Rise Project: Afacerile lui Dragnea în Brazilia, în vizorul procurorilor din această ţară

E.b. | 03.07.2017

Afacerile din Brazilia de pe urma cărora a beneficiat Liviu Dragnea, președintele PSD, au intrat în vizorul procurorilor din această. Anchetatorii suspectează o posibilă spălare de bani dar și alte infracțiun, în cazul investițiilor legate de prietenii lui Dragnea, scrie RISE Project.

Pe aceeași temă

 
 

RISE Project, împreună cu reporteri ai postului de televiziune Record TV, a doua cea mai mare rețea de televiziune din Brazilia, au documentat intrările și ieșirile lui Liviu Dragnea și ale apropiaților săi în țara de peste Atlantic.

 

Am obținut, scrie RISE Projectindicativele zborurilor care i-au adus în Fortaleza, oraș din nord-estul Braziliei unde și-au desfășurat afacerile, numerele pașapoartelor folosite precum și datele și orele exacte când aceștia au trecut prin punctele de frontieră. Aceste informații aruncă o nouă lumină asupra activităților ascunse desfășurate de Dragnea și prietenii săi atât în Brazilia cât și în România.

 

Investigația RISE Project despre secretele din America de Sud ale lui Liviu Dragnea & comp a devenit un documentar difuzat pe a doua mare rețea de televiziune din Brazilia, Record TV, și a intrat în colimatorul procurorilor de acolo”, anunță RISE Project pe pagina de Facebook.

 

Este vorba de dezvăluirile privind legătura lui Liviu Dragnea cu milionarul Costel Comana, care s-a sinucis în 2015, în timpul unei curse de avion Brazilia-Costa Rica.

 

Cât privește călătoriile în Brazilia, jurnaliștii susțin că actualul șef al PSD a mers, pentru prima dată în Brazilia, pe 16 februarie 2009, pe când era președinte al CJ Teleorman. „Zborul TP165, al companiei aeriene portugheze TAP, a aterizat pe aeroportul din Fortaleza, în seara zilei de 16 februarie 2009, în plină vară braziliană. La bord se aflau trei personaje care aveau să joace, în anii următori, roluri importante pe scena politică și economică din România: Liviu Dragnea, Costel Comana și Mugurel Gheorghiaș”, dezvăluie RISE Project.

 

RISE Project mai arată că Dragnea a fost de 16 ori în Brazilia. În 2013, ar fi mers în America de Sud și secretara sa, Irina Alexandra Tănase, care a intrat în Brazilia alături de Mugurel Gheorghiaș.

 

„În total, Irina Tănase a vizitat Fortaleza de șase ori între 2013 și 2016, fiind de cinci ori în compania lui Dragnea și o dată în cea a lui Gheorghiaș”, conform RISE Project.

 

Pe parcursul mai multor episoade, RISE Project  a arătat cum au înflorit în Brazilia mai multe afaceri pe numele prietenilor din tinerețe ai președintelui PSD. Într-un prim episod, jurnaliștii au arătat cum a înființat Mugurel Gheorghiaș, fost coleg de facultate cu Liviu Dragnea, o firmă pentru investiții în hoteluri, restaurante și alte imobiliare. Costel Comana, milionarul care s-a sinucis, și el a fost coleg de facultate cu Liviu Dragnea și, de asemenea, a înființat două firme pe malul Atlanticului, cu ajutorul aceluiași localnic care apare în firma lui Gheorghiaș.

 

Într-un alt episod, RISE Project a dezvăluit că Dragnea i-a vândut șase terenuri omului de afaceri Costel Comana, tranzacție de pe urma căreia ar fi încasat peste un milion de euro, bani care au dispărut însă, subit, din declarațiile de avere ale actualului președinte al Camerei Deputaților. Întrebat ce a făcut cu cei 4,9 milioane de lei pe care i-ar fi încasat de la Costel Comana, preşedintele PSD a spus ironic că „a cumpărat cocotieri”.

 

RISE Project a arătat că „începând din 2010, Liviu Dragnea și-a petrecut vacanțele braziliene într-o luxoasă vilă cumpărată de Gheorghiaș la malul Atlanticului. Vila a fost dotată, spre delectarea președintelui PSD, și cu un teren de tenis profesionist”.

 

Liviu Dragnea a catalogat dezvăluirile RISE Project drept „prostii”. Ulterior, în contextul scandalului privind conversațiile de pe un grup de Whatsapp ale liderilor PSD, Liviu Dragnea spunea că „ar trebui” făcută o plângere penală împotriva RISE Project.

 

CITESTE TOT ARTICOLUL

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22