Raluca Pruna, ministrul Justitiei: Codruta Kovesi e cel mai bun procuror şef de când e DNA

Vlad Toma | 07.01.2016

Raluca Pruna, ministrul Justitiei, a declarat, intr-un interviu pentru Digi24, ca nu doreşte să modifice prin ordonanţă de urgenţă pachetul de legi privind justiţia. Ministrul a mai vorbit despre procedura de nominalizare a şefilor de parchete si despre mandatul Codruţei Kovesi la DNA.

Pe aceeași temă

 

Conform Digi 24, Raluca Pruna a comentat situatia pachetului de legi pe Justiţie pregatit de CSM, precizând că asociaţiile de magistraţi nu sunt de acord cu anumite puncte ale acestuia: „Am vorbit despre modificarea pachetului adoptat în 2004 privind justiţia, acum la 11 ani de la adoptarea acestui pachet, CSM spune că a făcut propuneri pentru îmbunătăţire. Vorbim de legi organice, nu se pot modifica prin ordonanţă de urgenţă, nu sub mandatul meu.

 

M-am întâlnit cu asociaţii de magistraţi care au spus că în anumite puncte nu se regăsesc în acest proiect. Dincolo de acest lucru, trebuie spus că orice proiect de modificare a unei legi organice trebuie supus unei consultări publice.

 

Discuţia nu a privit în mod particular numirea în parchete, dar e adevărat că această numire în parchete figurează printre propunerile de modificare. În 2004 când pachetul de legi au fost adoptate, propunerea era la CSM, legea a fost modificată în 2005. Trebuie să avem o dezbatere dar spun că, din cauză că nu vreau sub mandatul meu să modific prin OUG aceste legi, nu am decât opţiunea de a respecta aceste legi.

 

Legea recunoaşte procurorul ca pe un magistrat, dar procurorul faţă de judecător, funcţionează sub autoritatea ministrului justiţiei. Avem acest principiu în Constituţie, aşa că nu este împotriva bunelor practici ca propunerea să fie făcută de ministrul justiţiei, indiferent cine e acesta.

 

Va fi un an complicat, un an în care acest CSM este în ultimul an de mandat, am discutat în şedinţa anterioară de plen despre calendarul alegerilor, avem un consiliu care anul acesta îşi termină mandatul, avem un parlament care e în ultimul an de mandat, avem un ministru pentru un mandat limitat de un an”, a declarat Raluca Prună, citata de Digi 24

 

Ministrul Justiţiei a clarificat şi o declaraţie făcută anterior în legătură cu mandatul Codruţei Kovesi la DNA. „Nu am nimic împotriva Codruţei Kovesi, dimpotrivă, e probabil cel mai bun procuror şef al DNA de când e DNA. Legea spune clar care sunt condiţiile care trebuie îndeplinite de procurori, legea vorbeşte de mandate de trei ani cu posibilitatea reînnoirii o dată. Există posibilitatea ca fără o procedură anume şi pe baza unor rezultate statistice, persoana care se află la conducerea unui anumit parchet să poată fi reînvestită. Este prematur să spun dacă aş avea sau nu ceva împotriva prelungirii mandatului Codruţei Kovesi. Nu cred că pot face evaluări în direct privind o performanţă a procurorilor de cel mai înalt nivel în România”, a mai afirmat ministrul Justiţiei.

 

Despre integritate şi pachetul de legi pe Justiţie

 

La pachetul de legi pe justitie trebuie identificate 4-5 chestiuni esentiale si sa nu stam in dezbateri 20 de ani, a spus ieri Raluca Pruna, ministrul Justitiei, în cadrul şedinţei în care a fost prezentat bilanţul CSM pe 2015 şi în care a fost aleasă noua conducere a Consiliului.

 

Raluca Prună a mai spus, ieri, ca pachetul de legi pe justiţie este pe agenda Ministerului: "Ştiti ca am convocat un grup de lucru pentru a clarifica anumite chestiuni pe care asociatiile de magistrati din Romania le doresc clarificate. Intentia mea este sa identificam cele 4-5 chestiuni esentiale si sa nu stam in dezbateri 20 de ani."

 

Ministrul a subliniat de asemenea că problema integrităţii este esenţială în Justiţie: "Chestiunea integritatii este esentiala. Am asistat toti, ca cetateni, la atacurile despre care ati vorbit, doamna presedinta [Livia Stanciu, presedinta ICCJ - n.red.], in cursul anului 2015. Am vazut si ca numarul de cereri pentru apararea independentei si a reputatiei profesionale a celor atacati pe nedrept a crescut. Cred ca CSM a avut o reactie foarte ferma. Asteptarea publica este ca atunci cand sistemul identifica acele probleme de integritate sau de imagine in sistem sa fie capabil, sa aiba anticorpii necesari pentru a se izola de astfel de fenomene, care sunt putine, dar care pot sa aduca o atingere mare imaginii justitiei in Romania."

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22