Raluca Prună: Dacă CCR declara neconstitutional abuzul în serviciu, dosarele vor inceta

Vlad Toma | 30.05.2016

Raluca Prună, ministrul Justiției, a declarat intr-un interviu pentru Europa FM că toate dosarele în care sunt vizate infracțiuni de abuz în serviciu vor înceta, dacă judecătorii Curții Constituționale a Romaniei vor decide ca articolul care defineste aceasta infractiune este neconstitutional.

Pe aceeași temă

 

Dacă CCR va decide că aceste texte sunt neconstituționale trebuie ca toți să știm că, din acea secundă, toate dosarele care s-au instrumentat… vor înceta. În clipa, în care CCR ar dezincrimina orice fel de text, orice infracțiune, efectul imediat care nu mai poate fi corectat este încetarea urmăririi penale în acele dosare,” a spus Raluca Pruna, la Europa FM.

 

Judecatorii Curtii Constitutionale au decis sa amane pentru 15 iunie discutarea exceptiei de neconstitutionalitate privind incriminarea abuzului in serviciu, exceptie ridicata in mai multe dosare.

 

Infractiunea de abuz in serviciu se pedepseste cu pana la 15 ani de inchisoare.

 

Daca CCR decide ca articolul care defineste infracţiunea de abuz în serviciu este neconstitutional multe dosare ale DNA vor ramane fara obiect, abuzul in serviciu fiind principala acuzatie pe care DNA a formulat-o impotriva multor demnitari ai statului roman, cum ar fi Elena Udrea, Gabriel Oprea, Nicuşor Constantinescu, Radu Mazare, Gheorghe Nichita, Andrei Chiliman, Cristian Popescu Piedone, Marian Vanghelie, Neculai Onţanu etc

 

Procurorul sef al DNA Laura Codruta Kovesi a declarat acum 2 saptamani ca, in cazul in care Curtea Constitutionala va declara neconstitutional articolul din Codul penal care defineste abuzul in serviciu, vor fi inchise peste 800 de dosare ale directiei privind achizitii publice cu fraude de milioane de euro.

 

Kovesi a aratat ca, daca infractiunea de baza este anulata, atunci si complicitatea la abuz va avea aceeasi soarta: "In acest moment noi avem in lucru 865 de dosare privind fraude in achizitii publice si, in general, in aceste dosare sunt infractiuni de abuz in serviciu. Noi investigam faptele care raman in competenta dupa deciziile Curtii Constitutionale. Cetatenii trebuie sa fie ingrijorati cand avem peste 800 de dosare de achizitii publice cu prejudicii de milioane de euro si sa nu avem posibilitatea de a le mai investiga", a afirmat sefa DNA.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22