RFI Kelemen Hunor, despre posibile negocieri intre UDMR si PNL: Colaborarea exista dar nu cred că se va încheia un acord scris

P.c. | 22.04.2015

Pe aceeași temă

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a declarat astazi, intr-un interviu pentru RFI, ca UDMR si PNL au purtat discutii inca de la inceputul anului dar nu crede ca se va ajunge la un acord scris intre cele doua formatiuni in privinta colaborarii parlamentare.

 

Kelemen Hunor se îndoieşte că se va ajunge la un acord scris între cele doua formatiuni politice: "Noi am avut discuţii de la începutul anului cu colegii de la noul Partid Naţional Liberal, am discutat despre mai multe subiecte şi continuăm aceste discuţii. Nu ştiu dacă se va finaliza cu un acord scris sau nu, dar suntem în Opoziţie şi avem foarte multe lucruri care trebuie discutate împreună şi din punctul nostru de vedere şi bănuiesc că şi din punctul lor de vedere. Eu vă dau câteva exemple. Am discutat în această perioadă de legislaţia electorală, am discutat despre modalitatea de a reforma sistemul electoral, inclusiv votul pentru diaspora, cu colegii din PNL, dar am discutat şi cu PSD-ul aceste aspecte.

 

Suntem cu PNL-ul în aceeaşi familie politică, e adevărat că noi le-am deschis uşa şi i-am aşteptat cu şampanie şi fursecuri, că noi suntem acolo din '90, dar nu acest lucru este important. Important este că şi din punct de vedere al familiei politice europene, noi avem toate premisele să ne înţelegem. Dar până la un acord scris e cale lungă şi nici nu ştiu dacă un acord scris rezolvă problemele României. Nu cred că în acest moment putem spune că se va încheia un acord scris, dar colaborarea a existat şi va exista în continuare. Aproape că nu există un subiect politic despre care să nu discutăm cu colegii noştri şi aşa mi se pare normal".
 

CITITI SI: UDMR negociază cu PSD şi PNL introducerea unui prag ALTERNATIV la alegerile parlamentare

 

Întrebat dacă un acord scris nu ar presupune şi anumite garanţii, liderul UDMR a răspuns: "Eu am semnat un acord scris cu un fost preşedinte PNL, care nu a fost respectat şi nu am putut să fac nimic decât să flutur acordul scris, deci în ceea ce mă priveşte, eu dacă am strâns mâna cuiva şi i-am promis că fac un anumit lucru şi fără un acord scris, voi face acel lucru. Eu cred că între oameni serioşi şi responsabili şi o strângere de mână este un acord care funcţionează".
 

Alina Gorghiu, co-preşedintele PNL, a declarat acum cateva zile ca PNL va purta discutii cu UDMR in privinta semnarii unui protocol privind colaborarea parlamentară şi susţinerea programului de guvernare al PNL.

 

Hunor a declarat recent ca a discutat cu PSD şi PNL o modificare a legii electorale, prin introducerea unui prag alternativ la alegerile parlamentare. Daca aceasta propunere va fi introdusa in legea electorala atunci, chiar daca un partid nu obtine 5% la nivel national va putea fi reprezentat in Parlament daca obtine 20% in patru judete, ramanand cu mandatele castigate in acele judete.  

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22