Rareș Bogdan, după atacul xenofob al Olguței Vasilescu: Poți scoate omul din PRM, dar nu PRM din om

Dora Vulcan | 17.11.2019

PNL va face plângere penală împotriva Olguței Vasilescu după atacul xenofob al acesteia la adresa președintelui Iohannis, a anunțat prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan.

Pe aceeași temă

Rareş Bogdan spune că, prin genul acesta de atacuri, se aduce atingere inclusiv relaţiilor dintre România şi Germania, și este jignită comunitatea evreiască.

„Vom depune plângere. Vorbim de un etnic german votat de patru ori de sibieni, de români acum 5 ani, în urmă cu o săptămână de 3,7 milioane de români, recunoscut de acest popor. Nu poţi să vii la nesfârşit să strecori ura de rasă într-o societate care trebuie să se europenizeze.

Nu e prima dată când folosesc ideea de etnic german, etnic sas în încercarea de a-l poziţiona într-o istorie care a trecut de 75 de ani – o altă epocă, o altă zonă din Europa.

Astfel de afirmaţii creează o problemă la nivelul statului român cu cel german. Sunt convins că ambasadorul Germaniei va reacţiona.

E o bătaie de joc pe care o aduce şi comunităţii evreieşti, care a trecut printr-o tragedie cumplită”, a spus Rareş Bogdan la Digi 24.

Parafrazând o mai veche butadă despre comunism, Rareș Bogdan a spus că Lia Olguța Vasilescu, șefă de campanie a Vioricăi Dăncilă, contracandidata lui Iohannis la prezidențialele de duminică, nu se poate desprinde de retorica PRM, partidul din care Vasilescu a ajuns la PSD.

„Poţi scoate un om din PRM, dar nu poţi scoate PRM din om. PRM este cunoscut ca partid cu poziţii xenofobe. Din când în când revine la retorica aceea care a făcut-o cunoscută în România”, a declarat Rareş Bogdan.

El a spus că PSD încearcă, prin genul acesta de discurs, să activeze frica în oameni, conturându-i lui Iohannis un portret de individ periculos. Bogdan a deplâns inclusiv atacarea, prin extensie, comisă și asupra lor, a etnicilor germani care au adus ”un plus” României prin apartenența la națiunea română.

„Cei din PSD încearcă să activeze frica în rândul alegătorilor şi atunci folosesc această retorică periculoasă, îl prezintă pe preşedinte ca pe un om care va face rău oamenilor.

E o neînţelegere a ceea ce înseamnă această ţară România există ca naţiune, pentru că în interiorul acestui popor minunat sunt etnici care au adus prin contribuţia lor un plus României.

Olguţa Vasilescu nu înţelege sau se face că nu înţelege sau încearcă să presare frica, ura, printre votanţi pentru a-i radicaliza şi ostiliza”, a spus europarlamentarul PNL.

***

PSD reia atacurile la adresa lui Klaus Iohannis prin asociere cu originea sa germna[ și cu ororile făcute de naziști în Germania hitleristă.

„Domnul Klaus, cred deja se şi vede şef de lagăr de concentrare şi toţi PSD-iştii băgaţi acolo la reeducare”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, la Antena 3.

Șeful statului a declarat, la o întâlnire cu cetățenii organizată de PNL sâmbătă la Bistrița-Năsăud, că el și liberalii sunt în război cu PSD, și nu în competiție electorală.

„Dragii mei, eu nu sunt cu PSD într-o competiție electorală, eu sunt cu PSD în război Noi suntem cu PSD în război. Și asta nu pentru că noi suntem așa, răi, pentru că ei au fost răi cu românii. PSD a guvernat împotriva românilor, PSD a venit la putere cu promisiuni mari și nici nu a ajuns bine în Palatul Victoria și au început să încerce să subjuge justiția, să acapareze marile sisteme publice, PSD a atacat democrația din România. Este inadmisibil, a fost inadmisibil și rezultatul este cel pe care l-au meritat, au fost înlăturați de la putere!”, a afirmat Klaus Iohannis.

Olguţa Vasilescu nu este la primul atac de acest gen. Pe 24 august 2018, Olguța Vasilescu a spus că trebuie să ai ”mult curaj” ca ”neamț, să vorbești de gazare”, după ce Iohannis a spus că PSD a gazat românii la mitingul din 10 august 2018.

USR a sancționat derapajul lui Vasilescu, membru al PSD, partid aflat la guvernare în timpului mitingului la care au fost gazați românii de 10 august, făcând o plângere la CNCD, nici acum soluționată.

Cu doar patru zile înainte de primul tur al prezidențialelor, organizația PSD Sibiu și PSD Focșani i-au atacat le preşedintele Iohannis, pe prim-ministrul Orban şi pe liderul USR, Dan Barna, pentru că au „nume de străini”. Ambele postări au fost făcute dispărute, fără ca PSD să-și fi cerut scuze sau CNCD să se fi autosesizat așa cum a făcut în cazul coafurii Vioricăi Dăncilă, atunci când analistul Cristian Tudor Popescu a ironizat gusturile hair-stilistice ale nou-numitului premier, căreia i-a comparat coafura cu a unui pavian.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22