Razboi politic pe Educatie. Andronescu vrea reforma prin metoda cirpelii

Fara Autor | 01.07.2009

Pe aceeași temă

Elevii de clasa a VII-a şi a VIII-a vor fi examinaţi anual, la toate materiile, după modelul testelor PISA iar rezultatul va avea o pondere de 50%, respectiv 25%, la admiterea la liceu. Ecaterina Andronescu vrea sa schimbe şi bacalaureatul, programând probele orale în timpul anului şcolar si reducind numarul materiilor la trei. Ministrul Educatiei vrea sa vina cu propria reforma, in contrapartida cu proiectele de lege avansate de Comisia Miclea, care propune trasformari radicale si nu cirpeli facute pe picior.

Tezele cu subiect unic vor fi inlocuite, incepind cu anul scolar viitor, cu testari tip PISA, mult mai simple, care vor verifica cunostintele de baza la toate materiile parcurse. Trestarile vor urmari, sustine Ministerul, verificarea capacitatii de a observa si a intelege informatiile pe care elevii le acumuleaza la clasa, se vor face in fiecare an, iar rezultatele obtinute vor conta la admiterea la liceu. Astfel, in loc sa comenteze diferite opere literare si sa rezolve exercitii de matematica, elevii vor raspunde in scris la intrebari de genul:" Este diabetul o boala incurabila? Argumentati o idee, in baza opiniilor despre diverse boli", scrie Gandul.

Ecaterina Adnronescu doreste mentinerea actualei formule de repartitie computerizata pentru accederea la liceu, refuzind reintroducerea admiterii, prevazuta in legile Miclea si ceruta de ani buni de mai toti profesorii liceelor performante. Mai mult, ministrul vrea sa pastreze si formula de calcul a mediei, in care o pondere de 50% o va avea media celor 4 ani de gimnaziu si 25% cea de la testele PISA".

"Ne-am gindit ca admiterea la liceu sa se realizeze tot computerizat, nu pe baza de examen scris. Media de admitere sa se calculeze astfel numari pentru elevii care au dat in clasa a VII-a tezele cu subiect unic, aceste note sa intre in proportie de 25% in calculul mediei de admitere alaturi de 50% media celor 4 ani de gimnaziu si de cei 25% media notelor de la testele gen PISA. Aceasta metoda de calculare a mediei de admitere se va aplica doar elevilor care au dat tezele cu subiect unic in clasa a VII-a. Elevii care acum abia trec in clasa a VII-a (deci au terminat a VI-a) ar urma sa nu mai sustina tezele unice, ci sa dea, in clasa a VIII-a, doar testele gen PISA in semestrul II, undeva in aprilie-mai“, a declarat pentru Gândul secretarul de stat Doina Pană.

Ecaterina Andronescu nu consideră că această nouă modificare a evaluării în vederea admiterii la liceu va bulversa sistemul de învăţământ declarând, marţi seara, că intenţionează să extindă noul model de testare a elevilor şi la nivelul claselor a V-a şi a VI-a: „Tezele cu subiect unic n-au adus creşetrea performanţei aşa cum s-a gândit în acel moment. Elevii au săltat două puncte şi s-au stricat ierarhiile. Schimbarea de filosofie nu poate fi decât un beneficiu. Sunt convinsă că testele vor fi gândite în aşa fel încât elevii să aibă timp să se obişnuiască cu acest mod de testare".

Bacalaureat dupa sistemul abramburelii totale

Ecaterina Andronescu are propriile planuri si in ce priveste examentul de bacalaureat.  Astfel, MECI intenţionează să împartă Bac-ul în două perioade de examinare: cea a evaluării orale, ce va avea loc pe parcursul celui de-al doilea semestru al clasei a XII-a, şi cea a evaluării scrise, programate ca şi până acum după absolvire. Sistemul va produce o si mai mare bulverasare a bacalaureatului, nerezolvind problemele de fond ale curriculei si ale bacalaureatului diferentiat, asa cum era prevazut in legile Miclea.

Sefa învăţământului a precizat la un post de televiziune că doreşte un examen bazat pe trei probe, dintre care doar una să fie comună pentru toţi elevii.

„Propunerea noastră este să-l separăm în două părţi. Mă refer la evaluarea competenţelor lingvistice pe care s-o facem în timpul anului şcolar. Evaluarea competenţelor de comunicare orală la limba română, de asemenea cred că o putem face în timpul anului şcolar. Şi evaluarea competenţelor profesionale. Toate acestea pot avea în spate un atestat iar examenul propriu-zis să aibă un număr mai mic de discipline. Şi anume limba română care să fie obligatorie pentru toate liceele indiferent de filieră şi profil, matematica pentru liceele cu profil din domeniul ştiinţelor exacte şi al liceelor tehnologice. Istoria României pentru liceele din zona socio-umană şi la alegere pentru domeniul liceelor tehnologice fizica biologia chimia informatica, iar pentru cele din zona socio-umană: geografia, filosofia, logica, economia şi psihologia", a declarat Ecaterina Andronescu.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22