Raed Arafat: Lupta cu Covid-19, din păcate, am pierdut-o! În Capitală se va depăși indicele de 3

Laurentiu Gheorghe | 17.10.2020

Secretarul de stat, Raed Arafat, consideră că „este foarte clar” că în Capitală rata de infectare va trece pragul de 3 la mie, iar restaurantele, cinematografele se vor închide.

Pe aceeași temă

„Lupta cu COVID-19, din păcate, am pierdut-o, mai ales că este presiune şi asupra sistemului medical din mai multe puncte de vedere, nu numai asupra capacităţii, ci şi asupra oamenilor care lucrează în sistem”, afirmă secretarul de stat Raed Arafat. El mai spune că „este foarte clar” că în Capitală se va ajunge la rata de infectare cu COVID-19 de 3 la mia de locuitori, iar în acest caz restaurantele, cinematografele şi teatrele se vor închide şi „este posibil” ca elevii să urmeze cursuri online. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a mai spus că următoarele zile sunt cruciale pentru evoluția epidemiei.

„Aşa cum evoluează lucrurile, să ajungem la indicele de 3, în Capitală, este foarte clar", a declarat Raed Arafat, vineri seară, la Digi 24.

El a detaliat restricțiile care vor fi impuse în București în momentul în care se va atinge acest prag: restaurantele, teatrele, cinematografele vor fi închise, iar masca devine obligatorie în toate spaţiile publice, iar școlile ar putea trece în scenariul roşu, în care elevii vor învăţa online.

„Vom ajunge la un moment în care pacienţii nu vor mai putea fi transferaţi către spitale desemnate COVID, ci vor rămâne în spitalele în care sunt şi vor fi trataţi în spitalele respective unde trebuie create circuite la nivelul terapiei intensive, la nivelul altor secţii care să permită tratarea altor pacienţi.

Şi la acest moment avem pacienţi care se tratează în spitalele care nu sunt desemnate COVID pentru că nu reuşim să transferăm imediat, ci transferăm peste câteva ore sau a doua zi. Dar la un moment va trebui să ne pregătim clar şi sistemul trebuie pregătit şi s-au dat indicaţii de către Ministerul Sănătăţii către întreg sistemul sanitar că la un moment dat vom începe să ţinem bolnavii şi în secţiile non-COVID”, a mai declarat Arafat.

Secretarul de stat a mai susținut că, dacă oamenii nu înțeleg de ce se iau măsurile, înseamnă că este o problemă foarte mare în implementarea lor.

„Nu este de dorit nici să ne trezim că Jandarmeria merge cu bastonul după oameni și de aceea se încearcă să fie un dialog, pentru că nimeni nu vrea să ajungem la alte acțiuni, la alt nivel de confruntare, așa cum s-a ajuns în alte țări”, a subliniat șeful DSU.

Șeful DSU a mai spus că următoarele zile sunt cruciale pentru evoluția epidemiei.

„Dacă vom continua să vedem situații cum am văzut în Centrul Vechi și dacă oamenii nu sunt dispuși să înțeleagă - petrecerile s-ar putea muta acasă, dacă se întâlnesc 30-40 într-un apartament și fac un chef, autoritățile nu pot avea niciun control -, atunci este inconștiență și vom vedea că măsurile noastre vor eșua (...) Dacă majoritatea vor respecta regulile, este posibil să ajungem să controlăm situația la un platou și să începem să vedem o curbă descendentă în următoarele săptămâni. Atenție, lucrurile nu se întâmplă brusc! Se întâmplă încet”, a adăugat Raed Arafat.

*****

Indicele de incidență a cazurilor de COVID-19 la 14 zile se află sub limita de 3 la mia de locuitori în toate județele, limită care ar impune aplicarea de noi măsuri restrictive pe plan local. Bucureștiul conduce topul cu o rată a incidenței COVID-19 de 2,81 la mie, urmat apoi de Alba (2,56), Vâlcea (2,5) și Cluj (2,24).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22