Raluca Turcan a anunțat o schemă de ajutor de stat pentru susținerea instituțiilor culturale

Laurentiu Gheorghe | 18.11.2020

Vice-premierul Raluca Turcan a anunțat că la ședința de guvern de miercuri va fi discutat un memorandum pentru o schemă de ajutor de stat destinat industriei culturale de 100 milioane de euro.

Pe aceeași temă

„Memorandumul cu privire la schema de ajutor de stat pentru industria culturală va fi prezentat astăzi în şedinţa de Guvern şi de această schemă de ajutor de stat vor beneficia industria culturală independentă, organizatorii de evenimente culturale şi festivaluri de muzică, librăriile şi editurile. Eligibili vor fi organizaţiile nonguvernamentale şi societăţi comerciale, IMM-uri şi întreprinderi mari”, a declarat Turcan, la Palatul Victoria, conform Agerpres.

Vicepremierul a precizat că urmează să se acorde microgranturi cu o valoare fixă de 4.000 de euro şi granturi variabile raportate fie la vânzarea de carte din anul 2019 sau la numărul de bilete comercializate anul trecut cu un plafon maxim de 800.000 de euro pentru fiecare beneficiar.

„Pentru a beneficia de acest ajutor, toate entităţile trebuie să se înscrie în Registrul Sectorului Cultural, pe de o parte, pentru a cunoaşte exact impactul financiar şi, în acelaşi timp, ca o condiţie pentru preînscrierea la aplicarea pentru aceste granturi”, a explicat Raluca Turcan.

Potrivit vicepremierului, se va porni cu un buget estimat de 100 de milioane de euro, urmând ca valoarea finală a acestei scheme de ajutor de stat să fie stabilită în conformitate cu informaţiile obţinute în etapa de preînscriere.

În context, Turcan a trecut în revistă şi măsurile aprobate de Guvern, până în prezent, în sprijinul sectorului cultural creativ.

„Acces la schema de granturi stabilită prin ordonanţa 130/2020 (OUG 130/ 2020 – n.r.), microgranturi de 2.000 de euro, granturi de capital de lucru şi de investiţii, şomaj tehnic, adică, 75% din salariul mediu brut pe ţară, pentru cei care activează în domeniul cultural existând aproximativ 3.000 de beneficiari. Şi, de asemenea, indemnizaţia pentru drepturi de autor pentru cei care au avut venituri exclusiv din contracte pe drepturi autor. Exigibilitatea impozitului pentru rezidenţi şi nerezidenţi a fost o altă măsură aplicabilă organizatorilor de evenimente. De asemenea, am mai avut reglementări privind biletele achiziţionate de public la festivalurile care nu au putut fi desfăşurate în anul 2020”, a precizat vicepremierul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22