Realitatea TV, sancționată de CNA pentru relatarea evenimentelor de la protestul din 10 august

Laurentiu Gheorghe | 15.01.2019

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a decis marți să sancționeze Realitatea TV cu suspendarea temporară a emisiei, anunță realitatea.net.

Pe aceeași temă

„Motivul? Relatarea evenimentelor din 10 august, 2018, când a fost mitingul Diasporei! Abuz al Consiliului Național al Audiovizualului la adresa Realitatea TV. În urmă cu puțin timp, postul nostru de televiziune a fost sancționat de CNA pentru că a informat. V-a adus informații despre mitingul diasporei din 10 august și despre intervenția dură a jandarmerie. Realitatea TV a fost monitorizată strict. Pentru modul în care v-am dezvăluit tot ceea ce s-a întâmplat în Piața Victoriei, azi, CNA a hotărât să ne suspende emisia. Așa că, joi, 17 ianuarie, între orele 19.00 si 19.10 emisia va fi suspendată”, se arată pe site-ul realitatea.net.

Potrivit Pagina de Media, CNA a vizionat în ultimele două ședințe imagini din preajma protestelor din 10 august (înainte și după). Forul a ajuns să analizeze în sfârșit reclamațiile privind protestele din august.

Care a fost rezultatul:

Antena 3: nicio sancțiune

Romania TV: 15.000 de lei amendă

Realitatea TV: oprirea emisiei pentru 10 minute. Emisia va fi întreruptă joi, 17 ianuarie, de la ora 19.00.

Radu Călin Cristea, membru CNA, cel care a și făcut propunerea s-a considerat chiar îngăduitor atunci când a făcut propunerea.

„Voiam să spun că am făcut această propunere cu tragere de inimă că nu mă simt deloc confortabil că am făcut-o. Cred că noul CNA ar trebui să dea semnale mai puternice în piață acolo unde socotește că e încălcată legea. M-am frământat între 200.000 de lei și oprirea emisiei. Am socotit că o amendă de 200.000 de lei ar fi mai dură și mai usturătoare decât o întrerupere de emisie”, le-a explicat acesta colegilor.

Pentru ce s-a dat sancțiunea la Realitatea TV, câteva exemple, din exemplele de încălcări precizate de Radu Călin Cristea:

  • „În emisiunea din 15 august: «Nu mă voi opri până nu văd toți vinovații pe scările Parchetului, nu mă văd până nu-i văd în pușcărie». E o instigare la violență zic eu”

  • „Apoi citatul cu președintele Iohannis care este somat să se trezească, altfel va fi prea târziu”

  • „Se încalcă art 40 atunci când se afirmă: «La ordinele lui Liviu Dragnea, cum au avut ei infiltrații, cine au fost aceștia?» De unde știm că Liviu Dragnea a dat ordine?”

  • Iarăși intră la instigare la violență: „Ce veți vedea este de o duritate fără precedent. Veți vedea în realitate cum procedează jandarmeria. Veți vedea dialoguri halucinante, veți vedea violențe fără precedent.” – În opinia mea această prezentare implică o contrareplică a celor buni.

  • „Nu mai adaug faptul că se solicită închiderea Jandarmeriei”.

  • „Emisiunea din 15 august în care se spune că grenadele cu gaze care au fost folosite în urma conflictului de stradă sunt interzise internațional. Nu sunt interzise internațional”

Cine și cum a votat în cazul sancțiunii pentru Realitatea TV:

Au fost pentru Orsolya Borsos, Ramona Sorescu, Monica Gubernat, Nicolaie Balșasa, Gabriel Tufeanu și Rau Călin Cristea.

Răsvan Popescu și Radu Herjeu au votat împotrivă, motivând că nu sunt de acord cu introducerea în sancțiune a unui articol privind „instigarea la violență”, precizând că acest lucru nu poate fi dovedit.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22