Raportul GRECO nesatisfăcător. S-au cerut informații despre legile Justiției și minciunile PSD

Dora Vulcan | 22.02.2018

Reprezentanții GRECO - grup al statelor membre împotriva corupției, organism din Consiliul Europei - au avut joi o întâlnire cu conducerea comisiei speciale de modificare a legilor Justiției. Experții GRECO au cerut lămuriri în legătură cu adoptarea acestor legi.

Pe aceeași temă

 

 

 

”Raportul de evaluare este absolut nesatisfacator in ceea ce ne priveste. Suntem intr-o stare exceptionala, pentru prima oara GRECO aplica o regula, regula 32 care nu a mai fost niciodata publicata. Recomandarea pe care o fac cei care au facut raportul este ca in mod global nesatisfacator au fost urmarite recomandarile pe care GRECO le-a facut in urma cu aproape 2 ani", a explicat pentru ziare.com deputatul PNL Ioan Cupsa.

 

 

"Ce ne paste, sa speram ca nu se va intampla acest lucru, ca urmare a aplicarii acestei reguli urmeaza sa fim monitorizati. Unul dintre momente este o parte a ceea ce astazi s-a intamplat. Este o parte din monitorizarea curenta. Probabil ca vom avea parte de o vizita la nivel inalt si sa ne fereasca Dumnezeu de o decizie de neconformitate a Romaniei in legatura cu standardele GRECO", a spus Cupsa Ioan Cupsa care a adaugat ca, din pacate, Romania nu a reusit in ultimele 18 luni sa dovedeasca partenerilor din GRECO ca integritatea inseamna suficient de mult pentru factorul politic si ca lupta impotriva coruptiei s-a intarit.

 

 

"Volumul foarte mare de munca raportat la timpul foarte scurt a generat niste modificari ale Legilor Justitiei care sunt improprii, care in mare masura se vor dovedi neconstitutionale. (...) Legile Justitiei au fost modificate in urma unei initiative legislative care avea drept expunere de motive o pagina", spune deputatul cu privire la semnele de întrebare ridicate de experții GRECO.   

 

Cupsa a afirmat ca reprezentantii GRECO au dat de inteles ca nu cred in transparenta deplina a demersului parlamentar de adoptare a Legilor Justitiei.

 

"Independenta Justitiei, cred dansii, pare a fi, a subliniat acest lucru, pare a fi afectata", a spus Cupsa. "S-au mai spus si neadevaruri. (...) S-a sustinut ca magistratii isi doresc infiintarea acelei sectii speciale care sa ii ancheteze doar pe dansii pentru savarsirea unor infractiuni", a adaugat liberalul, afirmand ca neadevarul a fost rostit de "cineva de la putere".

 

Reprezentantii GRECO vor face un raport suplimentar fata de cel de evaluare care va fi supus in adunarea statelor membre GRECO, care vor decide actiunile viitoare, a precizat deputatul PNL.  

 

foto Mediafax_Andreea Alexandru

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22