Ridicarea imunitatii lui Adrian Severin va fi discutata luni in Comisia pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European

Fara Autor | 23.05.2011

Pe aceeași temă

Cererea de ridicare a imunitatii europarlamentarului PSD Adrian Severin va fi discutata luni in Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European, urmand ca votul in plen sa aiba loc la o data ulterioara.




Ministerul Justitiei a transmis la 5 aprilie presedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, solicitarea DNA de ridicare a imunitatii europarlamentarului Adrian Severin pentru suspiciunea de savarsire a infractiunilor de luare de mita si trafic de influenta.




In 21 martie, in urma unor materiale audio video date publicitatii de publicatia britanica The Sunday Times, procurorii DNA s-au sesizat din oficiu cu privire la posibile fapte de coruptie savarsite de Adrian Severin, membru in Parlamentul European.




Sunday Times a scris ca europarlamentarii Adrian Severin, Ernst Strasser (fost ministru austriac de interne) si Zoran Thaler (fost ministru de externe sloven) au acceptat 100.000 de euro pe an de la reporteri care se dadeau drept lobbisti, pentru a prezenta amendamente la proiectele de directive ale UE referitoare la sectorul bancar. Ulterior, The Sunday Times a publicat cazul celui de-al patrulea europarlamentar implicat in scandalul "bani contra amendamente", fiind vorba despre Pablo Zalba Bidegain, din Spania, membru al Partidului Popular European.




In urma scandalului, Parlamentul European a decis sa revizuiasca regulile pentru lobbisti si sa inaspreasca codul de conduita pentru europarlamentari.




Adrian Severin si-a prezentat demisia din PSD la 28 martie, dar a refuzat sa demisioneze din PE, in ciuda cererii exprese in acest sens adresate de presedintele PE, Jerzy Buzek, si a aluziilor evidente venite dinspre propriul grup socialist. In prezent, Severin figureaza ca europarlamentar neafiliat.




Potrivit legislatiei europene, pe durata sesiunilor Parlamentului European, membrii acestuia beneficiaza, pe teritoriul national, de imunitatile acordate membrilor parlamentului tarii lor, iar pe teritoriul oricarui alt stat membru, sunt scutiti de orice masuri de detentie si de la orice trimitere in judecata.




Imunitatea li se aplica si atunci cand acestia calatoresc spre si de la reuniunile Parlamentului European. Pe de alta parte, imunitatea nu poate fi invocata in caz de flagrant delict si nu poate obstructiona dreptul Parlamentului European de a ridica imunitatea unui din membrii sai.




Procedura de ridicare a imunitatii din cadrul Parlamentului European este reglementata prin articolele 6 si 7 din Regulamentul sau de procedura. Orice cerere adresata presedintelui PE de o autoritate competenta a unui stat membru in vederea ridicarii imunitatii unui deputat este comunicata in sedinta plenara si trimisa comisiei competente.




Comisia competenta examineaza fara intarziere si in ordinea in care i-au fost prezentate cererile de ridicare a imunitatii sau de aparare a imunitatii si privilegiilor. Apoi, Comisia prezinta o propunere de decizie care se limiteaza la recomandarea adoptarii sau respingerii cererii de ridicare a imunitatii sau de aparare a imunitatii si privilegiilor.




Comisia poate solicita autoritatii interesate furnizarea tuturor informatiilor si precizarilor pe care le considera necesare pentru a stabili daca este cazul sa se ridice sau sa se apere imunitatea. Deputatul in cauza are posibilitatea sa ofere explicatii; poate prezenta toate documentele si mijloacele de proba scrise pe care le considera pertinente. El poate fi reprezentat si de un alt deputat.




Prin urmare, dupa avizul pe care il va emite luni comisia JURI, imunitatea lui Adrian Severin ar urma sa fie ridicata prin votul in plen al Parlamentului European. Pentru aceasta, ar putea fi convocata o sedinta extraordinara.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22