Raportul dintre cel mai mic si cel mai mare salariu va fi de 1 la 15

Fara Autor | 22.04.2009

Pe aceeași temă

Guvernul si-ar putea asuma raspunderea pe legea salarizarii unice, a spus premierul Emil Boc dupa sedinta de guvern. Proportia dintre cel mai mic si cel mai mare salariu din sistemul bugetar va fi de 1 la 15, fata de 1 la 72, in prezent, au satabilit, miercuri, liderii Coalitiei de guvernare. Legea ar trebui sa-si produca efectele incepind din 2010. Salariile din sistemul bugetar mai mari decat cel al presedintelui Romaniei nu vor mai creste pana in 2015, iar cel mai mare salariu va fi de cel mult 15 ori mai mare decat al unui debutant, peste sase ani.
Premierul Emil Boc a anuntat ca Guvernul si-ar putea asuma raspunderea in Parlament pentru Legea salarizării unice, astfel incit sa se poata ajunge la aplicarea acesteia incepind cu 1 ianuarie 2010."Salariile mari vor ingheta, in vreme ce salariile mici vor creste in ritm accelerat. Actul normativ va elimina privilegiile din sistemul public de salarizare si va crea o corespondenta reala intre munca prestata pe baza pregatirii de specialitate si salarizarea corespunzatoare in domeniul public fara privilegii si fara privilegiati”, a mai spus primul ministru dupa sedinta de guvern.Vicepremierul Dan Nica sustine ca echivalarea functiilor se va face pe principiul unei salarizari care sa respecte competenta, profesionalismul si ierarhia sociala. "Este vorba despre ierarhizarea in functie de sistemul european de salarizare, precum si de sistemul de echivalare a functiilor in grilele de salarizare, ca in statele Uniunii Europene. Principiul fundamental este principiul european. Cum este si in state ca Germania, Franta, Marea Britanie, Spania sau Italia, asa va fi si in Romania", a declarat vicepremierul Dan Nica, citat de NewsIn, dupa sedinta coalitiei.


Prin legea unica a salarizarii, sporurile salariale nu mai trebuie sa depaseasca 30% din salariul de baza si se vor acorda doar in anumite conditii.


"Astazi (miercuri n.red.) vor fi adoptate principiile care vor sta la baza legii unice de salarizare si cele noua criterii de definitivare a functiilor in sistemul bugetar, respectiv nivelul studiilor si competente; importanta sociala a muncii; complexitatea si diversitatea activitatilor; responsabilitatea si impactul deciziilor; expunere la factori de risc; incompatibilitati si conflicte de interese; dificultatea activitatilor specifice; sfera de relatii - interactiunea cu factorii externi si conditiile de acceptare pe post", a declarat miercuri secretarul de stat in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu.


Oficialul din Ministerului Muncii a tinut sa precizeze ca Executivul nu va lua miercuri in discutie documentul ce stabilea ca un conferentiar universitar sa fie echivalentul unui colonel din armata, iar profesorul de gradul I sa fie egal cu un capitan, afirmand ca acel material a fost deja prezentat in Guvern in cursul saptamanii trecute "doar in ideea de a comunica stadiul discutiilor cu sindicatele".


Guvernul s-a angajat sa adopte legea pana la sfarsitul lunii octombrie 2009, potrivit ministrului Finantelor, Gheorghe Pogea. Luna trecuta, premierul anunta ca proiectul de lege privind salarizarea unica ar putea fi finalizat pana la sfarsitul lunii aprilie, iar in mai, urmeaza sa fie trimis in Parlament pentru dezbatere.


Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant nu este de acord cu rezultatul negocierilor de pana acum. Sindicatele si reprezentanţii mai multor ministere au stabilit noua criterii de ierarhizare a functiei publice, care vor sta la baza elaborarii legii unice de salarizare a bugetarilor, scrie HotNews.ro.

Potrivit acestora postul de profesor cu gradul I de liceu si o vechime in munca de 6-10 ani ar fi echivalenta cu cel de sublocotenent, plutonier adjutant principal cu studii superioare si maistru militar principal, precum si cu cel de expert vamal principal, muzeograf gradul II, preot de parohie, farmacist, fiziokinetoterapeut, expert principal, consilier juridic principal, auditor principal.

Functia de medic primar de clinica ar urma sa fie echivalata ca salarizare cu cea de conferentiar universitar, capitan, consilier superior in minister, artist liric de opera. Functia de referent superior in minister ar urma sa fie echivalata cu cea de secretar de scoala, pedagog, soldat si gradat voluntar, statistician medical, laborant.

Miercurea trecuta, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) a solicitat in instanta suspendarea acestui proces, dar si reluarea discutiilor de la zero, dupa ce asociatiei i s-a refuzat dreptul constitutional de a participa la procesul de elaborare a legii unice de salarizare, se arata intr-un comunicat al UNJR.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22