Reacția lui Iohannis în scandalul azilelor groazei: O rușine națională. Cei vinovați să răspundă

Redactia | 11.07.2023

​Întrebat dacă ministrii Muncii și Familiei ar trebuie să-și dea demisia, președintele a evitat un răspuns tranșant, dar pare că a înclinat spre ideea că Marius Budăi și Gabriela Firea trebuie să plece.

Pe aceeași temă

„Toți cei vinovați trebuie să răspundă: cei care au lucrat, cei care au fost sesizați și cei care au știut și n-au luat măsuri, și vorbesc de măsuri politice. Un politician în poziție înaltă nu trebuie să verifice dacă se dau medicamentele, ci sistemul de care răspunde să dea rezultatele așteptate de cetățeni”, a spus Iohannis.

Șeful statului a vorbit despre vinovății morale și politice, pasând, fără a numi, responsabilitatea deciziilor la Marcel Ciolacu. „Eu sper foarte mult ca cei care sunt în măsură să ia decizii politice să o facă”, a spus el.

„Chestiunea cu azilele groazei este foarte complicată, este o rușine națională. Măsurile care vor fi luate trebuie să taie răul de la rădăcină. Este evident că sunt mulți vinovați, dar nu toți pot fi încadrați la fel. Sunt unii vinovați direct care au supus la rele tratamente pe bătrânii care acolo și-au căutat liniștea. Dar mai sunt și alții. Cum putem să ne imaginăm că funcționează aceste azile fără ca autoritățile să știe. Trebuie văzut cine a știut și nu a acționat. Cred că lucrurile vor merge mai departe. Vinovați sunt toți care au știut și n-au făcut nimic, n-au sesizat, nu au intervenit. Trebuie găsiți toți vinovații: fie că vorbim de o vinovăție în exercițiul funcției sau una politică și morală. Eu sunt adeptul unei intervenții clare, ferme și hotărâte. Nu știu cine se face vinovat politic, asta se va vedea și eu sper foarte mult ca cei care sunt în poziții să ia măsuri politice să aibă curajul să o facă”, a spus Iohannis.

<iframe width="874" height="492" src="https://www.youtube.com/embed/vdqRJWUIZ3g" title="Declarații de presă susținute înaintea participării la Summitul NATO de la Vilnius" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Budăi refuză să-și dea demisia

Ministrul Muncii a spus că demisia sa nu ar conta, când a fost întrebat marți de jurnaliști dacă a luat în calcul această variant în demisie în scandalul privind abuzurile inimaginabile din căminele din Voluntari și Afumați

„Cred că nu contează mai mult sau mai puțin demisia mea, contează foarte mult ce o să facem de acum încolo. Cred că societatea civilă trebuie să facă ce trebuie să facă societatea civilă și politică să facă altcineva. Putem pune o grămadă de întrebări: De ce? De ce? De ce? Haideți să facem, să schimbăm lucruri și să preîntâmpinăm aceste întâmplări nefericite”, a răspuns Budăi.

Un jurnalist a insistat și l-a întrebat pe Budăi dacă s-a gândit vreo secundă să își dea demisia și dacă a simțit că ar fi putut face mai mult.

Răspunsul lui Budăi, fără niciun alt comentariu: „Mulțumesc frumos pentru întrebare”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22