Puternic sustinuta de serviciile secrete, legea Big Brother a fost promulgata de Iohannis

Tudor Despina | 09.10.2015

Legea privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice, asa-numita lege “Big Brother”, a fost promulgata, vineri, de presedintele Iohannis.

Pe aceeași temă

 

Decretul in acest sens a fost semnat de seful statului, potrivit unui anunt facut de Administratia Prezidentiala.

 

Legea 506/2004 pastreaza o controversa serioasa in jurul sau, in conditiile in care a trecut relativ rapid prin spatiul public si fara a avea parte de o dezbatere serioasa, fiind intens sustinuta de serviciile de informatii. Acestea sustin ca, fara o asemenea lege, Romania e vulnerabila in fata pericolului terorist. In replica, opozantii legii cred ca aceasta reprezinta o masiva intruziune in viata privata a cetateanului.

 

Astfel, potrivit noii legi, accesul la datele personale poate fi facut numai pe baza unei autorizari date in prealabil de un judecator.

 

"La solicitarea instanțelor de judecată sau la solicitarea organelor de urmărire penală ori a organelor de stat cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale, cu autorizarea prealabilă a judecătorului stabilit potrivit legii, furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului și furnizorii de rețele publice de comunicații electronice pun la dispoziția acestora, de îndată, dar nu mai târziu de 48 de ore, datele de trafic, datele de identificare a echipamentului și datele de localizare, în conformitate cu prevederile referitoare la protecția datelor cu caracter personal", se arata in lege

 

Actul normativ obliga firmele de comunicatii sa pastreze timp de trei ani datele de trafic ale abonatilor sau utilizatorilor, potrivit Agerpres.

 

Adoptat in Senat in 7 Septembrie si in Camera Deputatilor in 24 Septembrie, proiectul a beneficiat de sustinerea unanima a tuturor liderilor partidelor politice parlamentare dupa consultari cu presedintele Iohannis.

 

Anterior, o alta modificare a legii privind datele cu caracter personal a fost declarata neconstitutionala de Curtea Constitutionala, magistratii motivand prin faptul ca proiectul incalca mai multe drepturi ale cetateanului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22