Regelui Mihai i s-au făcut analize medicale pentru a se putea decide venirea în România

E.b. | 08.08.2016

Chiar dacă starea de sănătate a Regelui Mihai este destul de bună, medicii i-au făcut o serie de analize pentru a stabili dacă va putea suporta drumul cu avionul către România, dar şi încărcătura emoţională ori efortul fizic pe care l-ar presupune prezenţa sa la înmormântarea Reginei Ana.

Pe aceeași temă


În discuţiile cu apropiaţii, Regele Mihai şi-a exprimat dorinţa de-a reveni în ţară pentru înmormântarea Reginei Ana.

 

Programul ceremoniilor pentru Regina Ana va începe de marţi seară, când sicriul va ajunge în România. De la Otopeni va fi transportat la Castelul Peleş şi apoi, miercuri seară, la Palatul Regal din Capitală. Slujba de înmormântare va avea loc, în rit ortodox, sâmbătă, de la ora 15:00, la Noua Catedrală de la Curtea de Argeş. Ceremoniile religioase vor fi oficiate însă şi de reprezentanţii Bisericii Romano-Catolice, conform digi24.ro

 

Sicriul cu trupul Reginei Ana va ajunge pe aeroportul din Otopeni marţi seară. Aici va avea loc prima ceremonie, care se va desfășura în prezența Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta și a Familiei Regale, dar şi a reprezentanților instituţiilor statului. Publicul nu va avea însă acces la eveniment.

 

Mai departe, sicriul va fi transportat la Sinaia, la Castelul Peleş, unde va rămâne până miercuri seară când va fi dus la Bucureşti. Miercuri, oficialităţile sunt cele care vor avea acces în holul Castelului Peleş.

 

Joi şi vineri, toţi cei care vor să îi aducă un ultim omagiu, să depună flori și să se închine la catafalcul Reginei Ana vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal. 

 

Reguli de protocol

 

Participanţii la ceremonii au de respectat reguli strice de protocol.

„Cum să te porţi într-o astfel de împrejurare? În primul rând să fii îmbrăcat adecvat, acum sigur ca nu toată lumea o să vină acolo îmbrăcată în mare doliu, dar îmbrăcată decent, în culori de preferință închise, fără sacoşe, fără genţi, fără să chinuiască copiii sub 7 ani, bebeluşi, pentru ca ăsta e scopul pentru care ei nu pot merge acolo, fiindcă se va aştepta, e obositor, bineînțeles să nu fumeze, să nu folosească telefoane mobile sau aparate de fotografiat”, a explicat istoricul Filip Iorga, fost consilier regal.

 

 

Sâmbătă, sicriul Reginei Ana va fi așezat pe un catafalc în piaţa din fața Palatului Regal. Accesul publicului este liber, doar în zonele special amenajate. La ora 11:30, sicriul va fi așezat în mașina mortuară, apoi cortegiul funerar va merge, cu viteză redusă, până la Arcul de Triumf.

De acolo, cortegiul funerar va continua traseul, cu viteză obișnuită, către Curtea de Argeș.

Și clopotele bisericilor ortodoxe vor vesti plecarea cortegiului funerar din Piața Palatului până la Necropola regală, în data de 13 august.

Ceremoniile religioase de pe toată durată funeraliilor vor fi însă făcute şi de preoţi de la Biserica Romano-Catolică.

 

Regina Ana era romano-catolică şi a rămas romano-catolică, dar în acelaşi timp s-a măritat şi în rit ortodox şi a botezat toţi copiii în rit ortodox, respectând voinţa Majestăţii Sale Regele, care respectă la rândul său vechea Constituție românească din 1866 şi 1923. Nu e o premieră, aşa cum poate cum unii s-ar aştepta, să nu uităm că regele Carol I, întemeietorul României moderne şi cel care a obținut independenţa ţării, ca şi Regele Ferdinand, Întregitorul, cel care a făcut România Mare, erau de confesiune romano-catolică. Și la înmormântările lor au existat atât ceremonii catolice, cât şi ceremonii ortodoxe”, reamintește Filip Iorga.

 

Este, aşadar, tradiţia spirituală a dinastiei române, care apropie cele două confesiuni creştine.

 

 

Programul funeraliilor

 

- De marți, 9 august 2016, ora 17.00, până miercuri, 10 august 2016, ora 18.30, sicriul va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleș.

- Miercuri, 10 august 2016, în cursul serii, sicriul va fi transportat de la Castelul Peleș la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49 - 53)

- În ziua de sâmbătă, 13 august 2016, la ora 10.55, sicriul va fi așezat pe un catafalc în Piața Palatului Regal, chiar în fața palatului.

- De la ora 11.35 la ora 12, Cortegiul funerar va merge, cu viteză redusă, pe traseul Piața Palatului Regal - Bulevardul Magheru - Piața Romană - Piața Victoriei - Bulevardul Aviatorilor - Piața Charles de Gaulle - Arcul de Triumf.

- În intervalul orar 12.00 - 14.45, pe ruta Arcul de Triumf, Mogoșoaia, Buftea, Titu, Găești, Topoloveni, Pitești, Curtea de Argeș.

- La ora 15.00, în ziua de sâmbătă, 13 august 2016, va avea loc slujba de înmormântare a Reginei Ana în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeș.
 .

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22