Restaurantul Diplomatic, închiriat de o firmă controlată de Popoviciu și Dragoș Dobrescu

Redactia | 30.06.2017

Restaurantul Diplomatic și 19 hectare din Parcul Herastrău, ambele monument istoric, au ajuns să fie închiriate, în ultimii cinci ani, de o firmă controlată prin interpuși de Dragoș Dobrescu și Puiu Popoviciu, arată o investigație realizată de Justițiecurată.ro.

Pe aceeași temă

 

 

În 1996, clădirea, alături de o suprafață de 19 hectare din Parcul Herăstrău, au fost date de Ministerul Afacerilor Externe în folosință gratuită unui ONG – Clubul Diplomaților București. În 2012, ONG-ul a închiriat clădirea și terenul, pe o perioadă de 8 ani, firmei Hotpoint Netwok, deținută pe rând de cei doi afaceriști. Restaurantul a fost modernizat, fiind unul dintre cele mai scumpe din București, însă a fost pus ca și garanție de Hotpoint pentru obține un credit bancar de peste patru milioane de lei, scrie Justitiecurata.ro

 

Description: http://www.justitiecurata.ro/wp-content/uploads/2017/06/sursa-foto-Restaurantul-Diplomatic-6.jpg

 

 

Numele ONG-ului este Clubul Diplomatic București, iar din conducerea sa fac parte primarul Capitalei sau ministrul de Externe, așa cum ne-a declarat Ion Diaconu, directorul organizației. “În baza H.G. 1059 din 29 octombrie 1996, cu modificările și completările ulterioare, terenul proprietate publică a statului situat în municipiul București, șos. București-Ploiești nr. 2B, sector 1, a trecut în administrarea Ministerului Afacerilor Externe (MAE), cu afecțiune specială pentru desfășurarea activităților Clubului Diplomatic”, ne-au transmis și reprezentanții MAE. Mai mult, conform aceleiași surse, predarea s-a făcut cu titlul gratuit, un fel de donație.

 

Cine sunt diplomații din Club

 

 

Description: http://www.justitiecurata.ro/wp-content/uploads/2017/06/sursa-foto-Restaurantul-Diplomatic-4.jpg

 

De atunci s-a acreditat ideea că acest Club este al MAE. Total fals, este un ONG independent care a avut norocul să primească 19 hectare de teren în buricul verde al Capitalei. MAE duce diplomați și invitați aici, însă achită notele de plată, așa cum reiese de pe site-ul de achiziții al ministerului. De altfel, și reprezentanții ministerului ne-au confirmat că MAE nu are parte de nicio gratuite la Club în schimbul terenului de 19 hectare și a restaurantului.

Scopul asociației Clubul Diplomatic București este, conform statului, “de a oferi un cadru pentru incurajarea şi sprijinirea desfasurarii de activităţi sociale culturale sportive şi de agrement in beneficiul comunitatii diplomatice din Bucureşti şi al personalităţilor romane şi străine care doresc să participe la aceste activităţi”.

 

 

Description: http://www.justitiecurata.ro/wp-content/uploads/2017/06/sursa-foto-Restaurantul-Diplomatic-5.jpg

 

 

Membri Consiliu Director al Clubului, înregistrați ultima dată la Ministerul Justiției, acolo unde se află registrul organizațiilor non-guvernamentale, sunt: Teodor Baconschi, Sorin Oprescu, Robert Cazanciuc, Mircea Neață – director general, Constantin Niculescu, Ion Diaconu, Dan Oancea, Nicolae Sianu, Liviu Tudor.

 

 

Clubul vrea să fie moștenitorul Cercului care a amenjat Parcul Herestrău

 

 

Clubul Diplomatic Bucureşti are pe cele 19 hectare opt terenuri de tenis pe zgură, două piscine în aer liber, două restaurante (unul în Pavilionul central), teren de golf cu şase găuri, driving-range, mini-teren de fotbal.

Clublul Diplomaților București se afirmă a fi urmașul Asociaţiei „Cercul de sporturi Băneasa”, organizația care a amenajat în perioada interbelică Parcul Herestrău. În 1922, Asociaţia „Cercul de sporturi Băneasa” primea de la primărie 15 ha pentru a-şi face „terenuri de golf, polo pe iarbă, tenis, înot, canotaj, manej de obstacole, tir de porumbei etc” cu condiţia să amenajeze restul „Parcului naţional” (actualul Herăstrău). Altfel spus, amenaja mai bine de 30 de hectare pe cheltuiala asociaţiei, și primea jumătate din suprafață în administrare. Printre membrii fondatori se aflau personalităţi ilustre ca: Alexandru Marghiloman, Prinţul Ghica, Barbu Catargiu, Principele Barbu Ştirbey, Negroponte etc.

 

 

Contractul secret de închiriere

Description: http://www.justitiecurata.ro/wp-content/uploads/2017/06/sursa-foto-Restaurantul-Diplomatic-7.jpg

 

 

Restaurantul Diplomatic, monument istoric, având codul B-II-m-B-18231, a fost înstrăinat însă din 2012 de Club către un srl, Hotpoint Netwok. Clădirea  este trecută pe lista monumentelor istorice a Ministerului Culturii, fiind datată din perioada interbelică, odată cu Parcul Herăstrău. Pentru a fi admirată trebuie achitată o taxă de membru al Clubului sau doar un meniu pentru un prânz sau cină la restaurantul. Chiar și o comandă simplistă pentru o singură persoană pleacă de la 50 de lei și poate ajunge până la 100 de euro.

Conform datelor de la Cartea Funciară, în urmă cu cinci ani Clubul Diplomaților București semnează un contract de locațiune nr. 90 din 27.01.2012 cu societatea Hotpoint Netwok SRL. În cadrul acestui înțelegeri, se închiriează terenul și construcțiile pe o perioadă de 8 ani. Ion Diaconu, directorul Clubului Diplomatic, a refuzat politicos să ne precizeze prețul cu care a închiriat locația către Hotpoint și cum a ales firma. Cu toate acestea, un membru al Clubului ne-a atras atenția că până la închieriere, restaurantul arăta jalnic, ca unul tipic comunist, iar acum este unul dintre locațiile cele mai elegante din Capitală. Cert este restaurantul închiriat este utilizat ca și garanție de Hotpoint pentru obține un credit bancar de peste patru milioane de lei, așa cum reiese din sarcinile proprietății înregistrate la Cadastru.

 

 

Grupul de la Monaco închiriază și ia creditul

Description: http://www.justitiecurata.ro/wp-content/uploads/2017/06/harta-club-google-maps.jpg

 

 

Pentru a vă prezenta acționarii companiei Hotpoint Network, trebuie s-o luăm cronologic.

2011

Hotpoint Network este înființată doar un an înainte de a primi contractul de închiriere de la Clublul Diplomaților. În 2011, la înființare, asociații egali sunt Cătălin Lăscuț și Cristina Robu. Datele privind acționariatul firmelor au fost scoase din Monitorul Oficial oferit de Termene.ro.

Cătălin Lăscuţ este fiul lui Pavel Lăscuţ, fostul şef al Direcţiei de Supraveghere şi Control din Direcţia Generală a Vămilor.

În noiembrie 2011, Lăscuț este înlocuit cu un offshore cipriot Aisipa Limited. Firma „căsuță poștală” avea lăgături tot cu Lăscuț jr. Aisipa este acționar și la Santo International SRL din Oradea, firmă care deținea un magazin duty-free al lui Lăscuț din Moldova Nouă. Aispa Limited a avut acțiuni și la o societate a lui Lăscuţ, Babel Industries.

2014

În februarie 2014 se schimbă cu adevărat acționariatul la Hotpoint Network, prin faptul că Chandler Media SRL ajunge să dețină 90%, iar Felix Daniel Ungureanu – 10%, acțiuni pe care le primește de la Cristina Robu, o asociată a lui Lăscuț. Ungureanu este și reprezentantul Chandler Media, dar devine și administrator al Hotpoint. 2014.3834 Dobrescu

Felix Daniel Ungureanu este un apropiat al lui Dragoș Dobrescu, unul dintre investitorii imobiliari controversați care dețin grupul de firme Monolit. Dobrescu este implicat în mai multe denunțuri și anchete penale care îi vizează pe Neculai Onțanu (fostul primar al Sectorului 2) sau Elena Udrea. Ungureanu este unul dintre interpușii folosiți de Dobrescu în retrocedările din Sectorul 6 care au dus la condamnarea fostului primar Cristian Poteraș. Astfel, Ungureanu a primit pe numele său un teren retrocedat de Poteraș către Viorica Vasiloiu. Fără știința femeii, proprietatea a fost trecută pe numele lui Ungureanu, așa cum reiese din rechizitoriul DNA.

Chandler Media este administrată de Sandra Enciu, iar unicul asociat este Chandler Commercial Inc, un ofshore din Panama administrat de același Ungureanu. Sandra Emciu are funcția de administrator în mai multe societăți care fac parte din grupul Monolit al lui Dragoș Dobrescu, este vorba de Monolit Construct Division, Monolit Park Towers, Monolit Administrativ Primăverii, Monolit Square sau Monolit Offices.

2016

În iunie 2016, cu o investiție de 50 de lei, Constantin Sebeșanu (40 de lei pentru 16%) și Viorica Ioniță (10 lei – pentru 4%) preiau 20% din Hotpoint Network. În august 2016, Chandler Media, compania controlată de oamenii lui Dragoș Dobrescu, cedează și restul de 80% din Hotpoint Network către Constantin Sebeșeanu. 2016.2230 Popoviciu

Constantin („Tinu”) Sebeşanu deţine master franchise-ul pentru Hard Rock Cafe. Acesta a coordonat activitatea din domeniul hotelier a grupului de firme deţinute de omul de afaceri Gabriel Popoviciu, cu care a lucrat încă din 2001, participând la lansarea pe piaţă a hotelului Howard Johnson. Cei doi au lucrat şi la restaurantele Casa Doina, dar şi la reţelele Pizza Hut şi KFC. Este totodată şi preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), înfiinţată la sfârşitul anului trecut.

Mai trebuie amintit că investitorii imobiliari care au controlat Hotpoint Network refuză de câțiva ani să comunice cu presa. De altfel, Dobrescu este denumit și afaceristul fără chip, pentru că în mass-media nu a apărut nicio fotografie de a sa.

Atât Dobrescu, cât și Popoviciu fac parte din așa numitul grup de afaceriști de la Monaco. Printre membrii acestui club de oameni de afaceri fac parte: Florian Walter (Romprest), Dumitru Nicolae (Dragonul Rosu), și Elan Schwartzenberg.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22