Reducerea pedepselor cu 10%. Compensaţie pentru condiţii improprii de detenţie (proiect)

E.b. | 04.11.2016

Ministerul Justiţiei a publicat proiectul de modificare şi completare a legii privind executarea pedepselor. Se încearcă stabilirea unor măsuri reparatorii pentru deţinuţii cazaţi în condiţii improprii, aceştia ar urma să beneficieze de o reducere a pedepsei cu trei zile la fiecare 30 de zile executate.

Pe aceeași temă

 

„Având în vedere situaţia de supraaglomerare cu care se confruntă sistemul penitenciar din România, Ministerul Justiţiei pune în dezbatere publică proiectul de lege de modificare şi completare a Legii nr. 254/ 2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, prin instituirea unui mecanism compensatoriu în zile considerate executate din pedeapsă”, arată Ministerul Justiţiei, screi pe siteul ministrului Justiţiei.

 

Potrivit proiectului de lege, în calculul pedepsei considerată ca executată, pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, se consideră executate, suplimentar, 3 zile din pedeapsa aplicată.

 

Aacordarea compensării urmează să fie operată din oficiu şi să nu mai fie condiţionată de formularea unei cereri de către persoana deţinută.

 

 

Compensare se realizează în procedura liberării condiţionate, toate condiţiile pentru acordarea acesteia urmând a fi examinate de comisia de liberare condiţionată din cadrul penitenciarului şi de către instanţă, conform proiectului.

 

În 2012, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunţat o hotărâre semi-pilot împotriva României din cauza supraaglomerării şi a condiţiilor necorespunzătoare de detenţie. CEDO a stabilit că aceste probleme reprezintă probleme structurale ale sistemului penitenciar din România, conform News.ro.

 

Sindicatul din Penitenciarul Drobeta - Turnu Severin a anunţat că a depus la Parchetul instanţei supreme un denunţ împotriva Ralucăi Prună pentru fals în declaraţii după ce aceasta a declarat în faţa reprezentanţilor europeni că există fonduri pentru remedierea situaţiei din penitenciare.

 

"Apreciem că fapta ministrului Justiţiei, Raluca Alexandra Prună, dincolo de caracterul reprobabil şi imoral, îmbracă un caracter penal, că aceste declaraţii implică dezinformarea voită în contextul unui angajament al României faţă de Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi că este de natură a produce consecinţe juridice, scopul afirmaţiei mincinoase fiind evitarea unei posibile sancţiuni", susţin reprezentanţii sindicatului Danubius - Drobeta.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22