Răspunsul PSD-ALDE la pactul propus de Iohannis: De la „șmecherie” la „avem noi altul mai bun”

Laurentiu Gheorghe | 05.06.2019

PSD spune că în principiu acceptă propunerea lui Iohannis pentru un acord național dar vrea alte 7 puncte proprii. Tăriceanu spune scurt, că respinge „șmecheria” președintelui.

Pe aceeași temă

Poziția PSD nu este una de respingere directă, dar vine cu alte puncte care nu au legătură cu subiectul referendumului ci doar reia punctajul din campania electorală, Viorica Dăncilă se ascunde în spatele CEx care să definitiveze poziția partidului.

Într-un comunicat de presă PSD se arată că social-democrați nu au știut de intenția președintelui, pe care o apreciază dar ei au propria agendă în șapte puncte.

Astfel că PSD spune că „un consens politic e necesar dar că un eventual pact încheiat între toate partidele politice trebuie să mai conțină câteva aspecte vitale pentru interesul României”:

  1. Susținerea unei Uniuni Europene cu o singură viteză, în care toate statele membre să se bucure de aceleași drepturi și beneficii.

  2. Acțiunea tuturor forțelor politice din România pentru înlăturarea dublului standard în Uniunea Europeană. Nimic din ce este permis în alte state membre să nu fie interzis în România, iar ceea ce este respectat în alte state să fie respectat și în România.

  3. Condamnarea protocoalelor secrete încheiate între instituțiile din sistemul judiciar și alte instituții. Justiția trebuie să fie independentă și transparentă.

  4. Asigurarea și garantarea independenței judecătorilor față de influențele politice, cât și față de orice altă formă de presiune exercitată asupra acestora.

  5. Garantarea și respectarea în totalitate, inclusiv prin procesul de legiferare, a prevederilor Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și condamnarea publică a oricărei forme de abuz.

  6. Armonizarea legislației românești la valorile și principiile europene pentru înlăturarea oricăror forme de discriminare din societatea românească.

  7. Promovarea la nivelul Uniunii Europene a instituirii salariului minim european valabil pentru companiile care activează în mai multe state membre, astfel încât să se elimine discriminarea în privința salarizării pe teritoriul Uniunii.

Tăriceanu, al cărui partid nu mai face pragul electoral, respinge pactul lui Iohannis: „Vrea să ne învețe pe noi la București cum e cu șmecheriile”.

„România nu are nevoie de șmecheri”, a continuat liderul ALDE, înainte de a adăuga ca Iohannis nu a făcut „nici cea mai mică mențiune în legătură cu acest subiect” la consultările pe care le-a avut cu partidele la Cotroceni.

În opinia sa, „acest anunț” legat de semnarea unui pact cu partidele politice „nu face decât să deturneze sensul referendumului” care a fost legat de teme de justiție „și nu a fost vorba de parcursul european al României și orientarea pro-europeană, pe care nu cred că am pus-o cineva în discuție”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22