RFI: Kelemen Hunor îl critică pe Viktor Orban. Închiderea CEU ar fi o pierdere uriașă

Dora Vulcan | 06.04.2017

Inchiderea Central European University (CEU) din Budapesta ar fi o pierdere pentru lumea academica, declara presedintele UDMR, Kelemen Hunor într-un interviu acordat RFI.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

"Daca s-ar ajunge la inchiderea universitatii respective, ar fi o pierdere uriasa si pentru Ungaria si pentru toata Europa Centrala si de Est, ar fi o pierdere pentru lumea academica, pentru stiintele umaniste si sociale. Sunt convins ca pana la urma se va ajunge la o intelegere intre Guvernul Ungariei si autoritatile din SUA sau autoritatile din statul New York", a spus Kelemen Hunor, la RFI Romania.

 

 

 

"Pe de alta parte, nu putem nega dreptul unui Guvern si unui Parlament de a stabili in ce conditii pot functiona universitatile, daca trebuie sa existe in tara de origine o universitate, un campus care functioneaza sau nu si care sunt criteriile de a accepta aceste diplome si aici nu ma refer la Universitatea Central Europeana de la Budapesta, ma refer la orice universitate si acest drept trebuie recunoscut", crede Kelemen Hunor.

 

 

***

 

 

 

 

Noua legislatie a fost adoptata in procedura accelerata cu 123 de voturi pentru si 38 impotriva.

 

Legea prevede retragerea licentelor pentru institutiile de invatamant externe care nu au un campus in tara de origine. 

 

Aceasta dispozitie pare sa vizeze direct CEU, o institutie anglofona creata in Ungaria dupa caderea comunismului pentru a promova "buna guvernanta, dezvoltarea durabila si transformarea sociala".

 

 Orban, un admirator declarat al presedintelui rus Vladimir Putin, a acuzat CEU ca "insala" legea ungara.

 

Amenintarile la adresa universitatii au starnit o vasta miscare de mobilizare in ultimele zile. Peste 900 de universitari din intreaga lume, printre care si 18 laureati ai premiului Nobel, au semnat o petitie in care cer retragerea legii, o cerere sustinuta si de Washington.

 

Duminica, circa 10.000 de oameni au manifestat la Budapesta in semn de sustinere a unviersitatii si o noua manifestare este prevazuta marti dupa-amiaza.

 

CEU este clasificata intre primele 50 cele mai bune universitati din lume in stiinte politice, potrivit QS World University Rankings.

 

Orban a asigurat luni ca este "pregatit sa negocieze cu SUA" subiectul viitorului universitatii, care are termen pana in februarie 2018 sa se conformeze legii.

 

Textul legislativ prevede ca universitatile din tara care nu apartin UE nu pot decerna diplome unguresti decat in cadrul unui acord intre guvernele nationale.

 

Nascut in Ungaria, George Soros a devenit unul dintre inamicii declarati ai lui Viktor Orban dar si al Rusiei si mai multor lideri din Europa centrala si din Balcani, care il acuza ca se amesteca in afacerile interne ale acestor tari prin intermediul organizatiilor pe care le finanteaza.

 

Orban a beneficiat si el de o bursa Soros in anii 1980.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22