Relația cu Securitatea a lui Ion Cristoiu – nume conspirativ „Coroiu”

Redactia | 08.03.2019

Mai multe documente din arhiva fostei Securități au fost depuse, joi, de CNSAS la instanța care judecă procesul intentat de Ion Cristoiu istoricului Mădălin Hodor, scrie Newsweek.

Pe aceeași temă

Potrivit documentelor, ziaristul e menționat atât ca „sursă”, cât și ca „obiectiv”, sub numele de cod „Coroiu”, scrie Newsweek.

Este același nume conspirativ pe care Cristoiu a mai fost acuzat în trecut, de către politicianul extremist Vadim Tudor, că l-ar fi avut în perioada colaborării cu Securitatea. Cristoiu a negat acest lucru și a câștigat atunci un proces în acest sens, judecat în lipsa documentelor prezentate acum.

Istoricul și cercetătorul Mădălin Hodor, dat în judecată de Cristoiu după ce a publicat o listă cu foști colaboratori ai Securității în care apărea și numele ziaristului, a cerut instanței să solicite de la CNSAS o serie de documente din arhiva instituției. Potrivit răspunsului CNSAS, Ion Cristoiu figurează în baza de date atât în Indexul de colaboratori, în dosarul SIE (Serviciul de Informații Externe) 41448, cât și în Indexul de urmăriți, de două ori, ca scriitor, cu nume conspirativ TO „Coroiu”, anul 1987, și ca redactor-șef adjunct la „Scânteia Tineretului”, în atenția SMB (Securitatea Municipiului București), anii 1983, 1984.

Ce conțin documentele despre Cristoiu din arhiva Securității

Printre documentele depus în instanță de CNSAS se numără extrase din dosarul „Artă-Cultură”. Acesta este un fond din arhiva fostei Securități, în care apar ca obiective informative ziare, muzee, instituții culturale, intelectuali. În acest dosar există un tabel în care apar mai multe nume, anonimizate de CNSAS. La poziția 19, figurează „Coroiu – Cristoiu Ion – sursă”. Un alt document, Anexa 1, este datat 13.09.1982.

În antet apare mențiunea „122/ ON”. Sunt inițialele lui Oprișor Onițiu, fost ofițer la Securitatea Municipiului București, care se ocupa de domeniul „Artă-Cultură”. La capitolul „Sursa”, apare numele Ion Cristoiu, cu mențiunea „Sc. Tim” (prescurtarea a titlului „Scînteia Tineretului”, ziarul editat de UTC, la care acesta a lucrat în perioada comunistă).

Un alt document depus de CNSAS în instanță este tabelul publicat deja de istoricul Mădălin Hodor, anul trecut, în revista „22”. Este vorba despre o listă cu „colaboratori care au fost în cartoteca UM 0503” (fosta arhivă a Direcției de Informații Externe), printre care apare și numele lui Ion Cristoiu.

articolul integral în Newsweek

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22