Raluca Pruna, ministrul Justitiei: Nu voi propune nicio măsură de amnistie sau graţiere

Vlad Toma | 22.07.2016

Raluca Pruna, ministrul Justitiei din Romania, a declarat, intr-un interviu pentru Digi 24, ca nu va propune nicio masura de amnistie sau gratiere, in urma protestelor care au avut loc zilele trecute in penitenciarele din Romania, deoarece masurile de acest gen nu pot rezolva problemele din penitenciarele romanesti.

Pe aceeași temă

 

„Presupunând prin absurd că mâine, toată lumea ar ieşi din penitenciare, condiţiile rămân aceleaşi... Toate speranţele că se va da o graţiere colectivă, în care graţiem toate pedepsele cu cel mult 3 - 5 ani, nu ţin seama că în România, ultimele două legi de graţieri colective s-au dat în 1997 şi în 2002, şi că în ambele, tot ce înseamnă fapte de corupţie a fost exclus... Nu cunosc niciun alt stat membru, care condamnat fiind sau riscând o condamnare să fi dat o graţiere. Graţierea nu e o soluţie, sunt cauze de sistem,”  a spus Raluca Prună, la Digi 24.

 

Ministrul a corectat cateva cifre aparute in aceasta perioada in spatiul public romanesc: "Se spune că avem cele mai mari pedepse din UE – este fals. Se spune că avem cea mai mare populaţie carcerală din UE – este fals. Avem la suta de mii de locuitori 144 de persoane condamnate. Media europeană e 134. Avem ţări comparabile cum sunt Slovacia – cu 186, Ungaria cu 183 de persoane condamnate la suta de mii de locuitori. Suntem mai jos decât ţările din regiune… Nu avem pedepse foarte mari, avem un cod penal care a scăzut pedepsele la cele mai multe infracţiuni. Rezultatul noilor cod penal şi cod de procedură penală este scăderea populaţiei carcerale”, a mai spus Raluca Prună.

 

Conform ministrului, "problema penitenciarelor nu este numarul mare de persoane inchise ci faptul în 26 de ani nu s-a făcut foarte mare lucru în afară de strategii."

 

Ea considera ca detinutii au intr-adevar motive sa fie nemultumiti, din cauza conditiilor in care sunt inchisi, insa a precizat ca acţiunile acestora "au fost alimentate de aşteptarea unei măsuri legislative, dar şi de încurajările venite din partea unor televiziuni... Au fost insule izolate de protest, sunt penitenciare în care nu s-a protestat, sunt penitenciare în care - n-am să le numesc, din respect pentru cei din penitenciarele respective -  erau încurajaţi de carele de televiziune: "Acuma daţi foc la cearşafuri!" şi deţinuţii scoteau un cearşaf, îi dădeau foc, se filma şi după aceea lumea se calma", a spus ministrul Justiţiei, la Digi 24.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22