Recuzarea instanţei, strategia postului Antena 3 în procesul cu Laura Codruța Kovesi

E.b. | 14.12.2016

Procesul dintre Laura Codruța Kovesi și postul de televiziune Antena 3, aflat pe rolul Curții de Apel Pitești, a fost suspendat pentru câteva ore, miercuri, pentru judecarea unei noi cereri de recuzare a completului, formulată de jurnalistul Răzvan Savaliuc.

Pe aceeași temă


 

 Instanța a decis că ședința de judecată va fi reluată la ora 13,00, după ce se va judeca cererea de recuzare, transmite Agerpres.


Cererea de recuzare a fost formulată de Răzvan Savaliuc după ce completul de doi judecători a respins mai multe dintre solicitările sale, precum și ale avocatului care reprezintă Antena 3 și mai mulți jurnaliști de la postul de televiziune. Printre solicitările respinse se numără și aceea privind reaudierea fostului procuror Eugen Iacobescu, pe care instanța a considerat-o ca nefiind utilă soluționării cauzei.


Răzvan Savaliuc a cerut din nou amendarea Laurei Codruța Kovesi, pe motiv că ar fi introdus apelul cu rea credință, însă instanța i-a respins solicitarea.


În timpul ședinței de judecată, completului i-a fost înmânat un document prin care era informat că în urmă cu o zi a fost depusă o cerere de strămutare a cauzei. La solicitarea judecătorilor, avocatul postului Antena 3 a precizat că cererea nu vizează și suspendarea procesului.

 

Acesta este al patrulea termen după strămutarea dosarului de la Curtea de Apel București la Curtea de Apel Pitești.


La termenul anterior, din data de 9 noiembrie, jurnalistul Răzvan Savaliuc, care este parte în proces, a solicitat recuzarea întregului complet de judecată, pe motiv că a amânat pronunțarea asupra cererii sale de amendare a Laurei Codruța Kovesi pentru că nu ar fi depus probe la dosar în susținerea acuzațiilor pe care le-a formulat. Cererea de recuzare a fost respinsă în primă instanță de Curtea de Apel Pitești, hotărârea fiind atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde încă nu a fost acordat termen.


La același termen din 9 noiembrie, avocatul care reprezintă Antena 3 și jurnaliștii din cadrul postului de televiziune a solicitat revenirea asupra unei decizii a Curții de Apel București, unde s-a judecat inițial dosarul, prin care cercetarea în cauză a fost declarată închisă. Cererea a fost respinsă, instanța admițând să fie pusă în discuția părților, la termenul de judecată din data de 14 decembrie, doar o cererea de încuviințare a probei cu un înscris reprezentat de o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție.


La al doilea termen, din 14 septembrie, instanța a admis cererea de amânare depusă de avocatul jurnaliștilor de la Antena 3, care a motivat că a fost citat la sediul DNA într-un alt dosar. Apărătorului i s-a pus în vedere ca pe viitor să ia măsuri pentru a evita repetarea situației.

 

La primul termen, din data de 8 iunie, judecătorii au admis o cerere de amânare formulată de avocata jurnalistului Răzvan Savaliuc, pe motiv că acesta a suferit o intervenție chirurgicală și nu se poate prezenta la proces.


Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Pitești pe 3 mai, după strămutarea de la instanța similară din București. Data recomandată inițial pentru începerea judecării cauzei a fost 26 august, fiind ulterior fixată data de 8 iunie pentru primul termen.


Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, pe 21 aprilie, ca procesul intentat de Kovesi postului de televiziune Antena 3 să se judece la Curtea de Apel Pitești. Instanța supremă a admis o cerere depusă de jurnaliștii Răzvan Savaliuc, Mihai Gâdea, Radu Tudor, Bianca Nae și Mugur Ciuvică, prin care se solicita strămutarea procesului de la Curtea de Apel București la o altă instanță de același grad din țară.

 

În urma admiterii acestei cereri, procesul a fost strămutat de la Curtea de Apel București la Curtea de Apel Pitești, decizia fiind definitivă.


De altfel, în timpul procesului de la Curtea de Apel București jurnalistul Răzvan Savaliuc le-a recuzat pe cele două judecătoare care se ocupau de acest caz — Gabriela Manuela Rădulescu și Andreea Doris Tomescu — de îndeplinirea obligațiilor profesionale cu rea-credință. Savaliuc era nemulțumit de faptul că instanța nu i-a acceptat ca probă la dosar rectificarea unui paragraf dintr-un raport al CSM, care ar conține un fals, respectiv faptul că el ar fi participat la emisiunea "Sinteza zilei" din 19 iunie 2014.

 

 

Daune morale în valoare de 250.000 de lei

 

 

Pe 16 octombrie 2015, Tribunalul București a decis ca postul Antena 3, jurnaliștii Mihai Gâdea, Radu Tudor, Răzvan Savaliuc, Bianca Nae și analistul Mugur Ciuvică să plătească în solidar daune morale în valoare de 250.000 de lei procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, pentru o serie de afirmații la adresa ei făcute în emisiunea ''Sinteza zilei'' din 19 iunie 2014.


În iunie 2014, Laura Codruța Kovesi a dat în judecată Antena 3 și pe jurnaliștii menționați, reclamând faptul că în emisiunea ''Sinteza zilei'' din data de 19 iunie 2014 a fost acuzată că a mușamalizat ancheta în dosarul în care se efectuau cercetări față de Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, și Mircea Băsescu.


În acțiunea depusă în instanță, Kovesi le-a cerut judecătorilor să oblige Antena 3 și pe cei cinci jurnaliști să plătească în solidar suma de un milion de lei, reprezentând prejudiciul creat, dar și cheltuielile de judecată. Kovesi susținea că în emisiune au fost prezentate mai multe fapte și au fost făcute afirmații mincinoase, care i-au creat un grav prejudiciu de imagine și au adus o gravă atingere demnității umane. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22