Reforma pensiilor: Prelungirea varstei de pensionare si eliminarea pensionarii anticipate

Laurentiu Gheorghe | 24.05.2021

Guvernul vrea sa majoreze varsta de pensionare pentru a echilibra bugetul fondului de pensii, Executivul asumandu-si acest lucru in PNRR.

Pe aceeași temă

Aceste aspecte au fost anunţate recent nu numai de analişti economici şi prezentate în exclusivitate de mass-media, ci şi de

Potrivit liderului Blocului Naţional Sindical (BNS) Dumitru Costin, guvernul vrea să crească stagiul minim de cotizare la pensie „de la 25 de ani la 35 ani”, să elimine pensionarea anticipată şi să introducă un nou sistem de calcul al pensiilor, în care se renunţă la indicele de corecţie, susţine liderul Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin. El afimă că schimbările au fost incluse într-un document privind reforma pensiilor pe care Guvernul şi-l asumă în faţa Comisiei Europene.

"Modificarea stagiului normal de cotizare de 25 de ani, vor vrea să revină la cel puţin 30-35 de ani stagiu de cotizare. Menţionează că cheltuielile cu pensiile vor fi ţinute la nivel similar în anii care urmează, adică fondul de pensii va fi îngheţat, şi că nu se preconizează creşteri ad-hoc ale pensiilor pe termen scurt şi mediu. O altă măsură este introducerea unui nou sistem de calcul al pensiilor bazat pe o formulă stabilă şi o indexare automată a pensiilor cu rata inflaţiei, în timp ce se elimină indicele de corecţie. Aşadar, noua formulă va elimina încă ceva: indicele de corecţie. Acel indice de corecţie este 50% din creşterea reală a salariului mediu pe economie, care înseamnă ceva în plus la creşterea anuală a pensiilor.

Dacă, spre exemplu, salariul mediu pe economie îţi creşte într-un an cu 5% şi ai inflaţie de 3%, dai 2%. 50% din ăştia 2% trebuiau să se ducă, suplimentar, în creşterea pensiilor. Dispare şi asta", a spus Dumitru Costin, la Antena 3, scrie profit.ro.

Reforma pensiilor, asumată prin PNRR:

 • Prevederile Legii nr. 127/2019 sunt retrase, inclusiv cele legate de modificarea perioadei contributive de 25 de ani.

 • Cheltuielile cu pensiile menţinute la niveluri similare – nu sunt prevăzute creşteri ad-hoc ale pensiilor pe termen scurt şi mediu.

 • Creşteri ţintite pentru beneficiarii de pensii minime pentru a le permite să treacă peste pragul sărăciei.

 • Introducerea de noi stimulente fiscale pentru a prelungi viaţa profesională dincolo de vârsta normală de pensionare.

 • Pensiile speciale sunt simplificate în măsura în care o permite Constituţia.

 • Introducerea unui nou sistem bazat pe o formulă de calcul stabilă şi o indexare automată a pensiilor, în timp ce indicele de corecţie este eliminat.

 • Se elimină pensionarea anticipată.

 • Digitalizarea tuturor dosarelor de pensii fără creşterea pensiei medii (în afară de modificările privindu-i pe beneficiarii de pensii minime).

 • Corelarea vârstei de pensionare atât la bărbaţi cât şi la femei cu speranţa de viaţă până în 2035.

 • Sustenabilitate îmbunătăţită pentru Pilonul 2, revenind la unele dintre prevederile anterioare, digitalizând sistemul şi permiţând o alocare mai diversificată a activelor pentru a creşte investiţiile pe piaţa locală

 • Angajatii vor iesi la pensie mai tarziu si vor cotiza pentru o perioada mai lunga de timp CAS. De asemenea, vrea sa elimine pensionarea anticipata.

 • Varsta standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani si va creste treptat pana la 63 de ani pana in luna ianuarie 2030.

 • Pentru barbati, varsta standard de pensionare este de 65 de ani.

 • Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atat pentru femei, cat si pentru barbati.

 • Stagiul complet de cotizare pentru femei este de 31 de ani si va creste treptat pana la 35 de ani pana in luna ianuarie 2030.

 • Stagiul complet de cotizare pentru barbati este de 35 de ani.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22