Raport IIF: Zona euro este deja în recesiune. Creşte riscul ca o ţară să părăsească zona euro

Fara Autor | 24.11.2011

Pe aceeași temă

 

Economia zonei euro este deja intrată în recesiune, au declarat economiştii Institutului Internaţional de Finanţe (IIF), organizaţie bancară mondială. Climatul economic s-a degradat mai repede decât se aşteptau analiştii și creşte riscul ca o ţară să părăsească zona euro, se arată în raportul emis de IIF.
 
"Situaţia din zona euro a luat o întorsătură gravă în timpul acestei luni. Economia a intrat în ceea ce vedem a fi o recesiune, care nu va creşte decât deficitele bugetare", au scris analiştii IIF, într-o notă asupra conjuncturii economice, citează Adevărul. 
 
"Datele publicate la sfârşitul celui de-al treilea trimestru şi la începutul celui de-al patrulea au fost mai slabe decât se preconizase", au anunţat economiştii, invocând rata şomajului în creştere din Germania şi încetinirea producţiei industriale în toate ţările zonei euro. 
 
IIF se aştepta la o scădere a Produsului Intern Brut al zonei de 2% în perioada octombrie-decembrie 2011 faţă de perioda similară a anului trecut, ca şi în ianuarie-martie 2012. Pentru întregul an 2012, proiecţia Institutului este o contracţie de 1% a economiei zonei euro. 
 
"Slăbiciunea economiei zonei euro are potenţialul de a se răspândi în restul lumii printr-un anumit număr de canale. Unul dintre cele mai imediate şi mai puternice este sectorul bancar", se arată în documentul emis de IIF. 
 
Bancherii au criticat sever guvernele europene pentru gestionarea deficitară a crizei datoriilor de stat, estimând că "unele dintre acţiunile lor probabil că agravează problema". 
 
IIF a inclus pe lista acestor măsuri neinspirate şi acordul care s-a semnat la sfârşitul lunii octombrie, care prevede ştergerea a jumătate din datoria Greciei către creditorii privaţi (bănci comerciale, fonduri de investiţii, companii de asigurări).
 
Creşte riscul ca o ţară să părăsească zona euro
 
Există un risc semnificativ ca un stat să părăsească zona euro, iar acest lucru ar avea consecinţe semnificative asupra întregii economii europene, avertizează David Miles, membru al Comisiei pentru Politică Monetară a băncii centrale a Marii Britanii.
 
„Nu cred că vreunul dintre noi se poate simţi încrezător că toate ţările care sunt acum în zona euro vor rămâne în ea“, a declarat Miles, citat de Bloomberg.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22