Raportul de țară, elaborat de Comisia Europeană, l-a enervat pe Teodorovici: Este unul pur politic

Laurentiu Gheorghe | 22.03.2019

Ministrul Finanțelor, Orlando Teodorovici, consideră că raportul de țară al Comisiei Europene nu reflectă realitatea din România și face prognoze pesimiste care-i sperie pe investitori.

Pe aceeași temă

Raportul de țară pe 2019 privind România, lansat vineri de Comisia Europeană și prezentat public de comisarul european Corina Crețu nu corespunde realității spune Eugen Teodorovici, iar Corina Crețu e în campanie electorală, ceea ce nu-i permite să fie obiectivă, acuză Teodorovici.

Raportul subliniază adâncirea decalajelor economice și sociale și amintește și de pașii înapoi făcuți de guvernarea PSD-ALDE în domeniul luptei anti-corupție:

 • Modelul de crestere economica al Romaniei, bazat pe cheltuielile consumatorilor, afecteaza capacitatea tarii de a atinge in mod durabil nivelul de trai din UE.

 • Piata fortei de munca este supusa unor presiuni din ce in ce mai mari. Cea mai redusa rata a somajului din ultimii zece ani (3,8%), scaderea fortei de munca si o lipsa persistenta de personal calificat au condus la o ocupare aproape integrala a fortei de munca in Romania, ceea ce ingreuneaza procesul de recrutare si determina cresterea salariilor.

 • Deficitul public a crescut, in special ca urmare a cheltuielilor cu salariile si a reducerilor fiscale. Cotele de impozitare au fost reduse in mod repetat, in timp ce salariile din sectorul public au crescut semnificativ din 2015 pana in prezent si se prevede sa mai fie majorate. In acelasi timp, investitiile publice au scazut in 2017 la cel mai redus nivel din perioada ulterioara aderarii la UE.

 • Stabilitatea sectorului financiar a fost pusa sub presiune. Masurile adoptate recent de catre Parlament si Guvern au creat riscuri la adresa stabilitatii sectorului financiar. Aceste masuri ar putea avea un impact negativ asupra creditarii si ar putea limita impactul politicii monetare.

 • Romania inregistreaza rezultate slabe cu privire la cea mai mare parte a indicatorilor din tabloul de bord social pe care se bazeaza Pilonul european al drepturilor sociale.

 • Sistemul de sanatate se confrunta cu numeroase provocari. Finantarea redusa si utilizarea ineficienta a resurselor publice limiteaza eficacitatea sistemului de sanatate. Migrarea in continuare a fortei de munca din acest domeniu a condus la un deficit considerabil de medici si de asistente medicale.

 • In ciuda investitiilor publice semnificative facute dupa aderarea la UE, infrastructura fizica ramane subdezvoltata.

 • Progresele inregistrate in lupta impotriva coruptiei au suferit regrese semnificative.

 • Birocrația, responsabilitățile și resursele fragmentate împiedică asigurarea unor servicii publice de calitate și blochează investițiile

„Sunt patru puncte din raportul de ţară care mă preocupă”, a spus vineri Corina Crețu:

 1. În primul rând, sărăcia rămâne o problemă importantă pentru România, iar inegalităţile regionale cresc. Deşi există o creştere economică susţinută şi se creează noi locuri de muncă, este evident că nu toată lumea beneficiază de aceste rezultate. Sărăcia în rândul copiilor şi în mediul rural a crescut semnificativ, ceea ce ne îngrijorează în mod deosebit;

 2. „În al doilea rând, dezvoltarea este îngreunată de lipsa capacităţii administrative. Aşa cum arată raportul, birocraţia, responsabilităţile şi resursele fragmentate împiedică eficientizarea administraţiilor publice şi dăunează investiţiilor. Pentru perioada 2021-2027, am propus 80 de măsuri de simplificare a accesării fondurilor europene. Reforma administraţiei publice este un subiect despre care am tot vorbit şi care, în opinia noastră, ar putea progresa mai repede”, a precizat oficialul european.

 3. În al treilea rând, este nevoie de investiţii în educaţie, în sănătate, în incluziunea socială, în infrastructura de transport, de energie şi de mediu, a continuat ea. „Investiţiile în aceste domenii ar întări potenţialul de creştere al României şi ar îmbunătăţi calitatea vieţii. Cetăţenii simt şi înţeleg aceste lucruri”, potrivit comisarului european.

 4. În al patrulea rând, regiunile şi particularităţile locale contează. „Coeziunea şi competitivitatea nu pot fi atinse aplicând o reţetă unică. Fiecare trebuie să-şi îmbunătăţească slăbiciunile pe care le are. Avem nevoie de investiţii diferenţiate la nivel regional şi de politici adaptate, flexibile, care să răspundă nevoilor şi provocărilor locale”, a mai spus Creţu.

Comisarul european a îndemnat autoritățile române să ia în serios toate recomandări din Raportul de țară pe 2019.

„În general, estimările Comisiei sunt mai pesimiste, iar diferențele de cifre afectează fundamentarea analizelor. Am atras atenția că previziunile influențează sentimentele investitorilor", a declarat Eugen Teodorovici, vineri, la sediul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

„Am atras atentia si cu alte ocazii asupra faptului ca previziunile economice au capacitatea de a influenta pietele si sentimentul economic al investitorilor. De aceea, responsabilitatea fata de datele publicate si corectitudinea interpretarilor depaseste cu mult cadrul tehnic al acestei analize", a spus ministrul.

Raportul a fost prezentat de comisarul Corina Cretu, prilej ca ministrul PSD sa o acuze de campanie electorala, data fiind participarea la alegerile europarlamentare, pe lista partidului lui Victor Ponta.

„Doamna comisar e in campanie, cu tot respectul, asta am discutat-o si cu vicepresedintele Comisiei - cum vorbim noi la nivel european de principii sănătoase, iar parte dintre comisari să fie implicați în campanie, la nivel de tari? Replica a fost să iau exemplul guvernelor naționale, unde și miniștrii sunt implicati in campanie. Nu cred ca este corect. E foarte important, daca vom fi cu adevarat o familie europeana, sa clarificam aceste lucruri. Altfel, va fi ce se intampla azi la nivel european, unde se mimeaza dialogul", a acuzat Teodorovici, care este membru PSD, partid aflat la guvernare.

„Tot ce cerem este un tratament egal intre state. Cred ca s-au luat in calcul la raportul de tara si astfel de declaratii din media, uneori iresponsabile", a mai acuzat Teodorovici.

Corina Cretu a replicat imediat si i-a amintit ministrului ca Raportul de tara este unul asumat de Comisia Europeana, nu un document politic.

"Raportul de tara reprezinta o radiografie a situatiei dintr-o tara, rezultatul muncii a sute de oameni din directiile generale ale CE, deci nu e o surpriza ca nu sunteti de acord cu multe dintre concluziile acestor rapoarte, dar e pozitia CE. E dreptul suveran al fiecarui guvern sa ia in considerare sau nu recomandarile pe care aceste rapoarte le cuprind. Noi, la CE, vom fi alaturi de toate guvernele Romaniei, pentru a ajuta, indiferent de culoarea politica. CE e formata din oameni politici, nu din tehnocrati. PE si Consiliul au aprobat faptul ca reprezentantii CE au dreptul de a candida. Toti comisarii activeaza in partidele lor.

Azi nu e o activitate electorala, e una organizata de reprezentanta CE in fiecare an si presedintele Juncker a recomandat ca fiecare comisar sa prezinte raportul in tara lui. Daca vreti sa dispar cu totul, nu am cum sa dispar, trebuie sa-mi fac datoria de comisar", a spus aceasta.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22