Pe aceeași temă
Scandalul diplomatic provocat de agresarea minorului roman de etnie roma in Franta creste zilnic. Parlamentari romani au luat pozitie fata de situatia din Hexagon, dupa ce cazul a fost intens mediatizat atat de presa franceza, cat si de cea romaneasca, informeaza Mediafax.
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, considera ca acest caz este consecinta atitudinilor extremiste tolerate, in timp ce vicepresedintele grupului senatorial de prietenie Romania-Franta, Florian Popa (PSD), vrea o reactie a presedintelui Romaniei. Totodata, deputatii grupului de prietenie cu Franta anunta ca vor discuta cazul si vor scrie ambasadorului francez.
Deputaţii din grupul de prietenie cu Franţa vor discuta cazul
”Grupul de prietenie România-Franţa încearcă luni să se reunească pentru a ne spune punctul de vedere printr-o scrisoare adresată ambasadorului Franţei la Bucureşti. În scrisoare vom spune şi părţile bune şi părţile rele, faptul că apreciem că autorităţile franceze îşi fac datoria şi ne vom manifesta speranţa că cei vinovaţi vor fi prinşi”, a precizat deputatul Florin Pâslaru (PSD).
El a arătat că s-ar bucura dacă organele de ordine din Franţa ar identifica autorii faptei. De asemenea, Paslaru sustine că apreciază reacţia ministrului de Externe, Titus Corlăţean, dar nu este ”foarte încântat” de ambasadorul României la Paris, Bogdan Mazuru, care a aflat din presă de agresarea tânărului.
”Ce s-a întâmplat cu tânărul rom din Franţa este un lucru grav, nu trebuia să se întâmple aşa ceva indiferent dacă este tânăr, bătrân, bărbat sau femeie, rom sau de altă naţionalitate. Fără a-i ridica statuie, apreciez totuşi reacţia ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlăţean. Nu sunt încântat de ambasadorul nostru la Paris, care a aflat din presă. Acesta are un mandat greu pe care l-a onorat, am rămas surprins că nu a avut reacţie”, a adăugat Florin Pâslaru.
El a mai spus că salută reacţia preşedintelui Franţei.
Cezar Preda (PDL): Autorităţile franceze trebuie să iasă definitiv din retorica naţionalist-extremistă
Deputatul Cezar Preda, secretarul grupului de prietenie România-Franţa al Camerei, a declarat, miercuri, că autorităţile franceze vor trebui să iasă ”definitiv din retorica naţionalist-extremistă” şi să gândească împreună cu România programe pe termen lung.
”E clar că asemenea acţiuni de pur extremism mişcă lucrurile în sensul în care şi autorităţile franceze vor trebui să iasă definitiv din retorica naţionalist-extremistă şi să gândească programe şi acţiuni împreună cu noi pe termen mediu şi lung”, a declarat Cezar Preda.
El a arătat că incidentul din Franţa este „o acţiune regretabilă şi complet nejustificată”.
”Iată cum o acţiune regretabilă, complet nejustificată îi schimbă premierului francez Manuel Valls întreaga gândire. Cândva ministru de Interne, acesta folosea o retorică de acest tip, dar acum este salutară reacţia domniei sale ca premier, şi a preşedintelui Franţei”, a adăugat Cezar Preda.
El a arătat că autorităţile române, prin vocea minstrului Afacerilor Externe, au reacţionat promp, mai puţin Ambasada României la Paris.
”România a spus întotdeauna că romii nu sunt ai noştri, ci ai Europei şi trebuie să gândim programe împreună. Autorităţile române, prin vocea ministrului Afacerilor Externe, au reacţionat prompt în acest caz, mai puţin ambasada noastră la Paris, care a aflat această întâmplare din presă, şi nu de la autorităţi”, a spus Cezar Preda.
Tăriceanu: Cazul este consecinţa logică a unor atitudini xenofobe, rasiste şi discriminatorii tolerate în Franţa
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, totodata preşedinte al grupului senatorial de prietenie România – Franţa, a declarat, cu privire la cazul cetateanului roman, că linşarea este consecinţa logică a unor atitudini xenofobe, rasiste şi discriminatorii tolerate în această ţară.
”Subliniez cu satisfacţie reacţia corectă şi tranşantă a autorităţilor franceze, a primului ministru, a preşedintelui Franţei, de condamnare a acestor acte de agresiune faţă de tânărul de 16 ani, acte incalificabile şi inadmisibile într-o ţară civilizată, într-o ţară democrată, într-un bastion al civilizaţiei europene. Dar în acelaşi timp deplâng acest fapt, în contextul în care pe de o parte în Europa are loc o resurecţie importantă a sentimentelor xenofobe, rasiste, discriminatorii. Şi aici sigur că aproape trebuie să considerăm că este consecinţa logică a acestor atitudini, care nu au fost sancţionate vehement şi cu promptitudine, inclusiv în Franţa, în momentul în care ele s-au petrecut”, a afirmat Tăriceanu.
El a susţinut că dacă societatea franceză s-ar fi mobilizat într-un efort de distanţare şi de condamnare a acestor atitudini probabil un astfel de incident nu s-ar fi petrecut.
Preşedintele Senatului a apreciat că un demers suplimentar ale autorităţilor române faţă de oficialităţile franceze ”nu ar face decât să tensioneze în mod nenecesar relaţiile între România şi Franţa”, în condiţiile unor reacţii prompte ale premierului şi preşedintelui francez.
De asemenea, el a afirmat că prevenirea unor astfel de incidente ţine de integrarea romilor.
Florian Popa (PSD) vrea reacţie din partea preşedintelui României
Vicepreşedintele grupului senatorial de prietenie România-Franţa, Florian Popa (PSD), a declarat miercuri ca agresarea minorului ar fi trebuit să determine o reacţie inclusiv din partea Administraţiei Prezidenţiale.
”Incidentul este regretabil mai ales pentru Franţa, în special ca ţară europeană cu civilizaţie incontestabilă, reprezintă un mare semn de întrebare. Nu ştiu exact care au fost condiţiile în care s-a produs incidentul, dar oricare ar fi fost aceste condiţii este regretabil, atât timp cât în Franţa sunt autorităţi care puteau să răspundă unei eventuale agresiuni din partea tânărului. Faptul că 12 tineri francezi au agresat un om, lăsându-l inconştient într-un coş de supermarket este de la început condamnabil”, a spus senatorul PSD.
El a precizat că a văzut reacţiile atât din partea preşedintelui Franţei, cât şi a prim-ministrului, precum şi pe cele din partea autorităţilor din România, însă ar fi fost necesară o poziţie inclusiv din partea Administraţiei Prezidenţiale.
”Consider că în orice condiţii s-ar fi creat incidentul exista posibilitatea în Franţa de a apela la autorităţile competente în a fi pedepsită o eventuală agresiune a românului faţă de partenerii francezi. Mi se pare de neadmis pentru Franţa, pentru civilizaţia ei, un asemenea comportament şi cred că în condiţiile date, neştiind exact care sunt împrejurările în care s-a produs agresiunea, reacţia noastră este încă insuficientă. Cred că instituţia prezidenţială se putea angaja în a apăra un cetăţean român, de orice etnie ar fi fost el, agresat în capitala unei ţări civilizate ca Franţa”, a mai afirmat Florian Popa.
Senatorul PSD a precizat că grupul de prietenie poate transmite o scrisoare parlamentarilor francezi, ca reacţie faţă de ”această incalificabilă întâmplare din Paris”.
Un minor roman, bătut în Franţa de aproximativ 12 persoane
Un minor roman de etnie roma se afla între viaţă şi moarte luni seară, după ce a fost bătut de aproximativ 12 persoane care-l suspectau de comiterea unor spargeri într-o localitate din departamentul Seine-Saint-Denis, în zona central-nordică a Franţei, relatează site-ul revistei franceze Le Nouvel Observateur.
Potrivit primelor elemente ale anchetei, minorul, în vârstă de 16 ani, ar fi fost bătut de persoane care-l suspectau că a spart anterior apartamentul unei femei din localitate. "Un grup de persoane a venit să-l caute în această tabără şi l-a luat cu forţa", a declarat o sursă din cadrul poliţiei. Minorul a fost sechestrat într-o pivniţă, unde agresorii l-au bătut cu brutalitate.
CITESTE SI: Germania: Agresiunile extremiste, în creștere - raport al serviciilor de informatii
"Aproximativ 12 persoane" ar fi participat la această agresiune, potrivit unei surse apropiate cazului. Mama minorului este cea care a sesizat poliţia. Tânărul a fost găsit vineri seara, inconştient, abandonat într-un cărucior de la un supermarket, potrivit unei surse din cadrul poliţiei.
Nicio persoană nu era arestată până luni seara în acest caz, potrivit sursei citate.
Potrivit unei surse judiciare, tânărul era cunoscut pentru comiterea unor furturi. El a fost arestat în mai multe rânduri, începând din iunie, a declarat primarul Pierrefitte-sur-Seine Michel Fourcade. Primarul socialist a declarat că mai multe maşini au fost sparte în ultimele săptămâni în Cité des Poètes, alimentând resentimentele locuitorilor faţă de romi, pe care-i acuză că sunt autorii acestor furturi.
Reacţia autorităţilor franceze şi române
Preşedintele Francois Hollande a denunţat, marţi, actele "incalificabile şi nejustificate", care contravin tuturor principiilor pe care se fondează statul francez, după agresarea unui adolescent rom în regiunea pariziană, potrivit AFP.
Preşedintele Hollande "cere angajarea tuturor mijloacelor pentru găsirea autorilor acestei agresiuni", a anunţat Palatul Elysée.
Premierul francez Manuel Valls a condamnat, marţi, "cu mare fermitate" agresarea tânărului Darius, minorul rom în vârstă de 16 ani care se află între viaţă şi moarte după ce a fost batut la Pierrefitte-sur-Seine vineri, relatează publicaţia Le Monde în ediţia electronica.
Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, marţi, că este "deranjant" că Ambasada de la Paris a aflat din presă de cazul minorului linşat şi nu de la autorităţile franceze, subliniind că politicienii vest-europeni trebuie să stopeze reacţiile rasiste.
Şeful diplomaţiei a precizat că linşajul din Franţa asupra minorului român de 16 ani reprezintă "un lucru abominabil" şi că, dacă acesta a comis anumite încălcări ale legii, "există instituţii şi există o lege şi în Franţa care trebuie aplicată".
Corlăţean a declarat că ce se întâmplă în state de drept, cu democraţii remarcabile, precum Franţa, Olanda sau Marea Britanie, reprezintă "unul dintre cele mai serioase semnale de alarmă că dincolo de politica asta ieftină care aduce voturi, chiar şi în cazul partidelor serioase, pentru că au fost şi sunt partide serioase în Vestul Europei şi politicieni care au folosit această retorică populistă, xenofobă, rasistă, e momentul în care să se tragă o linie".
"Dacă mergem mai departe, nu este cazul riscului doar pentru români (...) vorbim iată de un proiect care revine, o Europă cu mai multe viteze, o dorinţă de a servi a la carte în Vestul încă mai prosper al Europei ceea ce ne convine să luăm, ceea ce nu ne convine - respingem. Libertatea de mişcare nu ne mai convine şi atunci o respingem", a afirmat Corlăţean.
În urma relatărilor din presă şi în baza instrucţiunilor transmise de la Bucureşti, ambasadorul Mazuru "a intervenit direct la consilierul diplomatic al premierului, la ministrul de Interne şi la MAE francez cu mesaje extrem de clare, cu aşteptările foarte clare ale Guvernului român ca cei responsabili să fie identificaţi şi să răspundă foarte clar în faţa legii", a mai spus seful diplomatiei de la Bucuresti.