RISE Project: O banca din Rusia, implicata in spalare de bani, finanteaza extremismul

T.d. | 05.04.2015

Pe aceeași temă

Spargerea contului de email al unui oficial de la Kremlin si publicarea de mii de texte si email-uri ca parte dintr-o corespondenta intre Kremlin si partidul francez de extrema dreapta Frontul National (FN) readuce in discutie sustinerea pe care Moscova o acorda miscarilor extremiste de pe teritoriul Uniunii Europene, scrie Rise Project.

Potrivit sursei citate, site-ul francez de investigatii Mediapart a dezvaluit faptul ca partidul nationalist francez Frontul National, condus de Marine Le Pen, a primit finantari de milioane de euro din Federatia Rusa.

Astfel, este vorba despre o mica banca ruseasca, First Czech-Russian Bank, prin intermediul careia a fost transferata suma de noua milioane de euro in contul Frontului National, in 2012.

De altfel, formatiunea condusa de Le Pen a aprobat in 2014 anexarea ilegala a peninsulei Crimeea si militeaza pentru ridicarea sanctiunilor impuse Moscovei. Totusi, Frontul National nu este singurul beneficiar al finantarii cu bani rusesti. Potrivit Rise Project, este vorba despre o adevarata schema prin care Kremlinul urmareste destabilizarea politica in numeroase state membre UE.
 

Le Pen si finantarea ruseasca

Informatiile sunt corelate cu cele mai recente date publicate dupa ce un grup de hackeri a publicat mii de texte si email-uri ca parte dintr-o corespondenta intre Kremlin si FN. Astfel, mesajele postate de hackeri arata sprijinul acordat de Le Pen pentru anexarea ilegala a Peninsulei Crimeea in martie 2014, in contextul conflictului separatist din Ucraina.

Corespondenta este intre "Timur Prokopenko", despre care hackerii spun ca ar fi un oficial de la Kremlin si Kostia, un barbat descris ca fiind "conexiunea ruseasca" ce are acces la Le Pen, potrivit presei internationale.

 Cei doi discuta pentru a stabili daca Le Pen va sprijini Rusia in Crimeea prin a deveni "un observator" al anexarii.

Potrivit Le Monde, intr-un mesaj de la Prokopenko se vorbeste despre faptul ca "avem mare nevoie de ea, i-am spus sefului ca poti aranja asta cu ea", facand referire la un sprijin din partea Marinei Le Pen pentru referendumul nerecunoscut pe plan international tinut inainte ca Rusia sa anexeze Crimeea. Kostya apoi da asigurari ca Frontul National "va lua o pozitie oficiala privind Crimeea".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22