Razvan Nicolescu (Energie), scrisoare catre Ioana Petrescu (Finante): Revizuirea sistemului de taxare pentru hidrocarburi, incepand cu 1 ianuarie 2015, este in interesul statului roman

T.d. | 05.12.2014

Pe aceeași temă

Este necesara aplicarea unui nou sistem de taxare in domeniul petrolier incepand cu 1 ianuarie 2015, astfel incat “statul roman sa incaseze mai mult decat incaseaza acum cumulat din sistemul de redevente", sustine ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, intr-o scrisoare adresata ministrului Finantelor, Ioana Petrescu, potrivit Hotnews.

Datata in 28 noiembrie 2014, scrisoarea este de fapt documentul transmit acum cateva zile presei de catre biroul de presa al Departamentului pentru Energie, fapt despre care Nicolescu s-a declarat nemultumit.

Subiectul redeventelor este unul extrem de disputat, mai ales in conditiile Traian Basescu l-a criticat dur pe Victor Ponta pentru faptul ca amana cu un an rezolvarea problemei redeventelor.
 

Scrisoarea catre Ioana Petrescu

"Stimata doamna ministru,

Ma adresez dumneavoastra in legatura cu problema fiscalitatii/redeventelor in domeniul petrolului si gazelor naturale a caror perioada de stabilitate expira la 31 decembrie 2014.
Doresc sa va informez ca Departamentul pentru Energie a fost contactat de mai multe parti interesate sa discute acest subiect (companii, reprezentanti ai societatii civile, mass-media etc) carora le-am indicat sa se adreseze Ministerului Finantelor Publice si, eventual, Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, avand in vedere ca Departamentul pentru Energie nu are competente in materia fiscalitatii si nici nu detine date relevante privind situatia subsolului tarii.
Am sesizat in urma acestor discutii o asteptare din partea tuturor cu privire la introducerea unui nou sistem de taxare/redevente incepand cu 1 ianuarie 2015, precum si faptul ca, prin viitorul sistem, este firesc ca statul roman sa incaseze mai mult decat incaseaza acum cumulat din sistemul de redevente, suprataxa pe gaz si taxa pe resurse minerale.
Totodata, statul roman a anuntat ca in anul 2015 intentioneaza sa scoata la licitatie noi licente de explorare pentru hidrocarburi, iar, pentru a derula cu succes acest proiect, este nevoie de predictibilitatea si claritatea cadrului fiscal.
Avand in vedere cele de mai sus, va solicitam sa initiati dezbaterea publica in legatura cu viitorul sistem de taxare in termenul legal din perspectiva transparentei decizionale, care sa permita introducerea noului sistem incepand cu data de 1 ianuarie 2015 si care sa dea sansa tuturor partilor interesate, inclusiv celor peste 40 de operatori, sa participe la aceste consultari.
Sugeram, de asemenea, ca la aceste dezbateri sa fie invitate sa isi spuna punctul de vedere si partidele din Opozitie, avand in vedere necesitatea stabilirii unui cadru fiscal predictibil si stabil pe termen lung.
In acelasi timp, din punctul de vedere al Departamentului pentru Energie, consideram ca, in acest proces de revizuire a cadrului fiscal pentru hidrocarburi, statul roman ar trebui sa isi creasca veniturile intr-o maniera care sa nu descurajeze investitiile si sa nu afecteze nivelul de productie de hidrocarburi.
Dorim, de asemenea, sa va semnalam ca, la 31 decembrie 2014, isi inceteaza aplicabilitatea prevederile OG 7/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, privind impozitul pe veniturile suplimentare din sectorul gazelor naturale, existand riscul ca nemodificarea sistemului fiscal, incepand cu 1 ianuarie 2015, sa duca la scaderea veniturilor statului roman din exploatarea de hidrocarburi.
Avand in vedere cele expuse mai sus, credem ca revizuirea sistemului de taxare pentru hidrocarburi, incepand cu 1 ianaurie 2015, este in interesul statului roman, si va asiguram de intregul nostru sprijin pentru derularea intr-o maniera transparenta a acestui proces, in limita competentelor institutionale pe care le avem.

Cu deosebita consideratie,
Razvan Nicolescu
"


Presedintele Traian Basescu a acuzat joi guvernul ca a creat instabilitate si lipsa de predictibilitate pe piata energetica, in conditiile in care a amanat cu un an rezolvarea problemei redeventelor, iar companiile nu stiu in acest moment daca se elimina, de la 1 ianuarie, suprataxa pentru gaze si taxa pentru resurse minerale sau daca acestea vor fi comasate intr-o noua taxa.

Reactia presedintelui a venit dupa ce premierul a afirmat ca nu se poate schimba "peste noapte" sistemul de taxare in domeniul petrolier.

"Solicit Ministerului Finantelor sa nu mai ia masuri de pe o zi pe alta. Se vorbeste foarte mult de redevente pentru resursele naturale si eu cred ca Romania trebuie sa aiba un sistem modern, european de redevente, dar cum ar fi sa le adoptam prin ordonanta de urgenta azi si sa se aplice de la 1 ianuarie ? Ce mare companie din energie care investeste miliarde de euro va spune: Da, ati discutat azi, pe 3 decembrie, ati adoptat-o pe 7 decembrie si pe 1 ianuarie ma puneti sa imi fac tot planul de afaceri pe niste reguli pe care le luati peste noapte", a spus Ponta.

Argumentele premierului sunt greu de crezut, in conditiile in care seful Executivului stia inca din mai 2012 ca actualul sistem de redevente petroliere este valabil pana la 31 decembrie 2014.

In plus, toate guvernele Ponta au declarat in repetate randuri ca vor elabora un nou sistem, astfel incat statul roman sa castige mai mult din aceasta sursa de venit.

Declaratiile au fost facute in contextul in care ministrul finantelor, Ioana Petrescu, anuntase saptamana trecuta ca actualul sistem de redevente va fi aplicat si in 2015, urmand ca pentru 2016 sa fie stabilit un nou sistem de taxare. La randul sau, ministrul bugetului, Darius Valcov a spus ca amanarea va fi facuta printr-o ordonanta de urgenta.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22