Raluca Turcan anunță începerea în septembrie a negocierilor pentru creșterea salariului minim

Laurentiu Gheorghe | 25.08.2021

Salariul minim pe economie în România trebuie să crească, iar negocierile cu sindicatele şi patronatele pe această temă vor începe în septembrie, a anunțat miercuri ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Pe aceeași temă

Ministrul a anunţat patronatele şi sindicatele să se pregătească pentru demararea negocierilor cu privire la nivelul salariului minim de la începutul lunii septembrie.

„Eu o să vă spun câteva principii, ca să fie lucrurile foarte clare. Unu: cred că salariul minim trebuie să crească şi cred că este mic în România”, a spus Turcan, potrivit Agerpres.

Ea a fost întreruptă de jurnalişti, care au întrebat-o cât este salariul minim, întrebare la care ministrul Finanţelor, Dan Vîlceanu, nu a ştiut să răspundă.

„Vă daţi seama că îl cunosc şi am negociat creşterea salariului minim brut la 2.300 de lei. Putem fi un pic serioşi, vă rog, am nişte lucruri de spus. Vreau să clarific punctul de vedere cu salariul minim”, a răspuns Turcan.

„Deci unu: trebuie să crească pentru că este mic şi 2.300 brut este puţin, în condiţiile în care avem şi un fenomen îngrijorător de muncă nedeclarată sau muncă subdeclarată, ceea ce face ca, de fapt, oamenii să fie privaţi şi în privinţa salariului pe care îl primesc în mână, şi în privinţa contribuţiilor la sistemul de pensii. De asemenea, această creştere a salariului minim trebuie făcută predictibil şi să nu conducă la o avalanşă de concedieri şi de pierderi de locuri de muncă”, a spus Turcan.

Ea a amintit că există 120.000 de noi locuri de muncă create de la începutul anului, cele mai multe fiind pe perioadă nedeterminată.

USR PLUS: Majorarea salariului minim, praf în ochi

După cum era de așteptat, USR PLUS a reacționat imediat la anunțul făcut de ministrul Muncii. Cristina Prună, deputata USR PLUS, a declarat marți că majorarea salariului minim pe economie este „praf în ochi” dacă se impozitează în continuare și angajatul pierde aproape jumătate din bani, după ce ministrul Muncii, Raluca Turcan, a spus că este nevoie de majorarea lefurilor.

„Haideți să vă spun ce înseamnă de fapt cresterea salariului minim vehiculată de ministrul muncii. La o creștere de 100 lei: 41,5 lei vor intra în conturile statului, 58,5 lei vor intra în contul angajatului. Adică, praf în ochi! Nu mai vorbesc de presiunea pe mediul de afaceri, care are, nu are bani, trebuie să îi dea pentru că așa spune statul prin lege.

Da, oamenii trebuie să aibă un nivel de trai mai bun aici, în România, iar ceea ce contează de fapt este netul care intră în buzunarul lor. Soluția e ca statul să nu mai ia taxele și să le lase în contul angajatului. Adică zero taxe pe nivelul salariului minim - 2300 lei. Scrie și la pagina 6 din programul de guvernare al coaliției”, a scris Cristina Prună pe Facebook.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22