Rectorul Universității cere demiterea prodecanului de la Teologie pentru declarațiile halucinante

Laurentiu Gheorghe | 23.07.2019

Rectorul Universității București, Mircea Dumitru, a cerut public decanului Facultății de Teologie să-l demită pe prodecanul Vasile Răducă după ce a spus că o sarcină survine în urma unui viol consimțit.

Pe aceeași temă

Declarațiile făcute la postul de radio Trinitas, de prodecanul de la Teologie, care a susținut că o femeie rămâne însărcinată după un viol dacă i-a plăcut sau nu a respectat regulile de igienă, sunt considerate de rectorul Mircea Dumitru al Universității București ca fiind „inacceptabile”.

„I-am solicitat decanului Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, prof. Ioan Moldoveanu, demiterea și înlocuirea prof. Vasile Răducă din funcția de prodecan. Universitatea din București se delimitează public de declarațiile profesorului Vasile Răducă, pe care le considerăm inacceptabile. Comunitatea universitară a Universității din București își respectă misiunea de a promova și de a susține valori și principii care să consolideze o societate democratică modernă, în care respectarea și cultivarea demnității umane și a valorilor umaniste, precum și a rolului științei în evoluția umanității reprezintă piloni fundamentali”, a scris Mircea Dumitru, pe Facebook.

Vasile Răducă, prodecan al Facultății de Teologie din București, a declarat într-un interviu la Radio Trinitas, care aparține Patriarhiei, că, dacă o femeie rămâne însărcinată după un viol este posibil să-i fi plăcut, potrivit paginademedia.ro. El a mai spus în respectiva emisiune și că sexul cu prezervativ este „masturbare” și i-a mai transmis unei ascultătoare să se roage la Dumnezeu ca fiica ei să termine relația pe care o are cu un musulman.

Paginademedia.ro scrie că CNA a sancționat postul Trinitats cu somație, iar Patriarhia s-a delimitat ferm de afirmațiile făcute de Răucă, adăugând că acesta nu va mai fi invitat la postul de radio.

"Vă rog să rețineți, sunt rarisime cazurile când violul se soldează cu graviditate. Când se soldează cu graviditate, sunt mai multe cauze: fie că este vorba de un viol la care ai consimțit și care ți-a plăcut să se repete, fie că te-ai găsit în imposibilitatea de a face de așa manieră încât celulele germinale care sunt pe punctul de a se întâlni, să se și întâlnească și să fie fertilizat oul.”

Este unul dintre răspunsurile date unei ascultătoare de un preot invitat la postul de radio Trinitas, care aparține Patriarhiei.

Unul din răspunsurile pentru care cazul s-a discutat în CNA. Alte afirmații ale preotului Vasile Răducă sunt legate de sexul cu prezervativ, dar și despre relația dintre o tânără și un partener de religie musulmană.

Ce au întrebat ascultătorii și ce a răspuns invitatul nu mai are nevoie de niciun comentariu. Până și reprezentanții Trinitas s-au delimitat categoric de afirmațiile preotului, în fața CNA.

Fragmente,din emsiune, relatate de Paginademedia.ro. Emisiunea a fost difuzată pe 27 mai, la Radio Trnitas și a fost reclamată de ascultători. Nu au nevoie de niciun comentariu:

Preot: În Islam, femeia este considerată o lighioană care nu face altceva decât plăcere bărbatului
Gabriela din Argeș întreabă ce să facă, pentru că fiica ei este în concubinaj cu un bărbat de origine musulmană.

Preotul Vasile Răducă:

"Aaa, vai de noi! (...) Doamnă, eu v-aș da două răspunsuri. Înainte de toate, rugați-vă…

… rugați-vă la Dumnezeu ca fata dumneavoastră să termine cu această relație. Tânărul respectiv este de altă religie dar, credeți-mă, eu, ca român, gândindu-mă la istoria de 500 de ani în care românii au stat sub turci, am, doamnă, îmi pare rău c-o spun, am mari rezerve față de anumite forme de intimitate cu anumite persoane.

Vă rog să rețineți că, în Islam, femeia este considerată o lighioană care nu face altceva decât plăcere bărbatului, cât acest bărbat este capabil să aibă asemenea plăcere.

În Islam, femeia este gândită ca o ființă fără suflet. Bine ar fi, mi-aș dori din tot sufletul să știu că fata dvs. a găsit un român pe care să-l iubească, cu care să facă o casă, cu care să facă copii."

De notat că toate aceste afirmatii au fost făcute de invitat fără ca moderatorul să aiba vreo reacție.

Sexul cu prezervativ: cei tineri nu fac altceva decât să se masturbeze

Ce spune preotul invitat în studio despre sintagma: „prezervativul este mai bun decât avortul”?

Preotul Vasile Răducă:

"În utilizarea prezervativului, nu facem altceva decât, cei tineri care fac lucrul acesta, nu fac altceva decât să se masturbeze, care este o practică dezgustătoare".

„În actul sexual, femeia primește ceea ce bărbatul este dator să-i ofere. Lichidul spermatic cuprinde o serie de substanțe chimice care neutralizează extrogenii pe care îi are organul femeii.

Femeia, spre exemplu, în perioada ciclului, este bombardată cu o cantitate extraordinară de extrogeni care sunt cancerigeni.

O relație firească, normală, în limitele normalului între bărbat și femeie, îi aduce femeii sănătate, altfel, ea nu este decât excitată, masturbată, pur și simplu, și, fie că, la un moment dat, are un acces și se duce la un bărbat care are cu ea o relație normală și-și părăsește soțul care, pe o perioadă de timp, n-a făcut altceva decât s-o masturbeze, scuzați-mi că sunt foarte dur.

Mai bine mai rar, dar cumsecade și să-i oferi soției ceea ce organismul ei are nevoie, din punct de vedere biochimic, decât să o masturbezi și să trăiești într-o succesiune de acte de masturbare de care să-ți fie, practic, scârbă și silă și rușine.”

Sarcina după viol, posibile cauze: poate fi vorba "de un viol la care ai consimțit și care ți-a plăcut să se repete"

Ascultătoarea întreabă: copiii proveniți în urma unor violuri sunt tot daruri de la Dumnezeu?

Preotul Vasile Răducă răspunde:

„Sunt rarisime cazurile în care violul se soldează cu graviditate. Vă rog să rețineți, sunt rarisime cazurile când violul se soldează cu graviditate. Când se soldează cu graviditate, sunt mai multe cauze: fie că este vorba de un viol la care ai consimțit și care ți-a plăcut să se repete, fie că te-ai găsit în imposibilitatea de a face de așa manieră încât celulele germinale care sunt pe punctul de a se întâlni, să se și întâlnească și să fie fertilizat oul.

Drumul pe care spermatozoizii îl duc spre a întâlni ovocitul este un drum anevoios pentru spermatozoizi, care reușesc să penetreze peretele ovocitului la distanță de câteva ore - chiar 30 de ore - încât o persoană care a fost violată are suficient timp să meargă la medic, dacă vreți, la ginecolog, sau și ea, dacă e o persoană deșteaptă și, pur și simplu, prin măsuri igienice, să facă de așa manieră încât spermatozoidul să nu ajungă să atingă ovocitul și să realizeze fertilizarea.

Așa că ideea, cum am văzut-o de curând la cineva, că pruncii obținuți sau că o femeie are dreptul să avorteze fătul care s-a constituit în urma unui viol, nu este întemeiată și nu este acceptată de Biserică.

Vă rog să rețineți: când e vorba de viol, este vorba de un viol la care au consimțit persoanele respective sau sunt în imposibilitatea de a interveni, prin măsuri igienice, încât să facă de așa manieră încât spermatozoizii să nu atingă ovocitul, care stă acolo, așa, ca-ntr-o floare, în trompele falopiene.

(...) dacă s-a produs și așa, luați-l ca pe un dar a lui Dumnezeu.”

Cine este Vasile Răducă: Fost șef de promoție la Institutul Teologic, doctorat făcut în străinătate, decorat de două ori de Patriarhul Daniel

Vasile Răducă, preot profesor doctor la Facultatea de Teologie, cel care a spus într-o emisiune la Radio Trinitas că una din cauzele gravidității la femeile violate este că le-a plăcut, este prodecan al acestei Facultăți a Universității București, conducător de doctorate și profesor la cursurile de master. El este parohul Bisericii Kretzulescu, secretar al Comisiei de Bioetică a Patriarhiei Române și a fost decorat de două ori de Patriarhul Daniel, potrivit prezentării de pe pagina de internet a Universității București.

Repere din biografia lui Răducă:

Născut în 1954, în Târgoviște, între 1969 și 1974 va urma cursurile Seminarului Teologic din București, absolvind ca șef de promoție. După ce a fost admis la Institutul Teologic Universitar din București,în anul universitar 1974-1975, a satisfăcut stagiul militar în Iași.

Intre 1975 și 1979 a urmat cursurile Institutului Teologic din București, pe care îl va absolvi ca șef de promoție. In toamna anului 1979, în urma examenului de admitere, a început cursurile de Doctorat în Teologie, secția sistematică,specialitatea Teologie morală.

Primind o bursă de studii în Grecia,va merge la Atena unde va începe cursurile de limbă neogreacă la Universitatea din Atena. După câteva luni se va transfera la Universitatea ,,Aristotel” din Tesalonic. Aici a continuat cursurile de neogreacă la facultatea de Litere și Filosofie (1981), iar la Facultatea de Teologie va lucra sub îndrumarea Prof.Dr.Gheorghios Mantzarides, profesor de Morală și Sociologia Creștinismului. Acesta îi va propune ca subiect de teză tema ,,Instrăinarea și restaurarea omului, în gândirea Sfântului Grigore de Nyssa”

Primind o bursă de studii din partea Conferinței episcopilor elvețieni,în toamna lui 1982 a continuat pregătirea în vederea Doctoratului, la Universitatea ,,Misericorde”din Fribourg(Elveția).

La data de 13-11-1984 a susținut teza de Doctorat în Teologie cu titlul ,,Αλλοτριωσις – La chute et la réstauration de l’homme chez Saint Gregoire de Nysse”,fiind declarat Doctor în Teologie,cu calificativul ,,magna cum laude”. A fost primul doctorat obținut în Universitatea din Fribourg de un doctorand de confesiune ortodoxă.

Intors în țară,va definitiva calitatea de doctorand la București cu examenul aprofundat de Admisibilitate, promovat în primăvara lui 1985. A depus teza de doctorat la Institutul teologic Universitar din București în februarie 1986, făcând susținerea ei abia în 26-01-1991, fiind promovat Doctor în Teologie și la Institutul Teologic Universitar din București.

In luna mai 1986 a dat concurs pentru ocuparea postului de asistent la Institutul Teologic de grad Universitar din București. A câștigat concursul și,cu începere din anul universitar 1986-1987 a funcționat ca asistent la secția Practică a acestui institut. A lucrat cu profesori precum Constantin Galeriu și Nicolae Necula.

In anul 1994 a devenit lector la disciplina Omiletică și Catehetică. În 1998 a ajuns conferențiar la disciplina Teologie Morală și Spiritualitate Creștină, iar în 2001 va deveni profesor la disciplina Teologie Morală,Spiritualitate Creștină și Bioetică,unde funcționează și în prezent. Din 2001 până în 2008 a fost prodecan al facultății de teologie a Universității din București. Cu începere din nul 2005 a devenit conducător de Doctorat.

Din 1983 este căsătorit cu Doamna Elena-Mioara,de profesie farmacist. Au împreună doi copii. In 20 februarie 1988 tânărul teolog Vasile Răducă a fost hirotonit diacon de Teoctist,iar în 22 februarie 1990 a fost hirotonit preot de mitropolitul Nestor al Olteniei. Din 13 aprilie 1990 slujește la Biserica Kretzulescu din București,iar,cu începere din 1993 este parohul Parohiei Bisericii Kretzulescu unde a depus deosebite eforturi în vederea consolidării și restaurării a bisericii.

Pr.Prof.Dr.Vasile Răducă,ca delegat al Patriarhiei Române,a participat la diverse întruniri teologice în țară și în străinătate. Este secretar al Comisiei de Bioetică a Patriarhiei Române, a fost membru al Comisiei de Bioetică a UNESCO,Filiala România,este reprezentant al B.O.R. în Comisia Interortodoxă de Bioetică, unde a elaborat documentul ,,Etica procreerii umane”. Este membru al Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor,membru al Consiliului Național Bisericesc și al Adunării Naționale a Bisericii Ortodoxe Romîne. Este membru al Comisiei de Bioetică a Fundației ,,Academia Medicală”.

Pentru activitatea depusă ca preot și profesor, Patriarhul Daniel i-a acordat distincțiile ,,Crucea Patriarhală”(2008) și Ordinul ,,Sanctus Stephanus Magnus”(2011). Actualmente predă Teolgie Morală și Bioetică la cursurile de licență de la Facultatea de Teologie a Universității din București,iar la masterat ține un curs pe patru semestre cu tema ,,Monahismul creștin în secolele IV-VI,în Răsărit și Apus”, studiind începuturile monahismului creștin și spiritualitatea acestuia din perioada mai sus amintită. A avut mai mulți doctoranzi dintre care până în prezent zece au definitivat studiile cu susținerea tezei de doctorat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22