Revoltă în USR pentru amânarea validării votului în favoarea lui Nicușor Dan, candidat la Capitală

Dora Vulcan | 03.10.2019

Refuzul conducerii USR de a valida candidatura lui Nicușor Dan la primăria Capitalei, susținut de peste 73% din membrii USR București a înfuriat mai mulți membri ai BPN.

Pe aceeași temă

Mai mulți membri ai Biroului Politic Național îl acuză pe Dan Barna că vrea să îl scoată pe Nicușor Dan din cursă pentru a-l favoriza astfel pe Vlad Voiculescu, candidatul PLUS.

„În prezent, Statutul USR are doar prevederi legate de alegerea candidaților partidului dintre membrii USR.

În lipsa unui asemenea regulament, deciziile filialelor locale de a susține candidați care nu sunt membri USR ar putea fi deschise contestărilor din punct de vedere statutar și legal. Biroul Național a decis convocarea Comitetului Politic pentru data de 30 noiembrie pentru discutarea acestui regulament. Comitetul Politic al USR este singurul organism statutar care poate aproba regulamentele de alegeri și care poate decide asupra alianțelor și asocierilor politice și electorale. Ca urmare a adoptării acestui regulament, Nicușor Dan, de exemplu, va putea propune USR să-l sprijine ca independent la alegerile pentru Primăria București, iar USR va putea decide în mod statutar dacă îi oferă susținere”, a transmis USR, într-un comunicat pentru a justifica amânarea validării lui Nicușor Dan.

”Acest amendament (amânarea desemnării canddaților care nu sunt membri USR – n. red.) putea să se numească amendamentul Nicușor Dan, pentru că despre asta a fost vorba în mod real. S-au spus cuvinte grele de la cel mai înalt nivel, chiar din ălea care încep cu f”, a scris europarlamentaur USR Nicolae Ștefănuță, vicepreședinte al formațiunii, pe un grup intern de comunicare al partidului, citat de G4Media, care are acces la grup.

”Dacă Echipa Barna nu va pricepe că nu mai poate continua să conducă partidul ăsta cu majorități mustață de 12-13, călcând orice altceva în picioare, așa cum a făcut-o în ultimele luni în BN-ul precedent cu majorități mustață de 11, atunci tare mi-e teamă că din cea mai mare speranță a României din ultimii treizeci de ani ne vom transforma teribil de repede în cea mai mare dezamăgire a ultimilor treizeci de ani”, a scris și deputatul Tudor Benga, membru în conducerea centrală a USR.

”Am impresia că suntem conduși de o majoritate care e gata să vândă pe mărunțiș povestea USR”, a fost reacția senatorului Cristian Ghica, membru și el în BN al USR.

”În această seară 13 membri BN au decis că votul membrilor USR București nu contează (…) 13 membri BN sabotează propriul partid, punând bețe în roate candidatului potențial al USR, membru fondator al USR, în favoarea candidatului PLUS (13 membri BN au arătat că nu au nici un respect față de dorința membrilor. Politica la firul ierbii a rămas un vis frumos. Nici un argument rațional nu a contat în dezbatere”, a scris și Dumitru Dobrev, membru al conducerii centrale a partidului.

Membrii BN al USR care au votat pentru amânarea desemnării lui Nicușor Dan drept candidat al USR:

 • Claudiu Năsui

 • Iulian Bulai

 • Cristina Prună

 • Liviu Mălureanu

 • Cătălin Drulă

 • Radu Mihail

 • Diana Mureșan

 • Ionuț Moșteanu

 • Silvia Dinică

 • Cristan Moș

 • Vlad Botoș

 • Elek Levente

 • Dan Barna

Peste 73% din membrii USR București au votat săptămâna trecută pentru ca fostul președinte al partidului, Nicușor Dan, să fie candidatul formațiunii politice la Primăria Capitalei.

Prezența la vot a fost de 56%, adică doar 41,4% dintre membrii USR București au optat pentru candidatura lui Nicușor Dan. Din totalul de 1883 de membrii ai USR București au votat electronic, în perioada 20-25 septembrie, 1067 de membri. Dintre aceștia, 780 au fost de acord ca USR să susțină candidatura independentă a lui Nicușor Dan, în timp ce 287 s-au opus.

Votul a fost consultativ, iar Biroul Municipal al partidului a luat act joi de rezultatul votului de săptămâna trecută, urmând ca membrii forului de conducere să stabilescă dacă partidul va susține candidatura lui Nicușor Dan ca independent.

„Sunt bucuros de rezultatul acestui vot consultativ. Vreau să le mulțumesc prietenilor și mai vechi și mai noi din USR București care au făcut campanie pentru mine și sunt optimist că împreună putem să dăm bucureștenilor administrația pe care o așteaptă de foarte multă vreme”, a declarat Nicușor Dan, săptămâna trecută, la aflarea rezultatului.

Nicușor Dan i-a avut contracandidați pe Dragoș Drăgoteanu și Mihnea Bărbulescu. ambii, membri USR.

PLUS, partenerul de alianță al USR, l-a desemnat pe fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, candidat la primăria Capitalei.

Nicușor Dan, însă, a invocat în aceeași zi în care a fost desemnat Voiculescu un sondaj care arată că un candidat unic al Opoziției la Primăria Capitalei ar obține o victorie categorică și că el ar fi pe primul loc în preferințele electoratului bucureștean.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22