Referendum în București pentru taxă de acces auto în zona centrală a Capitalei

Redactia | 31.10.2018

Tudor Tim Ionescu, consilier general ALDE, vrea organizarea unui referendum în București, pe 27 ianuarie 2019, pentru implementarea unui sistem de taxare și vignete care să restricționeze accesul auto în zona centrală a Capitalei.

Pe aceeași temă

 

Consilierul ALDE a redactat deja un proiect de hotărâre, iar marți a încercat să-i convingă pe consilierii de la celelalte grupuri politice să semneze proiectul pentru a fi discutat în Consiliul General. Consilierii PNL și USR spun că ar fi o cheltuială inutilă, deoarece trebuie rezolvate alte probleme înaintea introducerii unei astfel de taxe.

 

”Sunteți de acord cu restricționarea accesului auto în perimetrul delimitat în interiorul zonei centrale a Municipiului București prin identificarea și implementarea unui sistem de taxare sau de utilizare de vignete?”, este întrebarea propusă pentru referendum.

 

În cazul în care proiectul va fi aprobat, cheltuielile privind organizarea și desfășurarea referendumului vor fi suportate din bugetul propriu al Municipiului București pe anul 2019.

 

”Taxarea automobilelor a devenit mai mult decât necesară în orașele mari pentru că aglomerarea și poluarea au atins cote alarmante. Bucureștiul va deveni un oraș mult mai puțin poluat. Întrucât ne confruntăm pe de-o parte cu această necesitate și pe de altă parte cu o măsură care va afecta în mod considerabil bucureștenii, la nivel de taxare, considerăm că decizia asupra acestei restricționări este una care trebuie să aparțină bucureștenilor în primul rând. Astfel, realizarea în premieră a unui referendum în București este necesară pentru această temă extrem de importantă, care vizează sănătatea noastră a tuturor, calitatea aerului în capitală dar și taxarea noastră a tuturor”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

 

”În capitala Marii Britanii, a fost introdusă taxa de congestie, în anul 2003, pentru mașinile care intră în centrul orașului. La început taxa era de 5 lire zilnic, iar în prezent a ajuns la 11,5 lire. Motivele care au dus la implementarea acestei taxe țin de reducerea poluării, dar și de strângerea de fonduri pentru investițiile în transportul public. Taxa de congestie este valabilă în intervalul orar 7:00 – 18:00 în zilele lucrătoare. La intrarea în zona centrală se află indicatoare care semnalează că te afli într-o zonă unde taxa de congestie trebuie plătită. Plata se poate face online sau prin SMS. Autoritățile verifică dacă șoferii au plătit taxa auto prin intermediul camerelor viceo. În caz de neplată, trimit amenda acasă. În primii 10 ani de la implementare, s-au colectat peste 2,6 miliarde de lire steriline din care 1,2 miliarde s-au investit în dezvoltarea transportului public”, se mai arată în expunerea de motive.

 

 

Cătălin Deaconescu, consilier general PNL, este de părere că inițiativa este ”doar populism”, o astfel de măsură fiind recomandată doar atunci când vom avea parcări Park&Ride, parcări la marginea zonei taxabile și transport în comun nepoluant și decent.

 

Și Roxana Wring, consilier USR, este de aceeași părere.

 

”La inițiativa unui consilier general ALDE, s-a vorbit astăzi despre un posibil referendum local prin care bucureștenii să fie întrebați dacă sunt de acord sau nu cu introducerea unei taxe de acces auto în centrul orașului. Atâta vreme cât transportul public nu este deocamdată o alternativă viabilă, este evident că un astfel de referendum nu ar trece. Dacă referendumul nu va trece, atunci Primăria va avea justificare pentru refuzul de a pune în aplicare o astfel de măsură. Practic, un astfel de referendum în acest moment nu ar face decât să îngroape definitiv ideea. În opinia mea, măsura limitării accesului în centru este una bună, dar trebuie introdusă abia după ce vom avea în București transport public de calitate. Altfel nu facem decât să-i pedepsim pe bucureșteni pentru incompetența actualei administrații”, a postat aceasta pe pagina de Facebook.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22