicu, care e din familie de Cantacuzini, trebuie să stea acasă.

Doamna care a răspuns de bani are control judiciar.

Mădălin Voicu nu e în arest pentru că e apreciat de populație, de lume, de Parlament.

Eu nu m-am prezentat în Parlament pentru a nu se lăsa să se înțeleagă că eu cer clemență. I-am lăsat să voteze cum au crezut de cuvință.

Au dovedit încă o dată că sunt părtinitori. Unu-i muma, altu-i ciuma! Toată viața mea m-am ferit ca de dracu de pușcărie. Și uite că de ce ți-e frică, de aia nu scapi!”, a declarat Păun.

 

Despre amenințările la adresa procurorilor:

 

“Acele interceptări le recunosc, mi-am cerut scuze public. A fost o discuție între mine și Mădălin, mai pe scurt. Dacă SRI sau alte instituții ar avea curajul să dea toate discuțiile care se fac între prieteni și câte înjurături sunt...

Recunosc, îmi cer iertare. Dacă îi spun neveste-mi că-i dau un topor în cap și că o omor când ajung acasă, însă eu când ajung acasă o iau în brațe, ce se întâmplă?”, a explicat acesta.

 

“E o făcătură politică”

 

“E o făcătură politică! Miroseam că se va întâmpla ceva. Îi rog pe cei din politică să mă lase în pace și rog justiția să se aplece mai mult asupra situației”, a mai spus deputatul.

 

Se retrage din politică

 

“Să înțeleagă partidele politice că Nicolae Păun nu mai vrea de un an de zile să mai facă politică și că nu l-a intereseat și că nu îl mai interesează. La câte aranjamente politice urmau să se facă, probabil că Nicolae Păun este o piedică.

Eu le transmit tuturor colegilor mei: Oare cum dorm ei în seara asta? Când știu foarte bine că eu n-am luat 1 leu de la partida romilor.

Nici eu nici familia mea nu am fost salariați în Partida Romilor. Nu vreau să mai aud de politică și Parlament în viața mea. Mă retrag categoric din Parlament.

Merg să-mi fac pedeapsa pentru că trebuie să plătesc pentru alte persoane”, a spus deputatul.

 

Se declară nevinovat

 

“Partida Romilor este o entitate, o organizație la fel ca toate celelalte, de la UDMR în jos. Partida Rominlor a obținut două proiecte cu finanțare europeană. Eu am delegat toate competențele echipelor de management. Nu m-am ocupat eu, pentru că nu sunt contabil, economist, nimic. Răspunzători de facto și de drept sunt cei care s-au ocupat de proiect. Dacă au fost semne de deturnare de fonduri înseamnă că autoritatea de management a greșit.

Proiectul s-a derulat în urmă cu 3 ani de zile. Pe mine nu m-a interesat.

Avem managerul general al organizației care se ocupă de 20 de ani de bani și e în stare de libertate.

Îl avem pe Mădălin Voicu care e în stare de libertate. Deduceți voi de aici. Dar eu trebuie să fiu reținut 30 de zile. Am înțeles că e an electoral. Tocmai d-aia. Este posibil să stau 90 de zile în arest, să treacă alegerile locale”, a explicat Nicolae Păun.

 

Infracțiunile de care este acuzat Nicolae Păun


- folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene
- schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, 
- deturnarea de fonduri, 
- spălarea banilor, 
- efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,
- cumpărarea de influență, 
- influențarea declarațiilor, 
toate în formă continuată. 

 

Miercuri, deputații au decis că Nicolae Păun – anchetat în același dosar cu Mădălin Voicu – poate fi reținut și arestat preventiv. Au fost 166 de voturi în favoarea cererii DNA, în cauza în care Păun e cercetat pentru trafic de influență și deturnare de fonduri. Votul a fost secret cu bile, și a fost reluat, asta pentru că săptămâna trecută deputații nu au putut vota cererea de arestare a lui Păun din lipsă de cvorum. Plenul Camerei a aprobat atunci doar cererea DNA privind încuviințarea reținerii acestuia.

 

Prejudiciul creat de Păun depășește 27 milioane de lei din fonduri europene și guvernamentale

 

DNA îl acuză pe deputatul Nicolae Păun că, în perioada 2010 – 2013, când a fost realizat, în toate județele României,  proiectul „Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi”, cu finanțare din fonduri europene, a cerut și obținut de la peste 3.000 de beneficiari câte 5% din salariu drept donație pentru Partida Romilor.

 

Astfel, în contul deținut de Asociația Partida Romilor „Pro – Europa”, în perioada 27.09.2010 – 19.12.2013 au fost efectuate donații în sumă totală de 428.307,11 lei”, se arată în comunicatul DNA.

 

Procurorii susțin că majoritatea banilor destinați proiectului (77%) au fost folosiți pentru plata salariilor angajaților proiectului, costurile cu personalul angrenat în implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregătire organizate la două hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente în Registrul grupului țintă format din 3.296 persoane.

 

A rezultat că sumele acordate proiectului „Antreprenoriatul social, o șansă pentru comunitățile de romi” ca finanțare sunt neeligibile în integralitatea lor, astfel că s-a creat un prejudiciu în suma totală de 12.384.208,72 lei (10.892.425,43 lei reprezentând fonduri europene și 1.491.783,29 lei de la bugetul de stat), având în vedere operațiunile ilicite derulate de conducerea Asociației Partida Romilor și de către managementul proiectului.

 

De asemenea, proiectul cu finanțare europeană intitulat ”Acces pe piața muncii – O șansă pentru tine”, care consta în sprijin pentru integrarea socio-profesională și accesul la o calificare relevantă pe piața muncii pentru șomerii tineri, de lungă durată și persoane inactive, cu focalizare pe cei de etnie romă, a selectat peste 3.000 de persoane.

 

DNA susține că unii dintre participanți au urmat câteva ore de curs și la final au primit un certificat de absolvire, precum și sume de bani între 300 și 600 de lei, în timp ce alte persoane, deși s-au înscris la cursuri, nu au participat la niciun curs, dar au primit sume de bani între 300 și 600 de lei sau nu au primit deloc.

 

Solicitarea la plată a acestor subvenții, prin cererile de rambursare, este nejustificată, iar documentele atașate în acest nu pot justifica modul de cheltuire a banilor. 

 

Ar fi fost creat un prejudiciu în sumă totală de 14.866.500 lei (13.327.971 lei din bugetul Fondului Social European și 1.538.529 lei din bugetul național).

 

Voicu și un membru al familiei sale, plătiți de Păun pentru influență, sub acoperirea drepturilor de autor

 

DNA arata ca, în perioada 2011-2015, în calitate de președinte al Asociației Partida Romilor Pro Europa, Păun Nicolae a plătit, lunar, sume de bani fixe în cuantum total de 217.300 lei, deputatului Mădălin Voicu și a asigurat un salariu unei persoane din familia acestuia acestuia (fără nicio contraprestație), în cadrul unuia din proiectele derulate de Asociația Partida Romilor.

 

Aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Mădălin Voicu să intervină la funcționari și demnitari, intervenții concretizate în contextul validării proiectelor cu finanțare europeană, în contextul promovării unui proiect de lege privind amnistia contribuției de asigurări de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice și în legătură cu neîncasarea, de către ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate, în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor Pro Europa.

 

În perioada 2011-2015, cu intenție, suspectul Mădălin Voicu, în exercitarea obligațiilor ce derivă din calitatea de deputat, a depus declarații de avere la Camera Deputaților, fără a declara sumele de bani obținute de la Asociația Partida Romilor „Pro Europa”, totalizând 300.682 lei – venit brut si 217.300 lei venit net. Banii respectivi fuseseră primiți de la Păun Nicolae, prin intermediul Asociației Partida Romilor Pro Europa, cu justificarea „plăți drepturi de autor” în perioada 2011-2015. Acești bani proveneau din fondurile alocate derulării proiectelor europene despre care Mădălin Voicu știa ca sunt deturnați, având în vedere că o persoană din familia sa fusese angajată în cadrul proiectului „Acces pe piața muncii – O șansă pentru tine” și remunerată cu suma totală de 194.241 lei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22