Reprezentantul firmei austriece care l-a mituit pe Sebastian Vlădescu și-a recunoscut fapta

Laurentiu Gheorghe | 15.03.2019

Josef Hornegger, reprezentantul unei companii austriece a recunoscut că l-a mituit pe fostul ministru de Finanțe, Sebastian Vlădescu, pentru obținerea mai multor contracte de infrastructură.

Pe aceeași temă

Potrivit DNA, Josef Hornegger a recunoscut comiterea a două fapte de complicitate la dare de mită și complicitate la cumpărare de influență.

În perioada 2005-2014, oficiali români sau persoane cu influență asupra acestora ar fi primit, de la o companie austriacă, în baza unor înțelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, în schimbul acestor sume, să se asigure încheierea contractelor și plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferată, precum și plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferată care fusese deja realizată de aceeași companie. Banii încasați ilegal reprezentau procente din valoarea fiecărei plăți făcute de statul român și erau achitați succesiv, pe măsură ce compania constructoare încasa, la rândul ei, contravaloarea lucrărilor efectuate, de la statul român (respectiv de la Compania Națională de Căi Ferate “CFR“ – S.A. - C.N.C.F.R.), conform DNA.

Procurorii DNA spun că, în perioada 2009-2013, Josef Hornegger, directorul reprezentanței din România a companiei austriece, a contribuit la negocierea și plata unui comision de 10% din valoarea sumelor încasate de la compania feroviară, către oficialii romani implicați în deblocarea plăților sau care le puteau influența.

Ca urmare a acestor demersuri, Hornegger a contribuit la remiterea, cu titlu de mită, a mai multor sume de bani unor oficiali din ministerele de Finanțe și Transporturi, astfel:

  • suma totală de 1.114.000 euro i-a fost dată lui Constantin Dascălu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, pentru ca acesta să asigure, pe de o parte, finanțarea necesară plății facturilor aferente lucrărilor la tronsonul de cale ferată București-Constanța și, pe de altă parte, finanțarea necesară plății TVA restante de la lucrările făcute la tronsonul București-Câmpina.

  • suma totală de 65.000 euro i-a fost remisă fostului ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu, în același scop suma totală de 2.117.000 euro a ajuns tot la Sebastian Vlădescu, care ar fi urmat să își exercite influența pe care a pretins că o avea asupra ministrului Transporturilor pentru a-l determina să asigure finanțarea necesară plății facturilor aferente lucrărilor la tronsonul de cale ferată București-Constanța.

Potrivit procurorilor DNA, Josef Hornegger a obținut, de la compania pe care o reprezenta, suma de 1.100.000 euro, prin intermediul unei firme off shore. Anchetatorii au cerut instanței confiscarea acestei sume și a fost instituit sechestru asigurator asupra unui imobil al lui Josef Hornegger. De asemenea, aceeași măsură a fost dispusă și asupra a 45 de părți sociale pe care cetățeanul austriac le deține în cadrul a două firme.

DNA menționează că Hornegger a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor, acceptă încadrarea juridică și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv: 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,

Dosarul de urmărire penală pentru Hornegger și acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul București.

Procurorii DNA mai spun că fac în continuare cercetări în cazul lui Sebastian Vlădescu, Mircea Costea, fost angajat al Ministerului Finanțelor, Mihaela Mititelu, persoană apropiată de conducerea C.N. C.F.R., Constantin Dascălu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Cristian Boureanu, la data faptelor deputat. În cazul acestora au fost dispuse măsura controlului judiciar și cauțiuni, precum și sechestre, măsurile fiind prelungite succesiv.

În octombrie 2018, procurorii DNA au anunțat că au dispus sechestru până la concurența sumei de 15.096.000 euro în dosarul în care sunt cercetați fostul ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu și fostul deputat Cristian Boureanu, fiind indisponibilizate bunuri în valoare de peste două milioane de euro.

În acest dosar, fostul ministru de Finanțe, Sebastian Vlădescu, este urmărit penal pentru luare de mită și trafic de influență. Urmărirea penală pe numele său și al altor persoane din dosar a început în luna aprilie 2018. În dosar mai sunt implicați Cristian Boureanu, Mircea-Ionuţ Costea, fost angajat al Ministerului Finanţelor (acuzat de trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită), Mihaela Mititelu, la data faptelor persoană apropiată de conducerea C.N. C.F.R. (acuzată de trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22