Rechizitoriul DNA in dosarul "bani pentru partid": Blaga si Stefan foloseau firme fantoma

Dora Vulcan | 29.11.2016

Vasile Blaga si Gheorghe Stefan foloseau firme fantoma ca sa poata scoate bani din companii naționale pentru partid, se spune in rechizitoriul prin care Blaga a fost trimis luni în judecată de DNA.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Rechizitoriul spune ca la nivelul partidului aflat la guvernare in 2009 exista o înțelegere vădită între secretarul general de atunci al PD, Vasile Blaga, și vicepreședintele Gheorghe Ștefan, pentru obtinerea de bani pentru partid: 

 

 

"Potrivit înțelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniștrilor desemnați politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naționale și instituțiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziție publică către firme dispuse să "cotizeze' pentru formațiunea politică din care cei doi făceau parte. În acest sens, Ștefan Gheorghe (...) a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană. Respectiva persoană (...) a fost dispusă să contribuie — indirect — la finanțarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferențială a unor contracte de achiziție publică către diverse societăți indicate. (...) Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie națională — prin licitații trucate — cu firma lui Berdilă Horațiu Bruno, acesta din urmă a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procent prestabilit din valoarea contractelor", se spune in rechizitoriul DNA citat de Agerpres.

 

 

Gheorghe Ștefan, spun procurorii, a pretins intre 2011 si 2012, pentru sine și pentru respectiva formațiune politică, de la Horațiu Berdilă, un procent între 10% și 25% din valoarea fiecărui contract încheiat de aceasta în modul arătat, banii fiind transferați în conturile unor societăți tip fantomă:

 

 

"Totodată, în perioada 2011 — 2012, (...), Ștefan Gheorghe a pretins — pentru sine și pentru respectiva formațiune politică — de la reprezentantul S.C.(...) S.R.L. București — Berdilă Horațiu Bruno, un procent cuprins între 10-25% din valoarea fiecărui contract încheiat de aceasta cu C.N. (...) S.A. București și S.C. (...) S.A. București, în urma derulării unor proceduri de achiziție publică organizate de aceste companii naționale pentru achiziția de servicii și produse IT, în schimbul căruia a promis și chiar și-a exercitat influența cu acceptul secretarului general al partidului — Blaga Vasile — asupra conducerii instituțiilor publice menționate — în vederea atribuirii preferențiale a contractelor, primind efectiv suma totală de aproximativ 25.000.000 lei (circa 5.500.000 euro), din care 700.000 euro au ajuns la Blaga Vasile, sumă transferată de S.C.(...) S.R.L. București în conturile unor societăți cu comportament de tip "fantomă' (...) controlate de persoanele lor de încredere — în urma încheierii unor contracte de prestări servicii fictive cu acestea și ulterior retrasă în numerar. (...) Pentru obținerea sumelor de bani din contractele atribuite preferențial de cele două companii naționale către S.C. (...) S.R.L. București, Ștefan Gheorghe l-a pus în legătură pe omul său de încredere — (...) cu (...), care trebuia să se ocupe de găsirea firmelor subcontractante și de colectarea sumelor de bani ce urmau a fi retrase din conturile acestora.".

 

 

Potrivit rechizitoriului, Gheorghe Ștefan i-a cerut lui Berdilă ca, după câștigarea licitației, să subcontracteze o parte din lucrările stipulate în contract către anumite firme controlate de persoanele sale de încredere:

 

 

"Astfel, pe perioada derulării contractelor acordate în urma câștigării licitațiilor, respectiv în perioada 2011 — 2012, S.C. (...) S.R.L. a subcontractat către societățile comerciale (...), o parte din serviciile dobândite prin licitație, valoarea serviciilor fictiv prestate fiind de aproximativ 25 milioane lei. Conform sesizării inițiale, în realitate niciunul din serviciile subcontractate și facturate și pentru care beneficiarul a efectuat plata nu au fost prestate de subcontractorii menționați, acestea fiind executate de S.C. (...) S.R.L. cu resursele proprii, sumele virate în conturile acestora fiind scoase în numerar și remise lui Ștefan Gheorghe."

 

 

Reprezentanții firmelor implicate în acest circuit sunt martori în dosar:

 

"(...) societățile pe care le reprezentau nu au prestat serviciile ce au făcut obiectul contractelor cu S.C. (...) SRL, încheierea lor fiind o justificare a plăților efectuate de aceasta în conturile deținute, în principal, la (...) și au acceptat realizarea acestor operațiuni în schimbul unor comisioane cuprinse între 200 lei și 1500 lei, pe care le primeau săptămânal sau la fiecare retragere în numerar. Persoana care s-a ocupat de colectarea sumelor retrase în numerar din conturile firmelor menționate — (...), care a beneficiat și el de un comision de 2% din acestea, (...) — care a participat la unele din întâlnirile dintre Ștefan Gheorghe, inculpatul Berdilă Horațiu Bruno și (...), a perceput personal că în urma atribuirii contractelor către S.C. (...) S.R.L., reprezentantul acesteia — inculpatul Berdilă Horațiu Bruno, i-a oferit lui Ștefan Gheorghe ,"cu titlu de mită' un procent cuprins între 10 — 20% din valoarea contractelor și că sumele de bani erau remise prin intermediul (...)".

 

 

Dosarul a fost disjuns pentru continuarea cercetărilor într-un dosar separat față de inculpații BERDILĂ HORAȚIU BRUNO, ȘTEFAN GHEORGHE precum și față de alte persoane.

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22