Raluca Pruna: Vom fi prima tara UE in care procurorii-sefi nu sunt numiti de presedinte

E.b. | 14.03.2017

Daca proiectul lui Tariceanu va trece de Senat, camera decizionala, Romania va fi prima tara membra UE in care sefii procurorilor nu vor mai fi numiti de presedinte, atentioneaza Raluca Pruna, fost ministru al Justitiei.

Pe aceeași temă

 

 

In Comisia Juridica se dezbate, marti, proiectul initiat anul trecut de Calin Popescu Tariceanu prin care se modifica procedura de numire/revocare a procurorilor sefi, din care este exclus seful statului.

 

Raluca Pruna pune episodul in context, reamintind ca actualul ministru al Justitiei, Tudorel Toader, a decis zilele trecute sa evalueze activitatea procurorului general Augustin Lazar si a procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, sugerandu-le chiar sa isi dea demisia.

 

 

S-a scris deja destul despre declaratia ministrului justitiei referitoare la cum am putea găsi țapi ispășitori in șefii parchetelor pentru faimosul drum prin noapte al OUG 13. Deși toți, inițiatorii cu noduri in gât, accepta ca a fost infamă ordonanta, și încă mai ingrat drumul ei noaptea pe masa unui guvern care făcea figurație, scrie Raluca Pruna pe pagina ei de Facebook.

 

Nu stiu care a fost 'procedura launtrica' a profesorului Toader cand invita pe procurorul general si pe procurorul sef DNA sa isi prezinte demisiile. Azi a nuantat, cumpara timp, anatema e insa aruncata.

 

Știu insa ca acest episod trebuie citit in cheie mai ampla. Maine in Comisia juridica din Senat se discuta proiectul initiat de Tariceanu anul trecut, care scoate Presedintele și ministrul justiției din procedurile de numire, respectiv de propunere a procurorului general și a procurorilor șefi DNA + DIICOT. La fel pentru revocare.

 

Senatul e camera decizionala, proiectul a trecut de Camera Deputatilor prin aprobare tacita. Suna cunoscut? Da, se numeste eficienta parlamentara prin inacțiune și ma întreb retoric la ce bun doua camere?! Despre asta alta data. Revin la oile noastre:

 

Teoretic e foarte probabil ca aceasta modificare a procedurii de numire/revocare a procurorului general și procurorilor șefi DNA și DIICOT sa fie adoptată de Senat. Ceea ce va face ca totul sa fie in mâinile CSM: centratul și datul cu capul. Echilibrul puterilor e faultat. Dreptatea e cu capul spart.
 

Dacă arbitrul e neatent, schimbam regula pe loc și dam cartonas rosu: nu unul, ci doua, nu jucătorilor care faulteaza, ci procurorilor Lazar și Kovesi. Asta după ce, in prealabil, l-am dat afara din teren pe Presedintele României. Va fi o premiera in UE ca magistrați la acest nivel sa nu fie numiți de șeful statului, președinte sau rege.

 

Opinia negativă a ministerului justiției pe proiectul Tariceanu, data anul trecut e aici

 

https://senat.ro/Legis/PDF/2016/16L382PV.pdf

 

Și CSM a dat anul trecut un aviz negativ.

 

http://www.csm1909.ro/csm/linkuri/07_04_2016__80011_ro.pdf

 

Nu pariez ca cele doua institutii își vor menține avizul negativ. Pledez vinovata, acord greu prezumții de buna credință in ultima vreme. Aștept piața #rezistconchide Raluca Prună

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22