Rise Project: Milioanele de euro platite pentru igienizarea spitalelor, lipsite de rezultat

Vlad Toma | 17.12.2015

Rise Project descrie într-un articol modul in care se obtin contractele pentru serviciile de igienizare și dezinfecție ale spitalelor bucureştene. Analiza arata ca, deşi sunt cheltuiţi bani mulţi, nu există o eficienţă reală a acestor servicii.

Pe aceeași temă

 

Sursa citata arata ca banii de curăţenie ai spitalelor din București sunt cheltuiti în mod netransparent, fără licitaţii. Firma Universal Med Cleaning, cea care s-a ocupat cu serviciile de igienizare și dezinfecție ale spitalelor bucureştene, ar fi primit sute de mii de euro in ultimii 5 ani

 

Reporterii RISE Project au inventariat aproximativ 20 de acorduri cadru încheiate între unități sanitare din București și UMC. Totalul sumelor stipulate în aceste contracte este de aproximativ 38 de milioane de lei – circa 9 milioane de euro, în ultimii cinci ani. Cea mai mare parte a licitațiilor pe care UMC le-a câștigat la spitalele din București au fost adjudecate din poziția de unic ofertant. În câteva cazuri, în care a avut concurenți, aceștia au fost descalificați de către organizatorii licitațiilor, fiindcă nu îndeplineau criteriile impuse în caietul de sarcini.

 

Exemple de acorduri cadru încheiate între UMC și unitățile sanitare din Capitală:

-  cu Institutul de Oncologie Fundeni, Ianuarie 2013, pentru de 7,16 milioane de lei. Licitație cu un singur participant. Perioada de derulare a acordului: 3 ani. Anunțul de atribuire, AICI.


– cu Institutul de Cardiologie „C.C. Iliescu”, Februarie 2015, pentru 6,3 milioane de lei. Licitație cu un singur participant. Perioada de derulare a acordului: 3 ani. Anunțul de atribuire, AICI.


– cu Spitalul „Sfântul Ioan”, Iulie 2014, pentru 5,17 milioane de lei. Licitație cu doi participanți. Al doilea, concurentul UMC, a fost descalificat. Perioada de derulare a acordului: 3 ani. Anunțul de atribuire, AICI.

 

Patronul UMC: „În general, ca idee, nu am de comentat”

 

RISE Project a luat legătura telefonic cu directorul și co-asociatul UMC, Andrei Valoschi-Nencescu, pentru a-i solicita să descrie, detaliat, în ce constă activitatea pe care o prestează în spitale și felul în care ajunge să câștige aproape toate licitațiile de igienzare organizate de unitățile sanitare din Capitală.

 

Andrei Valoschi-Nencescu: Ce să vă zic? Eu nu pot să comentez treburile astea. Mai ales, fiind vorba de presă, m-am obișnuit ca să nu comentez pentru că orice aș spune iese altceva în presă. M-au tot sunat de-a lungul timpului tot felul de oameni. Nu știu nici cu cine vorbesc, vorbesc doar la un telefon. Doar v-ați prezentat și-atâta tot. N-aș putea să vă dau niciun fel de detalii.

 

Reporter: Putem să vorbim prin e-mail, dacă vă deranjează să vorbim la telefon.

 

"Din punctul meu de vedere, dacă vreți să comunicăm, puteți să-mi trimiteți și pe e-mail. Dar, în general, ca idee, nu am de comentat vizavi de activitatea mea. De obicei, spitalele sau unitățile care au contract ar trebui să comenteze ele. Eu nu fac decât să-mi treaba. Eu nu am contracte doar cu spitalele publice."

 

Profituri de până la 30 la sută pentru patronii UMC

 

Universal Med Cleaning a fost înființată în 2004, sub numele de Pharma Global Expert. Și-a luat numele actual în 2009, când și-a și schimbat obiectul de activitate în cel de astăzi: curățenie generală a clădirilor. UMC a obținut, în anumiți ani, rate ale profitului de 30 la sută. În 2014, de exemplu, din încasări totale de 7,8 milioane de lei, 2,3 milioane de lei a reprezentat partea patronilor.

 

CITITI articolul integral pe RiseProject.ro

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22