Rechizitoriu DNA: Solomon Wigler, consilierul lui Sorin Oprescu, a recunoscut ca a primit 204.000 euro de la administratorul unei firme

P.c. | 26.06.2015

Pe aceeași temă

DNA arata, in rechizitoriul intocmit in cazul lui Solomon Wigler, consilierul personal al primarului Capitalei, ca acesta a recunoscut ca a primit 204.000 euro de la administratorul unei firme, cel care l-a si denuntat. Wigler precizeaza insa ca primarul general Sorin Oprescu nu a avut nimic de-a face cu acesti bani. Wigler sustine ca suma primita era o "atentie", eliberarea autorizatiilor nefiind conditionata de primirea lor, relateaza ziare.comPotrivit rechizitoriului, Wigler a dat o declaratie la DNA pe data de 4 iunie, in care a recunoscut ca, in perioada iulie 2012 - iunie 2015, a pretins suma de 230.000 de euro de la Alexandru Claudiu Buciu, administrator la BMC INVEST SRL Lugoj, si a primit de la acesta 204.000 euro, in schimbul interventiei sale in vederea aprobarii in Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a unor autorizatii pentru construirea a doua supermarketuri Kaufland in Capitala.

 

Supermarket Kaufland in B-dul Bucurestii Noi


Wigler a declarat ca l-a cunoscut in anul 2012 pe Alexandru Buciu, despre care stia ca se ocupa cu achizitia de terenuri si cu construirea magazinelor pentru Kaufland. In cursul anului 2012, Buciu a venit la el in birou si i-a spus ca de foarte mult timp asteapta o rezolutie la o documentatie depusa pentru un PUZ, in vederea edificarii unui magazin Kaufland in B-dul Bucurestii Noi.
 

Wigler a constatat ca documentatia a primit toatele avizele necesare aprobarii, dupa care a discutat cu un consilier din cadrul CGMB, pentru a sustine proiectul in Consiliul General. "Potrivit intelegerii pe care am avut-o, tot in perioada respectiva, Buciu Alexandru a revenit si i-am transmis in ce conditii poate fi aprobat documentatia PUZ. Mai exact, i-am spus ca pentru a sensibiliza consilierii, acestia pretind suma de 50.000 euro. Acesta a fost de acord cu cererea mea si, la o data ulterioara, mi-a adus suma de 50.000 euro. La randul meu, am remis suma de bani consilierului contactat. Tot in perioada respectiva, Buciu Alexandru a venit in biroul meu si mi-a pus un plic in dulap, constatand ulterior ca in plicul respectiv era suma de 50.000 euro", mai spune Solomon Wigler.
 

Supermarket Kaufland pe B-dul 1 Mai


La sfarsitul anului 2013, Alexandru Buciu l-a cautat din nou si i-a spus ca are probleme cu o documentatie legata de un PUZ pentru un magazin Kaufland, care urma a fi construit pe B-dul 1 Mai. Solomon Wigler a facut din nou verificari si a luat legatura cu un consilier general pentru a sprijini adoptarea in Consiliul General a acestui proiect, dupa care i-a cerut lui Buciu suma de 35.000 euro, din care a primit 15.000 euro.
 

Construirea unui sens giratoriu
 

In 2013, Buciu i-a transmis lui Wigler ca are o problema cu obtinerea unei autorizatii pentru construirea unui sens giratoriu la intersectia strazilor Preciziei cu Valea Cascadelor."Dupa ce am facut aceste verificari am luat legatura cu inculpatul Buciu Alexandru si i-am spus ca documentatia este blocata la directiile de specialitate. De asemenea, i-am precizat ca in vederea obtinerii acestei autorizatii o sa vorbesc cu primarul general sau sa-l informez pe acesta din urma, intrucat era o lucrare de interes public, pentru a debloca situatia. In sensul celor aratate, in toamna anului 2013, nu-mi aduc aminte cu exactitate ziua sau luna, am informat pe primarul general al Capitalei cu privire la aceasta lucrare.

 

CITITI SI: DNA il trimite in judecata pe consilierul personal al lui Oprescu, Solomon Wigler

 

Ulterior acestei discutii pe care am avut-o cu primarul general, a fost deblocata situatia si a fost eliberata autorizatia de construire nr.348/25.10.2013. Dupa ce a primit autorizatia de construire, inculpatul Buciu Alexandru mi-a oferit un plic in care am gasit suma de 25.000 euro. Din aceasta suma nu i-am remis nicio parte primarului general sau vreunei alte persoane. De asemenea mentionez ca nici eu si nici o alta persoana nu am conditionat eliberarea acestei autorizatii de remiterea vreunei sume de bani de catre Buciu Alexandru. Consider ca suma pe care mi-a remis-o Buciu Alexandru a fost o atentie a acestuia", a mai declarat Solomon Wigler.
 

Magazin Kaufland pe Soseaua Alexandriei


Wigler mai sustine ca un consilier general i-a pretins suma de 15.000 euro pentru aprobarea unei donatii de teren catre Primaria Capitalei si 40.000 euro pentru aprobarea unui PUZ necesar construirii unui magazin Kaufland pe Soseaua Alexandriei, dupa care suma negociata a ajuns la 51.000 euro.
 

In seara zilei de 28 mai 2015, Wigler l-a primit in birou pe Buciu si l-a anuntat pe acesta ca au fost aprobate ambele proiecte de hotarare, cei doi stabilind si modalitatea de dare a banilor. "Astfel am stabilit ca prima transa sa se remita suma de 25.000 euro, sens in care pe o coala de hartie, format A4, am scris suma de 25.000 euro si am convenit ca acesti bani sa-mi fie dati in data de 03.06.2015. Totodata, am stabilit ca diferenta pana la 51.000 euro sa-mi fie remisa la o data ulterioara. Potrivit acestei intelegeri, in seara zilei de 03.06.2015, m-am intalnit cu Buciu Alexandru in zona Pietei Muncii, benzinaria Mol, fosta Agip, imprejurare in care mi-a remis suma de 25.000 euro. Buciu Alexandru mi-a remis suma de bani in autovehiculul proprietate personala, marca Audi Q5. Inculpatul Buciu Alexandru a pus suma de bani in torpedoul autoturismului. La scurt timp au intervenit organele de urmarire penala si au gasit suma de bani in autovehiculul meu", le-a mai spus Wigler procurorilor.
 

Procurorii DNA l-au trimis in judecata, in stare de arest preventiv, pe Solomon Wigler, consilier personal al primarului Capitalei, pentru trafic de influenta in forma continuata

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22