Rata de refuz a vizelor pentru români în SUA a crescut în ultimul an

Iulian Popescu | 13.02.2016

Rata de refuz a vizelor pentru Statele Unite a crescut în anul fiscal 2015 comparativ cu anul precedent, ceea ce îndepărtează și mai mult perspectiva includerii în programul Visa Waiver, care permite călătoriile fără restricții.

Pe aceeași temă

 

Conform raportului anual pe care îl prezintă Departamentul de Stat, între 1 octombrie 2014 și 30 septembrie 2015, aproape 11 români din 100 au fost refuzați atunci când au solicitat viză de călătorie pentru Statele Unite, scrie Digi24.

 

În 2013-2014, ea scăzuse pentru prima oară sub pragul de 10 la sută, la 9,8 la sută, ceea ce dădea speranțe Ministerului de Externe că România s-ar putea apropia de includerea în programul Visa Waiver.

 

Pentru ca cetățenii unei țări să fie scutiți de obligativitatea obținerii prealabile a unei vize înainte de a călători în Statele Unite, trebuie ca țara respectivă să fie inclusă de autoritățile americane în Programul Visa Waiver. Pentru aceasta, este nevoie să fie îndeplinite mai multe condiții, printre care o rată de refuz a vizelor mai mică de 3 la sută.

 

Dintre țările membre UE, numai România, Polonia, Bulgaria, Croația și Cipru nu sunt incluse în Programul Visa Waiver.

 

Pentru anul fiscal 2015, Polonia are o rată de refuz a vizelor de 6,37 la sută, Bulgaria de 17,26 la sută, Croația, cea mai nouă membră UE, de 5,29 la sută, iar Cipru (care are o problemă teritorială nerezolvată) de 3,53 la sută.

 

Reacția Ministerului Afacerilor Externe

 

Ministerul Afacerilor Externe de la București anunță, vineri seara, că „a luat notă” de publicarea de către Departamentul de Stat al SUA, la 12 februarie 2016, a raportului referitor la rata de refuz a solicitărilor de viză de scurtă şedere în SUA aferente anului fiscal 1 octombrie 2014 -30 septembrie 2015.

 

„Autorităţile române acordă o importanţă deosebită obiectivului includerii României, în calitatea sa de partener strategic în programul Visa Waiver (VWP). Subiectul eliminării obligativităţii vizelor de scurtă şedere pentru cetăţenii români care călătoresc în Statele Unite este o temă care se regăseşte constant atât pe agenda dialogului politic cu partenerii americani la nivelul Administraţiei şi Congresului SUA, cât şi la nivelul reuniunilor Grupului de lucru pe probleme consulare, inclusiv problematica vizelor, circumscris Task Force-ului România-SUA. MAE acţionează consecvent pentru atingerea acestui obiectiv”, dă asigurări diplomația română.

 

MAE susține că la nivel guvernamental, România îndeplineşte criteriile tehnice şi de securitate conexate accesului în programul Visa Waiver, fapt confirmat și de americani. Ultimul dintre acordurile aferente - Acordul dintre România și SUA privind intensificarea cooperării în prevenirea şi combaterea infracţiunilor grave (PCSC) – a fost semnat în luna octombrie 2015, la Washington, iar în prezent trebuie să fie ratificat de către Parlamentul României.

 

Principalul obstacol pe linia accederii cât mai rapide a României în acest program a rămas, în prezent, rata de refuz a cererilor de viză depuse de cetăţenii români, care depăşeşte pragul maxim de 3% stabilit de legislaţia americană actuală, recunoaște MAE.

 

Stabilirea pragului ratei de refuz depinde în exclusivitate de autorităţile americane, mai subliniază comunicatul autorităților române, care nu menționează că, de fapt, rata de refuz a vizelor a crescut față de anul precedent.

 

În general, rata de refuz este determinată atât de calitatea şi corectitudinea aplicaţiilor pentru obţinerea vizei de scurtă şedere în SUA, cât și de evaluarea autorităților americane în ceea ce privește modul prin care fiecare cetăţean român demonstrează existenţa unor legături durabile, care oferă garanţii privind revenirea în ţară după expirarea dreptului de şedere în SUA conferit prin viză, arată Ministerul român de Externe.

 

Ambasadorul Klemm: “România încă nu se califică pentru Visa Waiver”

 

Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, spunea la începutul acestei luni că România nu se califică încă pentru programul Visa Waiver și nu se arăta deloc optimist referitor la perspectivele imediate: “Legea americană cere ca participanții la programul Visa Wiver să aibă o rată de refuz nu mai mare de 3%. Ultimele statistici cu rata de refuz în cazul României arată că, deși evoluția e bună, rata de refuz era încă în mod considerabil mai mare de 3% și, de aceea, România nu se califică încă pentru acest program”, a punctat Hans Klemm.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22