Republica Moldova isi va consolida capacitatea de aparare prin cumpararea de armamente noi

P.c. | 17.04.2015

Pe aceeași temă

Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova, a discutat cu ministrul Apărării, Viorel Cibotaru, şi pe şeful Marelui Stat Major, generalul Igor Gorgan, pentru a pune bazele unei strategii de consolidare a capacităţii de apărare a ţării. Moldova intentioneaza sa cumpere armamente noi şi moderne, relateaza Gandul.

 

Igor Gorgan, şeful Marelui Stat Major, i-a raportat presedintelui Timofti despre pregătirea exerciţiului „Scutul nordic 2015”, programat pentru luna aprilie, în cadrul căruia „ar urma să fie efectuate trageri demonstrative de luptă pentru a fi testată pregătirea, organizarea şi relaţionarea internă a efectivului militar”, vor fi verificate tehnica şi armamentul, precum şi „potenţialul şi capacitatea de manevră a artileriei şi cooperarea acesteia cu forţele luptătoare”, conform Deutsche Welle, secţia Chişinău.

 

In aceste zile un pluton de militari moldoveni se antrenează în România, în cadrul exerciţiului NATO „Wind Spring 15”, alături de soldati români, americani şi britanici. În perioada 16-30 aprilie, 26 de militari ai Brigăzii „Ştefan cel Mare”, din Republica Moldova, participă la exerciţiul „Wind Spring 15”, din România, care are loc în poligonul Smârdan, de la Galaţi, alături de 1.500 de militari români, 400 de militari SUA şi 170 din Marea Britanie.

 

CITITI SI: Exercitiile multinationale NATO incep astazi in Romania

 

Viorel Cibotaru,  ministrul Apărării din Moldova, a declarat, intr-un interviu acordat portalului „Unimedia”, că modernizarea Armatei Moldovei este o necesitate acceptata la nivel politic: Vreau o bază militară modernă construită de la zero, nu orăşele militare de tip sovietic, care ne-au rămas din acele timpuri, pe care le tot cârpim şi vopsim. Vorbim de baze moderne, tehnică militară nouă care 'să zboare' pe şosea oriunde. (...) Avem nevoie inclusiv de sisteme noi de artilerie, de aparate de zbor şi de interceptare, pentru a ne putea asigura spaţiul aerian, iar în acest sens, în condiţiile de astăzi, putem discuta şi de o anumită asistenţă externă în planul procurărilor”, a spus ministrul moldovean.

 

Cibotaru a precizat că există o serie de oferte din partea unor parteneri străini, pe care nu i-a numit. Nu ne gândim la tehnică grea, foarte costisitoare, la rachete de 200 - 300 mii de dolari unitatea. Ne dorim şi astfel de achiziţii, dar nu ni le putem permite pe bani bugetari. Vom începe cu procurarea unui divizion de artilerie nouă”, a precizat ministrul moldovean al Apărării, conform DW.

 

Nici o ţară neutră nu a permis ca forţele sale armate să se degradeze – nici Turkmenistanul, nici Finlanda, nici Austria, nici Elveţia. Principiul de neutralitate este o piatră care, din 1992, ne-a făcut permanent să ne poticnim – mai exact din cauza interpretării eronate a acestui principiu în special de către Federaţia Rusă. Principiul neutralităţii trebuie rediscutat şi clarificat”, a subliniat ministrul Apărării.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22