Replica TVR la articolul Revistei22 cu privire la colindul antisemit difuzat la TVR3: O interpretare neinspirata, nu a fost alegerea noastra

D.g. | 10.12.2013

Pe aceeași temă

TVR a transmis, marti, o precizare in care arata ca "alegerea colindelor interpretate de ansamblul "Dor transilvan" a apartinut Centrului Judetean de Conservare si Promovare a Culturii Traditionale Cluj", studioul TVR Cluj NU avea cum sa faca o selectie a repertoriului, iar interpretarea colindei respective a fost "o alegere neinspirata". TVR arata ca a sesizat Consiliul Judetean Cluj, in subordinea caruia se afla Centrul respectiv.

Redam integral precizarea TVR in cazul colindului cantat de Ansamblul "Dor transilvan":

"În urma apariţiei, în ediţia online a publicaţiei Revista 22, a articolului „TVR 3, de la oaia USL la COLINDE ANTISEMITE . ”, vă transmitem punctul de vedere al conducerii TVR Cluj:

Alegerea colindelor interpretate de ansamblul „Dor transilvan” a aparţinut Centrului Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Cluj. Emisiunea „Alege verde” a fost transmisă în direct pe TVR 3, iar Studioul TVR Cluj nu avea cum să facă o selecţie a repertoriului. Colinda face parte din folclorul arhaic tradiţional şi este  inclusă pe un CD care se comercializează în magazinele de specialitate.

În acest caz, Studioul TVR Cluj consideră că interpretarea colindei respective a fost o alegere neinspirată şi, în consecinţă, a sesizat Consiliul Judetean Cluj, în subordinea căruia se află Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale".

 

CITITI SI:   TVR 3, de la oaia USL la COLINDE ANTISEMITE . `Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.` (Video)

Revista22 a relatat marti ca TVR3 a făcut o gafă inadmisibilă, mai ales pentru un post public. În cadrul emisiunii inaugurale au invitat un grup de colindători (Ansamblul “Dor transilvan”) care a cântat o colindă cu profunde accente antisemite. Cu chipurile străluminate de un fior mistic, colidătorii îi afuriseau cu mult patos pe “jidovi”, negăsindu-le loc să trăiască “nici în cer, nici pe pământ”.

Iată un fragment din respectiva colindă: “A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.. Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă şfară [= fum] în drum”” (Vezi http://www.tvrplus.ro/editie-lansare-tvr3-verde-160887, minutele 48-51).

Grupul pentru Dialog Social şi Revista 22 solicită instituţiilor Statului, Consiliul Naţional al Audio-vizualului şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, să se sesizeze în această privinţă.

 

Protocolul dintre TVR si Ministerul Agriculturii da roade: TVR3 s-a relansat sub semnul PUFULITEI, oaia care ii calmeaza pe toti

 

TVR 3 s-a relansat, vineri, ca post destinat ruralului, "Romaniei tihnite", cu o invitatie adresata contribuabililor care sustin existenta Televiziunii publice: "Faceti cunostinta cu Pufulica. Ea este oaia noastra, a redactiei. Si, de fiecare data cand avem probleme sau ne enervam, o mangaiem pe cap ca sa ne calmam", a spus gazda noii emisiuni "Apasa pe verde", Cristian Nitulescu. Acesta a descris cu o voce molcoma, in termeni calzi, "proaspeti", transformarea canalului fara identitate TVR 3 intr-un canal ce se adreseaza comunitatilor rurale. Schimbarea este bazata pe un protocol dintre TVR si Ministerul Agriculturii si a ridicat in ultima perioada avertismente privind ingerinte ale unei autoritati a statului in politica editoriala a Televiziunii publice.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22