Raport al Senatului american: Tehnici de tortura ale CIA: ruleta ruseasca, simularea inecului, privarea de somn

P.c. | 10.12.2014

Pe aceeași temă

Senatului american a publicat marti un raport cu privire la torturarea suspectilor de terorism de catre CIA, dupa atacurile teroriste din 11 septembrie 2001. Dupa ce raportul a fost publicat , agentiile de protectie a drepturilor omului au cerut acuzarea tuturor celor care se fac vinovati de tortura. In cele 480 de pagini ale raportului sunt detaliate practicile utilizate impotriva suspectilor de terorism.The Telegraph a parcurs raportul si a selectat zece cele mai ingrozitoare tehnici de tortura folosite CIA, relateaza ziare.com


Detinutii au fost "alimentati rectal"

Cel putin cinci prizonieri au fost obligati sa ingereze alimente sau apa prin rect. Unuia dintre acestia, Majid Khan, aflat in greva foamei, i s-au introdus in rect hummus, paste, nuci si stafide. Khan a incercat sa se sinucida muscandu-si venele.

Un prizonier a murit de hipotermie

In noiembrie 2002, Gul Rahman era prizonier la o inchisoare secreta a SUA in Afganistan. Rahman a fost dezbracat de la brau in jos, legat cu lanturi si fortat sa stea pe o podea de ciment. A fost gasit mort a doua zi, probabil din cauza hipotermiei.

26 din 119 prizonieri au fost retinuti pe nedrept

Printre cei intemnitati pe nedrept se numara si Nazar Ali, "cu dizabilitati mintale", ale carui plansete au fost inregistrate pentru a-i forta o ruda sa marturiseasca.

Simularea repetata a inecului

Khalid Sheikh Mohammed, presupusul creier al atacurilor de la 11 septembrie, a fost supus tehnicii de interogare cunoscuta drept "waterboarding" (simularea inecului - n.red), de 183 de ori in martie 2003. In raport se arata ca aceasta tehnica provoca voma, convulsii si lesinul prizonierilor.

 

CITITI SI: Senatul SUA, raport asupra activitatii CIA: Metode BRUTALE si INEFICIENTE de interogare, DEZINFORMAREA Casei Albe, MANIPULAREA opiniei publice


Privati de somn o saptamana

Cel putin cinci prizonieri au inceput sa aiba halucinatii, deoarece au fost privati de somn o saptamana. Doi dintre acestia au fost privati in continuare de somn.

Ruleta ruseasca

Un agent CIA a supus un detinut la un joc de ruleta ruseasca, in care arma a fost indreptata spre prizonier.

Amenintat cu masina de dat gauri

Abd al-Rahim al-Nashiri, cetatean saudit banuit a se fi aflat in spatele atacului de pe USS Cole, a fost amenintat de un agent CIA cu o arma si cu o masina electrica de dat gauri.

Amenintarea copiilor si familiilor prizonierilor

Ofiterii CIA au amenintat cel putin trei prizonieri ca le vor face rau rudelor lor. Un prizonier a fost amenintat ca ii va fi abuzata sexual mama.

Muzica la maximum

Prizonierii au fost supusi torturii auditive - li s-a dat sa asculte muzica la maximum, dar si zgomot alb (zgomot de banda larga, folosit in masuratori electroacustice, caracterizat prin energie egala pe latime de banda constanta - n.red.), pentru a le insufla "senzatia de lipsa de speranta".

Incatusat 22 de ore in scutece

Redha al-Najar, fosta garda de corp a lui bin Laden, a fost incatusat de o bara aflata deasupra capului sau si lasat sa atarne asa cate 22 de ore, in mai multe ocazii, pentru a-i "infrange" rezistenta. Barbatului i s-au pus scutece si nu a fost lasat sa mearga la toaleta.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22