Rezoluție PSD: Statul paralel și ilegitim se opune programului de guvernare

Iulia Mincu, Dora Vulcan | 17.11.2017

CEx al PSD a adoptat in unanimitate vineri o rezoluție prin consfinteste oficial existenta unui ”stat paralel și ilegitim”, sintagma care se repeta obsesiv in document si care ar vrea să-l înlăture pe Dragnea de la putere și să blocheze înfăptuirea programului de guvernare PSD.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

”Actiunile statului paralel si ilegitim disimulate in lupta anticoruptie au ca scop impiedicarea programului de guvernare, care aduce bunastare romanilor”, se spune in Rezolutia PSD.

 

"Statul paralel si ilegitim foloseste resursele financiare publice si instrumentele specifice pentru a intimida, santaja sau indeparta persoane".

 

Statul paralel si ilegitim adopta o conduita antintionalista si anticetateaneasca" mai precizeaza Rezolutia.


 

Documentul CEx contine un atac la adresa presedintelui Iohannis, acuzat ca incalca prevederile Constitutiei si atributiile functiei.

 

”PSD constată lipsa de reacţie complice a Preşedintelui României în ceea ce priveşte numeroasele încălcări ale Constituţiei României comise de exponenţii ,,Statului Paralel şi Ilegitim’’, începând de la exercitarea unor presiuni asupra puterii judecătoreşti şi până la sfidarea Parlamentului, cu încălcarea deciziilor obligatorii ale Curţii Constituţionale. Tolerând toate aceste abateri grave de la litera şi spiritul Constituţiei, Preşedintele României încalcă una dintre principalele sale atribuţii, respectiv aceea de a „veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor statului”, PSD îşi manifestă susţinerea totală faţă de reformarea sistemului de justiţie, după modelul funcţional european”, se arată în rezoluția PSD.

 

 

Rezolutia ridica in slavi presa care a avut ”curajul sa dezvaluie abuzurile statului paralel”. ”PSD apreciază efortul presei care a avut şi are un rol esenţial pentru apărarea democraţiei şi a drepturilor fundamentale ale omului. În pofida tuturor presiunilor şi ameninţărilor, au existat posturi de radio şi televiziune, ziare şi publicaţii care au avut curajul să dezvăluie abuzurile ,,Statului Paralel şi Ilegitim’’ şi mecanismele prin care acesta încearcă să confişte puterea legitim aleasă”.
 
 
 
 
"PSD si manifesta sustinerea totala pentru majoritarea totala PSD ALDE pentru adoptarea legilor justitiei. Pachetul reprezinta singurul instrument legal, demoratic pentru garantarea drepturilor fundamentale", mai spune rezolutia.
 
 
Intrebat ce intelege prin ”statul paralel si ilegitim, Liviu Dragnea a spus ca : ". Se vorbeste in spatiul public demult."


Intrebat in continuare daca are legatura cu al treilea sau dosar penal, Dragnea a raspuns: "Vreti sa spuneti ca tot ce se vorbeste in spatiul public de un an de zile are legatura cu al treilea dosar? Noi acum am avut CEx-ul. " "Poate sa apara si al patrulea dosar si al cincilea dosar. Sunt liberi sa o faca. Iei niste oameni pe care ii ameninti cu puscaria și ii pui sa scrie…" a mai spus Dragnea.


Intrebat daca are dovezi privind faptul ca statul paralel foloseste resursele financiare publice si instrumente specifice pentru a intimida, santaja sau indeparta persoane, Dragnea a raspuns ca exista "marturii": "Se vede cu ochiul liber, sincer, daca vreti sa facem analiza pe text ar trebui sa stam si sa revedem interviuri. Sunt unele marturii pe care le-am vazut cu totii si unele pe care nu putem sa le vedem pentru ca au fost facute in cadrul comisiilor SRI".  

 

Cit piveste mitingurile,  Dragnea a spus ca organizatiile locale au libertatea de a organiza manifestatii publice oricind doresc si precizat ca nu exclude organizarea unui protest si in Bucuresti.

 

Dragnea a mai spus ca scopul Rezolutiei este de a acorda sprijinul pentru doua obiective: ”dreptate si stoparea abuzurilor si oamenii sa traiasca mai bine”.

 

Liderul PSD a spus ca Rezolutia nu este indreptata impotriva presedintelui Iohannis, care a spus astazi despre Dragnea ca nu are ce cauta in fruntea statului, si ca nu s-a discutat la CEx dspre masuri care ar putea fi luate impotriva sefului statului.

 

 

Rezoluția integrală 

 

REZOLUŢIE Comitetul Executiv al PSD, întrunit în şedinţa din 17 noiembrie 2017, a analizat rezultatele obţinute în cele 10 luni de guvernare precum şi situaţia politică actuală.

 

Referitor la stadiul îndeplinirii Programului de guvernare, s-a constatat că guvernul a realizat măsurile aferente perioadei analizate, datele fiind sintetizate întrun document public. Acesta atestă îndeplinirea angajamentelor asumate în campania electorală față de români.

 

În acelaşi timp, PSD a analizat situaţia tensionată prezentă în spaţiul public din cauza numeroaselor informaţii despre abuzurile grave ale unor persoane care activează, au condus sau încă mai conduc instituţii publice de forţă şi care indică în mod clar existenţa unui aşa-numit „Stat Paralel şi Ilegitim”, care încearcă să preia controlul asupra puterii politice, legitim constituită prin alegeri libere şi corecte, reprezentând un pericol de natură să îngrijoreze opinia publică.

 

PSD constată existenţa mai multor vulnerabilităţi ale statului de drept, care sunt speculate de exponenţii „Statului Paralel şi Ilegitim”, cu scopul de a controla discreţionar puterea politică sau puterea judecătorească.

 

Rezultă că „Statul Paralel şi Ilegitim” foloseşte resursele financiare publice şi instrumentele specifice autorităţii de stat pentru a-i intimida, şantaja sau a-i înlătura pe decidenţii politici care susţin sau promovează modificările legislative menite să readucă puterile statului în matca lor constituţională, în acord cu principiile democratice şi cu drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.

 

Mai mult decât atât, acţiunile din ultima perioadă ale „Statului Paralel şi Ilegitim’’, disimulate sub aşa-numită „luptă anti-corupţie”, au drept scop evident hărţuirea şi, în ultimă instanţă, decapitarea puterii politice legitim alese, pentru ca aceasta să nu îşi poată îndeplini Programul de guvernare angajat în faţa electoratului. Se mizează astfel pe faptul că un eşec în realizarea beneficiilor pentru cetăţeni din Programul de guvernare va diminua şansele în viitoarele scrutine electorale pentru cele două partide politice din Coaliţia de guvernare.

 

Aşadar, din dorinţa de a deţine controlul asupra puterii politice, „Statul Paralel şi Ilegitim’’ adoptă o conduită anti-naţională şi anti-cetăţenească, fiind dispus să blocheze toate politicile publice de creştere a veniturilor populaţiei, de creare de locuri de muncă, de susţinere a capitalului autohton sau de reformare a Justiţiei.

 

PSD constată lipsa de reacţie complice a Preşedintelui României în ceea ce priveşte numeroasele încălcări ale Constituţiei României comise de exponenţii ,,Statului Paralel şi Ilegitim’’, începând de la exercitarea unor presiuni asupra puterii judecătoreşti şi până la sfidarea Parlamentului, cu încălcarea deciziilor obligatorii ale Curţii Constituţionale.

 

Tolerând toate aceste abateri grave de la litera şi spiritul Constituţiei, Preşedintele României încalcă una dintre principalele sale atribuţii, respectiv aceea de a „veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor statului”, PSD îşi manifestă susţinerea totală faţă de reformarea sistemului de justiţie, după modelul funcţional european.

 

În acest context, PSD apreciază efortul presei care a avut şi are un rol esenţial pentru apărarea democraţiei şi a drepturilor fundamentale ale omului. În pofida tuturor presiunilor şi ameninţărilor, au existat posturi de radio şi televiziune, ziare şi publicaţii care au avut curajul să dezvăluie abuzurile ,,Statului Paralel şi Ilegitim’’ şi mecanismele prin care acesta încearcă să confişte puterea legitim aleasă.

 

Fără aceste relatări, multe dintre delictele şi excesele ,,Statului Paralel şi Ilegitim’’ ar fi rămas necunoscute şi ar fi putut prolifera fără niciun fel de rezistenţă din partea opiniei publice.

 

 Având în vedere toate aspectele de mai sus,

 

PSD îşi manifestă susţinerea totală a majorităţii parlamentare PSD-ALDE, pentru adoptarea pachetului de legi care să asigure reformarea sistemului de Justiţie, conform deciziilor CCR şi Directivelor Europene, care să garanteze stoparea abuzurilor şi aplicarea aceloraşi principii de bază care guvernează actul de justiţie în toate țările europene cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor.

 

Pachetul cu modificările legislative necesare în domeniul justiţiei reprezintă singurul instrument legal, democratic şi constituţional pentru garantarea respectării întocmai a drepturilor fundamentale prevăzute de Convenţia Europeana a Drepturilor Omului, concretizată în asigurarea unei reale independenţe a judecătorilor pentru exercitarea şi înfăptuirea actului de justiţie.

 

De asemenea, membrii Comitetului Executiv îşi declară sprijinul pentru Guvern în ceea ce priveşte realizarea obiectivelor angajate prin programul de guvernare, indiferent de obstacolele ridicate de cei care încearcă să blocheze reformele benefice pentru stat, societate şi cetăţeni. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22