Reacții la nominalizarea Danei Gîrbovan: De la mafia profundă din PSD la cutremur în statul paralel

Laurentiu Gheorghe | 23.08.2019

Dacă opoziția cere președintelui să nu accepte numirea lui Gârbovan, care reprezintă „mafia profundă din PSD”, Sputnik.md consideră mișcarea lui Dăncilă ca fiind „insurecția națională în Justiție”.

Pe aceeași temă

Președintele USR, Dan Barna, i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să nu accepte propunerea pentru Ministerul Justiției făcută de Viorica Dăncilă. Dana Gîrbovan a fost „unul dintre cei mai vocali susținători ai «reformei» inițite de Dragnea și Iordache în justiție, în favoarea penalilor din politică”, spune Dan Barna.

Vlad Voiculescu, unul dintre liderii PLUS, consideră că „mafia profundă din PSD se regrupează. Cu Gîrbovan la Justiție, ne întoarcem în epoca luptei împotriva «statului paralel» și a urii nedisimulate. Nici Dragnea, nici Nicolicea, nici Iordache nu și-au permis să vorbească și să urască așa cum urăște Gîrbovan."

Ce a scris Dan Barna pe Facebook:

„PSD și-a desemnat astăzi miniștrii cu numerele 72, 73 și 74.

Au ajuns la 74 de miniștri de 3 ani. Dintre cei trei, doamna Gârbovan, propunerea pentru Justiție, iese în evidență. A fost unul dintre cei mai vocali susținători ai „reformei” inițiate de Dragnea și Iordache în Justiție, în favoarea penalilor din politică.

Numirea doamnei Gârbovan în Guvern este un semnal extrem de îngrijorător că PSD va relua eforturile de a-și subordona Justiția. Îi cer președintelui Iohannis să nu accepte această numire și să folosească toate pârghiile pe care funcția prezidențială i le oferă pentru a se asigura că PSD nu va reuși să-și subordoneze Justiția."

Reacția lui Vlad Voiculescu:

„Mafia profundă din PSD se regrupează. Cu Gîrbovan la Justiție, ne întoarcem în epoca luptei împotriva «statului paralel» și a urii nedisimulate.

Nici Dragnea, nici Nicolicea, nici Iordache nu și-au permis să vorbească și să urască așa cum urăște Gîrbovan.

Coșmarul acestui popor nu se va termina niciodată dacă PSD nu va fi zdrobit. Zdrobit și împins la marginea societății, precum un infractor cunoscut ce este."

Sputnik: Curaj neașteptat al Vioricăi Dăncilă

Site-ul de propagandă al Moscovei laudă nominalizarea Danei Gîrbovan pentru Ministerul Justiției: „Nimeni nu se aștepta la un asemenea curaj din partea PSD – și nici din partea premierului Viorica Dăncilă! Mai mulți profesioniști în Guvern!”, titrează Sputnik. Aici Gîrbovan este numită drept „cunoscuta și apreciata judecătoare”, „o profesionistă” care „zguduie sistemul” (statul paralel – n.r.). Bineînțeles că Sputnik nu scapă ocazia de a face comparația între 23 august, ziua „insurecțiiei antifasciste și antiimperialiste”, și 23 august, ziua „insurecției naționale în Justiție”. Nimic în schimb de Tratatul Ribentrop-Molotov.

„Cei care au crezut că primul ministru este slab sau poate sa fie influențat sau că are agende ascunse au primit azi o lecție binemeritată” scrie și fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir, care salută lupta lui Dăncilă cu statul paralel.

”Propunerea doamnei Dăncilă de numire a judecătoarei Dana Gîrbovan la ministerul Justiției confirmă că doamna premier are curajul, voința și știința politică de a lua cele mai bune decizii și de a face lucruri bune pentru țară”, a scris Dragomir la câteva minute după ce s-a aflat de propunere.

****

Dana Gîrbovan: O susținătoare a modificărilor legilor justiției, care au scos în stradă sute de mii de români

Dana Gîrbovan, nominalizată în sedința de vineri a Comitetului Executiv al PSD pentru funcția de ministru al Justiției, este de profesie judecător și este fondatoarea Uniunii Naționale a Judecătorilor - un ONG despre care ea nu a putut preciza niciodată câți membri are sau reprezintă. Gîrbovan a fost, în ultimii 2 ani și jumătate, o susținătoare vocală a controversatelor modificări aduse legilor justiției, care au scos sute de mii de români în stradă. UNJR a fost singurul ONG acceptat la dezbaterile "comisiei speciale" din Parlament, conduse de Florin Iordache. Numele Danei Gîrbovan a mai fost vehiculat o dată pentru funcția de ministru al Justiției în urmă cu doi ani și jumătate, după demisia lui Florin Iordache și înainte de numirea lui Tudorel Toader în fruntea ministerului. Presa a scris atunci că Dana Gîrbovan a fost dorită chiar de Liviu Dragnea la conducerea Ministerului Justiției.

Dana Gîrbovan s-a născut la 3 septembrie 1978 la Jibou, a studiat la Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și la Institutul Național al Magistraturii. Și-a început cariera ca judecător stagiar la Judecătoria Zalău, în anul 2001, iar din anul 2008 este judecător la Curtea de Apel Cluj, secția Civilă. Este căsătorită și are doi copii.

În anul 2007, Dana Gîrbovan a fondat "Uniunea Națională a Judecătorilor din România", un ONG despre care fondatoarea sa nu a precizat niciodată câți membri are și câți judecători reprezintă, în ciuda insistențelor presei de a clarifica acest aspect. Potrivit Danei Gîrbovan, "UNJR a fost fondată în 2007 cu gândul nu de a crea un sindicat, ci de a avea o asociație dinamică, activă, prezentă în spațiul public pe tot ceea ce înseamnă dezbateri privind sistemul judiciar, indicând probleme și oferind soluții."

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22