RISE Project: Khadija ISMAYILOVA, reporter la OCCRP si la Radio Europa Libera ARESTATA in AZERBAIJAN

P.c. | 07.12.2014

Pe aceeași temă

Khadija Ismayilova, reporter atat la OCCRP, organizatia partenera a RISE Project cat si la Radio Europa Libera, a fost retinuta ieri de politie, la Baku, in Azerbadjian, in cadrul unei operatiuni juridiciare menite sa o intimideze. Ismayilova, care a scris numeroase investigatii in care a dezvaluit interesele ascunse ale familiei presedintelui azer, Ilham Aliyev, este acum acuzata de a fi adus o persoana in situatia de a se sinucide, relateaza Hotnews.


RISE Project, OCCRP si reteaua globala a jurnalistilor de investigatie cer guvernului azer sa o elibereze imediat pe Khadija si sa o lase sa-si faca munca.

 

Khadija a ajuns astazi dimineata la instanta de judecata zambind si facand semnul victoriei, cu degetele. La capatul deliberarilor instantei, insa, ea a fost dusa in ceea ce se presupune a fi o perioada de detentie, lunga de doua luni, preliminara procesului propriu-zis.
 

Ismayilova este acuzata de a-l fi adus pe un reporter freelance in situatia de a se sinucide. Potrivit unor surse locale, acesta, colaborator, de asemenea, la Radio Europa Libera, ca si Khadija, sustine ca ea si-ar fi convins sefii sa renunte la serviciile lui jurnalistice.
 

Luand pozitie fata de aceasta situatie, redactorul-sef al OCCRP, Drew Sullivan, a declarat: "Totul arata si pare a fi o escaladare a hartuirilor de care Khadija a avut parte, din partea guvernului azer, pentru anchetele pe care ea le-a publicat. Rog guvernul azer sa manifeste toleranta fata de jurnalismul de investigatie si sa o elibereze pe Khadija, ca si pe ceilalti care sunt detinuti pe nedrept".
 

Daca va fi gasita vinovata de acuzatia care i se aduce, Ismayilova risca sa fie condamnata la o pedeapsa cu inchisoarea intre trei si sapte ani. Ziarista mai este acuzata si intr-un alt proces, pentru ca ar fi publicat informatii cu caracter de secret de stat. Din aceasta cauza, autoritatie azere au si pus-o, anterior, sub interdictia de a parasi tara.
 

In primavara acestui an, un reporter RISE Project a fost invitat de Khadija sa tina o serie de cursuri de investigatie la Baku insa consulatul azer in Romania a refuzat sa acorde viza jurnalistului roman. Azerbaijanul are o serie de investitii in Romania, cea mai consistenta fiind compania nationala de petrol si gaze, SOCAR, care a deschis benzinarii pe teritoriul tarii.
 

In ultima perioada, Ismayilova a scris despre industria de telefonie mobila din Azerbadjian, scotand la lumina implicarea fiicelor presedintelui in aceste afaceri. De asemenea, Khadija a dezvaluit coruptia din industria constructiilor si a mineritului aurifer dar si structurile obscure de tip offshore pe care oamenii apropiati presedintelui Aliyev le folosesc ca sa acapareze mari bucati din economia tarii de la malul Marii Caspice.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22