Republica Moldova: alegeri parlamentare anticipate

Fara Autor | 03.06.2009

Pe aceeași temă

Parlamentul Republicii Moldova a anunţat astăzi că niciun candidat nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi ales preşedinte al ţării. Pentru a deveni preşedinte, un candidat are nevoie de 61 de voturi din totalul de 101 ale Parlamentului.

Opoziţia a refuzat să propună un candidat propriu şi a optat pentru boicotarea alegerilor. Este pentru a treia oară când Parlamentul de la Chişinău eşuează în desemnarea unui nou preşedinte, după ce pe 28 mai votul a fost amânat sub pretextul unei mari sărbători religioase - Înălţarea Domnului.

Tehnic, din punct de vedere constituţional, după două tentative nereuşite de desemnare a unui preşedinte al Republicii, parlamentul este dizolvat şi sunt convocate alegeri parlamentare anticipate.

Candidatul Partidului Comunist, fostul premier Zinaida Greceanîi a primit 60 de voturi (adică exact numărul de mandate controlat de partidul fostului preşedinte Voronin).

În acest context, preşedintele Parlamentului a anunţat că va dizolva Parlamentul şi va anunţa alegeri anticipate: “Conform Constituţiei, dacă preşedintele nu este ales, preşedintele în exerciţiu dizolvă parlamentul. În condiţiile în care opoziţia a blocat alegerile preşedintelui din Republica Moldova, putem constata că există premise pentru dizolvarea Parlamentului”.

Pe parcursul dimineţii, comuniştii ar fi încercat să fragmenteze opoziţia prin cooptarea liberal-democraţilor lui Vlad Filat într-o viitoare coaliţie guvernamentală, ofertă refuzată categoric de către aceştia din urmă.

Veaceslav Untila, unul dintre liderii Alianţa Moldova Noastră a declarat că evenimentele de astăzi reflectă cristalizarea opoziţiei. ”Azi, opoziţia a oferit o lecţie de demnitate civică. Conştientizăm responsabilitatea boicotării alegerii unui preşedinte comunist, dar nu am avut altă soluţie. Cetăţenii s-au săturat să trăiască într-un lagăr de concentrare care este Republica Moldova”, a mai declarat Veaceslav Untila.

În plus “este pentru prima oară în istoria statului independent R. Moldova când vocea opoziţiei a contat cu adevărat şi când aceasta nu îşi dezamăgeşte alegătorii trădând”, a apreciat pe blogul său jurnalista Steluţa Popa.

Octavian Manea

Cuvinte cheie:Moldova,comunisti,alegeri,parlament,opozitie,anticipate

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22