Reacție dură a BNR la acuzele din Senat: Daniel Zamfir să explice acuzația de abuz în serviciu

Laurentiu Gheorghe | 28.01.2019

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu nu a decis dacă se va prezenta sau nu, marți, la comisiile parlamentare, a declarat purtătorul de cuvânt al BNR Dan Suciu, la invitația lui Daniel Zamfir (ALDE).

Pe aceeași temă

În plus, Dan Suciu îi răspunde caustic senatorului ALDE (fost PNL), Daniel Zamfir, care ar trebui să răspundă unor acuzații întemeiate de abuz în serviciu, după ce s-a folosit de mai multe subterfugii când i-a transmis invitația Guvernatorului BNR.

„Încă nu este o decizie. Dar invitația care a venit la BNR este semnată de dl Zamfir în calitate de președinte al Comisiei Economice, iar din partea Comisie Finanțe Bănci este aceeași semnătură, a dlui Zamfir, care nu reprezintă Comisia care ocupă direct de BNR. Așa că pană să meargă BNR la vreo Comisie în care să vorbească de așa-zise abuzuri, ar trebui că răspundă dânsul la acuzația de abuz în serviciu pe care a ridicat-o un senator membru al Comisiei de Finanțe Bănci, pentru că nu a respectat procedura de convocare. În plus, în spațiul public dl Zamfir acuză BNR de o așa zisă manipulare a ROBOR, un non subiect, o temă falsă la care BNR a dat toate detaliile. Înainte de orice, trebuie clarificate toate aceste chestiuni din partea expeditorului invitației, și să nu se creeze așteptări nerealiste. BNR este deschisă la un dialog clar și onest, dar în acest context riscă să creeze mai multă confuzie”, a spus Dan Suciu, citat de Mediafax.

Senatorul ALDE Daniel Zamfir a anunțat că îi va chema, pe 29 ianuarie, la audieri în Comisia economică a Senatului pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și pe Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței pentru a da explicații despre calcularea indicelui ROBOR. Senatorul a prezentat o serie de documente cu date despre ROBOR și cu declarații ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. De asemenea, acesta a vorbit despre un raport al unei investigații a Consiliului Concurenței, începută în 2008 și încheiate în 2011. Parlamentarul a mai solicitat Băncii Naționale a României (BNR) să oprească mecanismul artificial de calculare a ROBOR.

Oficialii BNR au apreciat acuzațiile aduse de către senatorul Daniel Zamfir (ALDE) și avocatul Gheorghe Piperea (PSD) ca fiind fără fundament, bazate pe neadevăruri și neînțelegeri grave legate de implicarea BNR în piețele financiare interbancare, și că nu există nicio justificare rațională de a răspunde afirmativ solicitării domnului senator Daniel Zamfir pentru a anula sau schimba regulamentul de funcționare a pieței.

Liderul senatorilor ALDE, Daniel Zamfir, a declarat luni că guvernatorul BNR Mugur Isărescu nu va reuși să evite „la infinit” audierea în comisiile de specialitate și a precizat că nu-l sperie amenințările, după ce purtătorul de cuvânt al băncii centrale a spus că senatorul trebuie să clarifice o acuzație de abuz in serviciu, după ce nu a respectat regulamentul când s-a precipitat să-l invite pe guvernator.

„E jalnic! Nu mai știu ce motive să inventeze să fuga de audiere. La începutul săptămânii spuneau că a crescut cursul valutar din cauza chemării la Parlament a guvernatorului, ulterior ca nu e obligat să vină, iar acum, ar veni dacă nu aș fi comis eu vreun abuz în serviciu ca mi-am permis sa-i invit și pe colegii de la Comisia de Buget si pe ministrul Finanțelor. Eu am mai fost amenințat de BNR cu sesizarea DNA când am inițiat legea dării în plată, ca atare nu mă surprinde și nici nu mă sperie amenințările lui Isărescu. Tot ce pot să vă asigur e că nu va reuși la infinit să evite prezența la audiere. Chiar și cei de la BNR, care se comportă ca stat în stat, sunt obligați să răspundă în fața Parlamentului”, a spus Daniel Zamfir.

Reacția purtătorului de cuvânt al BNR, precum și insistența lui Daniel Zamfir, apropiat al lui Darius Vâlcov, consilier al premierului Dăncilă, are la bază o gafă a senatorului ALDE care nu a respectat Regulamentul Senatului când a transmis invitația guvernatorului BNR, așa cum a remarcat și senatorul Florin Cîțu:

Senatorul Florin Cîțu a declarat săptămâna trecută că invitația lansată de Daniel Zamfir guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, nu este oficială, nerespectând Regulamentul Senatului. "Domnule guvernator Mugur Isărescu, eu senatorul Florin Cîțu, membru în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital a Senatului, vă anunț că invitația pe care v-o face domnul inginer Zamfir, specialist ocazional în finanțe și bănci, pe la toate televiziunile pe unde se duce, nu este oficială pentru că nu respectă regulamentul Senatului. Nu toate ideile domnului inginer Zamfir se materializează automat în demersuri oficiale. Doar cele care sunt propuse spre aprobare membrilor comisiei și apoi votate de membrii comisiei", a transmis Florin Cîțu. "Cum nu este cazul acestei invitații, puteți să o ignorați și să considerați că a făcut un abuz în serviciu", a adăugat senatorul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22